Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Najala si vraha na svého manžela? Slovenský soud osvobození Češky Evy zrušil

Autor: ČTK ljš - 
24. dubna 2018
12:02

Doufala, že má vyhráno, na lavici obžalovaných bude ale muset znovu. Slovenský nejvyšší soud zrušil rozhodnutí nižšího soudu, který v opakovaném procesu zprostil Češku Evu Z. obžaloby z objednávky vraždy svého slovenského manžela. Případem se tak opět bude muset zabývat Specializovaný trestní soud v Pezinku.

Specializovaný trestní soud nejprve v roce 2015 uložil Evě Z. ve zmiňovaném případu devítiletý trest vězení. Nejvyšší soud o rok později dospěl k závěru, že soud první instance pochybil při posuzování důkazů, rozsudek zrušil a věc vrátil k novému projednání. Specializovaný trestní soud, který se na Slovensku zabývá i nejzávažnějšími kriminálními případy, v novém procesu Češku zprostil obžaloby loni v lednu. I toto rozhodnutí nejvyšší soud zrušil.

Květinářka Eva Z., která v době vlekoucího se procesu porodila dceru, si podle prokuratury objednala vraždu manžela Ľudovíta Turcsányiho v lednu 2014, jen dva měsíce po sňatku s profesionálním vojákem, s nímž žila na západním Slovensku. Motivem vraždy prý byla snaha získat manželův majetek. 

Korunním svědkem v procesu se stal muž, kterého si žena podle obžaloby na vraždu svého manžela najala. Svědek, který se obrátil na policii, dříve uvedl, že mu za vraždu slíbila odměnu 50.000 eur (1,27 milionu Kč).

Eva Z. vinu popřela, nechtěla ani uzavřít dohodu o vině a trestu, díky které by výměnou za doznání mohla dostat mírnější trest. Tvrdila, že korunní svědek v procesu se jí chtěl pomstít za to, že mu odmítla půjčit peníze a že žádný důkaz nepotvrdil informace o vraždě a odměně 50.000 eur.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání