Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Poličce explodovaly tuny střelného prachu, v továrně jsou dva zranění

V továrně v Poličce explodovaly tuny střelného prachu. Dva lidé jsou zranění
V továrně v Poličce explodovaly tuny střelného prachu. Dva lidé jsou zranění  (Autor: Radim Čermák)
Autor: ČTK, sou - 
9. září 2015
09:18

V areálu Poličských strojíren dnes ráno pravděpodobně explodovalo 500 tun střelného prachu. Při výbuchu a následném požáru se lehce popálili dva lidé. Řekly to mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková a mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová. Poličské strojírny se mimo jiné specializují na oblast munice a výbušnin.

Vedení firmy podle výrobní ředitelky Heleny Pazderové poskytne bližší informace ještě během dopoledne. V současné době probíhá zásah. Podle ní byla nehoda od začátku pod kontrolou, okolí továrny neohrozila.

Požár byl ohlášen kolem 7:30, na místo vyjelo osm profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. „Ihned po příjezdu hasiči nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru haly po explozi. Požár se velmi rychle šířil i na nedaleký les. Hasiči postupně dohasili všechna ohniska v lese a soustředili se zejména na požár v hale," uvedla Horáková.

Dva lidé mají lehké popáleniny

Podle prvotních informací mladší muž utrpěl lehké popáleniny na rukou a ošetřují ho lékaři na chirurgické ambulanci v Poličce. Starší muž, zhruba ve věku 65 let, má rovněž lehké popáleniny, do pěti procent povrchu těla, záchranáři jej odvezli na chirurgii v Litomyšli, řekla mluvčí záchranné služby Helena Škuligová. Podle zdravotní sestry chirurgické ambulance v Poličce byl mladší muž lehce popálený na ruce, po ošetření byl poslán domů.

Areál obklopený lesy leží asi dva kilometry od Poličky v části Bořiny. Černý kouř z požáru byl vidět až ve městě, řekl ČTK starosta Poličky Jaroslav Martinů. „Byl jsem osobně na místě. Vybuchl nejzazší sklad v lesích. Podle všeho dva pracovníci prováděli běžnou údržbu, vzňal se jim manipulační vozík a od něj chytl sklad, kde byl uskladněn výbušný prach," uvedl Martinů. Podle něj je budova zcela zničená, ale díky tomu, že byla obklopena betonovou zdí a zemním valem, nebylo okolí explozí příliš zasaženo. V Bořinách žije jen zhruba 80 obyvatel, které výbuch neohrozil.

V létě prošel sklad kontrolou

Poličské strojírny byly založeny pod názvem První vojenská muniční továrna roku 1920. Původně se výroba orientovala především na produkci ručních granátů a dělostřeleckého střeliva. V roce 1958 se továrna stala pobočným závodem Adamovských strojíren Adamov a rozvinula se i strojírenská výroba, dnes produkuje pneumatické systémy a prvky a technologie pro měření a čerpání tekutin. V květnu 1992 se Poličské strojírny přeměnily na akciovou společnost, v současnosti je jediným akcionářem společnost STV Invest.

V roce 2007 v Poličských strojírnách vybuchl při likvidaci armádní munice granát. Exploze vážně zranila jednu ženu, další dva pracovníci utrpěli lehčí zranění.

Policie letos v létě muniční sklady kontrolovala. Podle dřívějšího vyjádření ředitele Poličských strojíren Jaroslava Trávníčka se Závěry státní kontroly zatím nejsou známé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krampota ( 9. září 2015 09:36 )

Tak hlavně že mají hasiči o vánocích hodně práce - viz. popisek u fotky..... Nevím, proč pořád svým dětem říkám, že když nebudou svou práci dělat pořádně, nikdo je nikdy nezaměstná - myslím, že můžu být v klidu - když budou drzé, nebudou umět psát a vlastně ani pořádně pracovat, v bulváru se vždycky uplatní !!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi