Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Hongkongu soudí českého důchodce: Za pašování kokainu mu hrozí doživotí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, lm - 
27. března 2017
08:17

Soud v Hongkongu projednává případ jednoho ze dvou Čechů zatčených před několika měsíci kvůli pašování kokainu. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál. Obžalovaný muž u soudu prohlásil, že je nevinný. Dva důchodci přiletěli do Hongkongu nezávisle na sobě, jeden měl podle obžaloby u sebe 3,5 kilogramu kokainu z Brazílie a druhý čtyři kilogramy kokainu z Mexika. Oběma mužům hrozí doživotní vězení.

Podle zpravodaje Radiožurnálu v Hongkongu řekl dnes obžalovaný muž u soudu, že o drogách ve svém zavazadle nevěděl. Celý proces může podle českého konzulátu trvat několik let, uvedl rozhlas. Pokud budou muži odsouzeni, mohou být podle Radiožurnálu na základě smlouvy Česka s Hongkongem vydáni do České republiky.

Vladimír Š. (68) napsal v únoru Blesku dopis, ve kterém tvrdí, že se stal obětí komplotu. Do Hongkongu prý dorazil za známou, se kterou si delší dobu dopisoval. Na letišti mu údajně vnutili kufr s jeho jménem, ačkoliv tvrdil, že zavazadlo není jeho. „Hned je zajímalo to menší zavazadlo, které mi bylo vnuceno, vrhli se na něj s akuvrtačkami a objevili bílý prášek a řekli, že je to kokain, a tak jsem putoval do vazby,“ napsal redakci.

Podobně na tom má být i 61letý Miroslav. „Jeho vylákal gang z Kolumbie pod falešnou nabídkou práce, ale místo podpisu smlouvy s investorem … ho využili k přepravě drogy (kokainu) do Hongkongu, kde ho také asi hodinu po příletu zatkla policie,“ stojí dále v dopise.

Českých důchodců mezi drogovými kurýry podle ministerstva zahraničních věcí přibývá. „Uplynulé dva roky je to trend,“ řekla již dříve rozhlasu Michaela Nálepková z konzulárního odboru ministerstva. „Buď se stávají obětí zločineckých gangů, nebo nedokážou vyhodnotit riziko, do kterého se pouštějí,“ doplnila.

Jak se pašuje kokain? Třeba i rozpuštěný ve vínu!

Video  Kokain byl chytře rozpuštěný ve vínu.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

havran2 ( 27. března 2017 10:20 )

Naši soudci by si to měli vzít příklad a nejenom u fetování ! ! !

majojo ( 27. března 2017 09:14 )

Nevím, ale vozit kokain zrovna do Honkongu nepovažujuza moc inteligentní nápad.

istyl ( 27. března 2017 08:41 )

kufry se při prevzeti do prepravy nepeceti...na check-pointu je budou muset pečetit...po fyzicke kontrole znovu prepecetit...po dobu prepravy si do cizího kufru muze kdokoliv dat co chce...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání