Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lukáš zapomněl plány na vraždu 4 žen v prodaném autě: Recidivista je odsouzený za znásilnění

Lukáš Ludvík je obviněný, že plánoval vraždy čtyř lidí.
Lukáš Ludvík je obviněný, že plánoval vraždy čtyř lidí.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
29. března 2016
12:28

Čtyřiadvacetiletý Lukáš L. u soudu popřel, že připravoval vraždu čtyř lidí. Po výpovědi požádal o konání hlavního líčení ve své nepřítomnosti, protože se prý stále vzpamatovává z nepravomocného rozsudku, který mu nedávno uložil přes 11 let vězení a pobyt v detenčním zařízení za loupež, vydírání a znásilnění. Podle aktuální obžaloby si Lukáš L. podrobně zaznamenával plány na likvidaci dvou svědkyň, otce své družky a dívky, jež mu prý nevrátila peníze.

Státní zástupkyně Jana Murínová tvrdí, že Lukáš L. si plány na vraždy řadu měsíců pečlivě zapisoval do modrých desek. Poznámky prý ale zapomněl v autě, které prodal, a záznamy se tak prostřednictvím nového majitele vozu dostaly k policii.

„Trvám na tom, že desky jsem nepsal a že jsem neměl úmysl ublížit žádným osobám,“ řekl u pražského městského soudu Ludvík. Podle něj desky vytvořil muž, kterému prodal auto a který ho chtěl údajně připravit o peníze za babiččin byt. Soudkyně ale obžalovanému připomněla závěr expertů, že rukopis v poznámkách je jeho.

Podle obžaloby se plány na vraždu týkaly i dvou dívek, které Lukáš L. jako mladistvý znásilnil a které proti němu svědčily v trestním řízení. V roce 2009 byl za tyto skutky odsouzen na 2,5 roku do vězení a k následné ústavní léčbě v Bohnicích, odkud na čas utekl. Kriminalisté věří, že po propuštění společně se svou družkou a dalším mužem olupovali, vydírali a znásilňovali. Lukáš L. je proto od jara 2014 ve vazbě. „Všichni tři byli zvláštní, takoví jakoby psychicky narušení,“ uvedla v dřívější výpovědi žena, kterou unesli v dodávce.

Soudkyně Hana Hrnčířová dnes přečetla výpovědi několika známých Lukáše L., kteří obžalovaného shodně označili za „magora“. „Je to takový vyžle padesátikilový. Blbý je, že disponuje střelnejma zbraněma,“ uvedl například otec družky Lukáše L., který údajně rovněž figuroval v modrých deskách na seznamu obětí a kterého Lukáš L. na ulici opakovaně napadl pepřovým sprejem.

Na přípravu vraždy dopadá stejná trestní sazba jako na vraždu dokonanou. Ludvíkovi proto v případě prokázání viny hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

moiaza ( 29. března 2016 15:00 )

 Nebyl Lukáš náhodou člen strany lidové? Tam mají v desateru "miluj blížního svého a kde můžeš, tam mu vraž kudlu do zad".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání