Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český děda pašerák: Místo hraček pro vnoučata drogy!

Autor: Vera Renovica - 
15. února 2017
05:20

Zaletěl si do Jižní Ameriky, a pak obratem do Hongkongu. Tam mu při letištní kontrole údajně kdosi vyměnil kufr a v něm policie našla drogy. To píše Blesku Vladimír Š. (68) ze zadržovací vazby v Číně, kde čeká i s dalším Čechem (61) na verdikt. A tvrdí, že se oba stali obětí stejného komplotu!

Podle dopisu, který zaslal do redakce Blesku, Vladimír Š. na konci loňského roku cestoval tři týdny po Jižní Americe proslulé obchodem s drogami, a pak odletěl do Asie. „Měl jsem domluvenu schůzku s jednou mojí známou z internetu, se kterou si už skoro rok píšu,“ uvádí bez dalších detailů.

Na letišti v Hongkongu ale prý na pásu nemohl najít menší ze dvou zavazadel, v němž měl údajně hračky pro vnoučata. Letištní zaměstnanec mu přinesl jakýsi kufr s jeho jménem. „Přes všechny moje protesty, že to není moje zavazadlo, jsem byl postupně vystrkán až do příletové haly, kde mi zřízenec dal toto zavazadlo na vozík a vystrčil mě s ním do prostoru haly,“ popisuje Vladimír Š. Bezradně prý postával v letištní hale, jelikož neovládá angličtinu.

Vzápětí ho zadržela policie. „Hned je zajímalo to menší zavazadlo, které mi bylo vnuceno, vrhli se na něj s akuvrtačkami a objevili bílý prášek a řekli, že je to kokain, a tak jsem putoval do vazby,“ píše. Tam potkal dalšího českého občana, tentokrát jedenašedesátiletého a míní, že jsou oba obětí podobného komplotu. „Jeho vylákal gang z Kolumbie pod falešnou nabídkou práce, ale místo podpisu smlouvy s investorem … ho využili k přepravě drogy (kokainu) do Hongkongu, kde ho také asi hodinu po příletu zatkla policie,“ stojí v dopise.

Vladimír Š. tvrdí, že Blesku napsal, aby varoval další lidi, a že komusi naletěl. Neříká však komu. „Upozorněte naše občany na falešné nabídky práce a jiné pochybné nabídky a výhry, které dostávají přes e-mail,“ uvádí v závěru dopisu. Blesk se na případ Vladimíra Š. zeptal českého ministerstva zahraničních věcí (MZV).

A to potvrdilo, že je tamní konzul s oběma vězněnými Čechy v pravidelném styku. Pomáhá jim s úředními věcmi, chodí k soudním stáním a komunikuje s jejich rodinami. „Osobně po večerech shání specifický typ baterií do naslouchátka zadrženého občana, anebo v noci doma překládá výpovědi zadržených, aby měli aspoň něco k dispozici,“ řekla Blesku mluvčí rezortu Michaela Lagronová.

Dodává, že ačkoliv se oba zadržení cítí být nevinni, neprávem asi vězněni nebudou. „Byly u nich nalezeny drogy… maskované buď v různých předmětech, anebo ve dvojitém dnu kufru,“ informuje. A to není zejména v asijských zemích žádná legrace. Podle webu hongkongské policie totiž za dovoz nebezpečných drog hrozí pokuta až 16 milionů korun a v nejhorším případě i doživotí…

Expert na drogy a psycholog z centra Drop In Ivan Douda pro Blesk: Že mu drogy podstrčili? Nemohu to vyloučit.

Když se podíváme na příběh pana Vladimíra Š., je možné, že mu někdo drogy podstrčil? Že je nevinen?

„Je to možné a má to logiku. Určitě se odehrály desítky takových tragických případů. Ale neví se, co s tím, protože to říká každý, ať už je vinen, anebo ne. A to je ten problém. Bohužel ty soudy a policie to často a priori berou tak, že si každý vymyslí nějaký příběh.“

Proč jsou zejména v asijských zemích za dovoz nelegálních drog tak strašně tvrdé tresty včetně doživotí?

„Nedá se říci proč, to je prostě jejich zavedený systém už desítky let. Určitě to souvisí s tamními prioritami, tradicemi, to je spíš dotaz na kulturologa. Vesměs je to tam však skutečně extrémně přísné. A troufl bych si říci, že speciálně na cizince, kdy jsou tresty exemplární. Právě na cizincích tamní úřady ukazují, jak jsou nekompromisní. A to by si měli všichni Češi, kteří do asijských zemí cestují, dobře uvědomit.“

Češi za cizími mřížemi

● V roce 2016 bylo v zahraničí zadrženo 1227 občanů ČR, z toho 154 za drogové delikty.

● Do vazby bylo vzato 731 občanů ČR, z toho 92 za drogové delikty. Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí. Pozn.: Kompletní statistiky všech zastupitelských úřadů za rok 2016 budou k dispozici na konci února 2017.

Česká stopa z bílého prášku

Nejznámějším případem českých pašeráků drog v zahraničí se stala kauza Emila Novotného a Radka Hanykovicse, kteří pašovali čtyři a dva kilogramy heroinu z Thajska. V polovině 90. let za to byli thajskými soudy odsouzeni nejprve k 50 letům vězení, později jim byly tresty sníženy a v lednu 2004 byli na základě česko-thajské smlouvy převezeni do ČR. Hanykovics roku 2007 zemřel. Novotného nakonec osvobodila prezidentská milost.

dandova ( 15. února 2017 08:57 )

Kecy, to mu snad nikdo nežera.

asijo ( 15. února 2017 05:28 )

Aspoň takové tresty by už mohly být i u nás.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání