Nováčková je zkušená profesionálka, a tak podle pravidel odmítá o svých osobních pocitech z obžalovaného mluvit. Pár slov řekla pouze k jeho projevu. „Jak jste však měli možnost sami slyšet, pan Dahlgren mluví velmi krásnou a zvučnou angličtinou. Své myšlenky formuluje přesně a srozumitelně. Komunikace přímo mezi námi dvěma se odehrávala vždy pouze v těch několika málo minutách na začátku a na konci setkání. Šlo víceméně o pozdravení na začátku a poděkování za mé služby a rozloučení na konci,“ řekla v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Případ prý po Dahlgrenově příletu do Česka přijala bez rozpaků, ale přiznala, že jakmile první den vstoupila do soudní síně, měla chuť se ho vzdát. „Měla jsem obavy, že se ocitnu ve středověku, na náměstí, kde se chystá pomsta, poprava a lynčování pachatele, na které se už, tu i venku, rozběsněný dav lačnící po krvi těší. A u toho jsem opravdu nechtěla být. Naštěstí se novináři chovali skvěle, což pro mě znamená s úctou k pozůstalým, k obžalovanému, jeho příbuzným a ohleduplností k těm, kteří jsou v soudní síni služebně. Nenarušovali ani nijak neztěžovali průběh řízení. Informovali věcně a objektivně,“ vysvětlila.

Dahlgrenovi nakonec musela přetlumočit i nejvyšší možný rozsudek, tedy doživotí. Obžalovaný se ale proti trestu na místě odvolal, a případ tak bude znovu řešit Vrchní soud v Olomouci.

Fotogalerie
74 fotografií