Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Unipetrol: Ve vybuchlé litvínovské chemičce chyběla chladicí voda

Autor: ČTK, sou - 
17. srpna 2015
12:55

Etylenové jednotce v petrochemickém areálu v Záluží u Litvínova chyběla chladicí voda. A proto prý vybuchla. Novinářům to v pondělí řekl ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Všichni zaměstnanci chemičky se podle něj vrátí do práce v úterý.

Unipetrol poukázal na příčinu čtvrtečního výbuchu ve své chemičce. Podle ředitele firmy Świtajewskiho za to může absence chlazení v etylenové jednotce. Následně se zvýšily teploty v jednotce a nastal výbuch. „Vyšetřovací komise musí zjistit, proč najednou voda do jednotky nebyla dodávána,“ uvedl.


    
Policisté společně s hasiči začali v pondělí dopoledne ohledávat místo požáru a výbuchu a komise zjišťuje příčiny. „Spolu s námi tam jsou experti technického ústavu požární ochrany. Na místě máme k dispozici plošinu k dokumentování činnosti a další speciální techniku,“ řekla ČTK mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Policie už zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Za to hrozí nejvýše dva roky vězení.


   
Podle Świtajewského už únik uhlovodíků nehrozí. „Přesto zůstávají na místě hasiči, abychom si byli jisti, že zejména areál v Litvínově, ale i okolní města a obce jsou v bezpečí,“ uvedl.

Zdraví lidí výbuch neohrožoval

Zástupci litvínovské radnice řekli, že při výbuchu nebylo ohroženo zdraví lidí ani životní prostředí. Z místa unikaly pouze saze, které nemají žádný negativní dopad na prostředí, uvedla starostka Kamila Bláhová (ANO).

Od půlnoci už mohou auta na silnici mezi Litvínovem a Mostem. Krizový štáb v pondělí večer rozhodne, zda se na trasu mezi oběma městy vrátí tramvajová doprava. V areálu nyní pracuje několik zaměstnanců, kteří zajišťují údržbu. Všech zhruba tisíc lidí se do práce vrátí v úterý.

Provoz petrochemie stojí, rafinerie běží v minimálním rozsahu. Uvedení celého areálu do provozu podle ředitele potrvá několik měsíců. Škody v areálu i ztráty ze zastavení provozu bude Unipetrol znát zřejmě začátkem příštího týdne.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi