Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obraz zkázy v Poličských strojírnách: Ve skladech vybuchlo TNT, na místě je speciální tank

Autor: ČTK - 
24. února 2017
14:08

Policie a hasiči i v pátek dál odklízejí následky čtvrtečního výbuchu ve společnosti Poličské strojírny. Na místo dorazil speciální hasicí tank, který má místo po explozi skropit a umožnit jeho rychlejší průzkum. Výbuch zranil 19 lidí, z toho tři utrpěli těžké popáleniny. Policie nechala evakuovat obyvatele okolních domů. „V současnosti zasedá štáb velitele zásahu, aby určil další postup prací,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Stále panuje obava z další případné detonace.

„Pyrotechnici se pokusí kontrolovat epicentrum, spolu s hasiči se k němu chtějí dostat. Přijela i speciální hasičská technika z Hlučína, jakýsi tank, který by měl všechny policisty a hasiče ochránit,“ uvedl Netolický.

Podle náměstka krajského ředitele hasičů Aleše Černohorského byl hasicí tank přivezen ráno. „Je to předělaný tank, který má místo houfnice lafetovou proudnici a má nádrž na 11 krychlových metrů vody. Má také balistickou ochranu,“ popsal Černohorský. Pyrotechnici budou využívat vlastní speciální obrněné vozidlo. Obě zařízení byla využita po výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku.

Podle Netolického došlo k poslední detonaci přímo v epicentru ve čtvrtek ve 20:00. Policejní vrtulník s termovizí dopoledne opět prohledává místo události a experti vyhodnotí záběry pořízené ve čtvrtek a pátek. Pokud bude vše v pořádku, vyjede do epicentra hasicí tank s pyrotechnikem.

„Je obava z případné detonace, jsou tam nějaké miny, údajně v tomto množství by neměly vybuchnout,“ řekl novinářům Netolický. Prohledává se i okolí firmy, výbuch mimo areál však není pravděpodobný. Ve 13:00 se hejtman setká se starostou Poličky, zástupci firmy a vedením štábu, aby si předali informace o činnostech v dalších dnech a návratu evakuovaných.

Areál firmy zůstává uzavřený stejně jako okolí v okruhu 1300 metrů a přístupové silnice na Jimramov a Jedlovou. „Společnost cítí, že může být ohrožena její výroba, což by pro ni mohlo být likvidační. Firma zaměstnává 500 lidí, je důležitým zaměstnavatelem ve městě. Prodlužování situace by mohl být problém,“ dodal hejtman.

Jak dlouho průzkumné práce potrvají, není jasné, stejně jako to, kdy se budou moci lidé vrátit do svých domovů. Zhruba 60 až 80 obyvatel strávilo noc u příbuzných nebo na ubytovně. Radnice lidem s provizorním přístřeším zajistila také potraviny. Bezpečnostní radu kraje ani krizový štáb podle Netolického není nutné svolávat.

Výbuch způsobila trhavina TNT, která byla součástí munice, sdělil Český báňský úřad, který dozoruje nakládání s výbušninami. Exploze se pak přenesla na další uskladněný materiál. Podle firmy došlo k mimořádné události na lisu k lisování trhavin. Pracovníci byli z objektu evakuováni ještě před příjezdem hasičů.

dfghjk ( 24. února 2017 15:00 )

Ne vybuchlo, ale vybuchl! Nevybuchla tam písmenka tnt, ale trinitrotoluen. Blesku blesku, ty seš ale kok ot!

hulimihoukolen ( 24. února 2017 14:57 )

Ve zbrojovce se zbraně a munice vyrábí, tady rozebírá... Pochopil?

stařec ( 24. února 2017 14:49 )

Tak ono to jsou strojírny,to není zbrojovka,aha,zajímavé !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání