Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exšéf pražských muslimů: Za šíření radikální islámské knihy mu hrozí 10 let

Vladimír Sáňka vedl Muslimskou obec v Praze.
Vladimír Sáňka vedl Muslimskou obec v Praze.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. února 2016
13:35

Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka se necítí vinen v případu šíření radikální islámské knihy. Tvrdí, že jeho obvinění je vymyšlené a nejsou pro něj důkazy. Ve středu to uvedl před Obvodním soudem pro Prahu 1, který se začal zabývat kauzou, jež vypukla po předloňském zásahu v pražských muslimských centrech. Sáňkovi hrozí až deset let vězení.

Případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – Islámský koncept boha. Její autor nesmí do některých západních zemí, kniha je v některých státech také zakázána. Podle tuzemské výroční zprávy o extremismu vydávané ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím. „Kniha neobsahuje žádné nenávistné pasáže, které by mohly být v rozporu s naším trestním řádem,“ reagoval dnes před soudem Sáňka.

Bývalý předseda pražské muslimské obce při své výpovědi zejména kritizoval práci policie, která se podle něj nesnažila najít pravdu. Tvrdil, že jeho obvinění je vymyšlené a nejsou pro něj důkazy. „Policie od začátku vycházela z nepravdivých tvrzení,“ řekl Sáňka. Obhajoval se také tím, že podle většiny odborníků není kniha radikální.

Založení, podpora a propagace potlačování lidských práv

Kauza začala po kontroverzní razii v pražských muslimských centrech v roce 2014, kdy byl Sáňka obviněn ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se podle policie dopustil tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy.

Sáňka dnes před soudem reagoval, že nezajistil překlad kontroverzní knihy. Její vydání naopak zajišťoval, protože to měl na starosti jako administrativní pracovník v islámské nadaci. Podle něj ale zase nejsou důkazy o tom, že by se staral o distribuci knihy mezi lidi. „Při domovní prohlídce se u mě nenašel jeden jediný výtisk knihy,“ zdůraznil Sáňka. Podle obžaloby však knihu šířil i ze svého domova. Vydání knihy podle něj bylo kolektivním dílem podobně jako u jiných publikací.

Při celé razii pak policie podle Sáňky našla mezi lidmi jednu knihu, ostatní byly uloženy ve skladu. „O jaké masové distribuci to policie mluví?“ zeptal se Sáňka. Muž, který praktikuje islám od roku 1995, zpochybnil i tvrzení, že prodejem knihy chtěl získat peníze pro nějaké radikální hnutí. Před soudem vyčíslil, že se mezi roky 2011 až 2014 v Česku prodalo 112 knih v celkové ceně 8848 korun. „Nikdy jsem neměl sklony k radikalismu a ani teď se nehodlám radikalizovat,“ uvedl také Sáňka.

Policie vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě 25. dubna. Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Přítomní kritizovali údajnou přílišnou razanci policistů. Nelíbilo se jim například to, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. Ministerstvo vnitra po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku.

rockyshowman ( 21. března 2016 16:18 )

Nic se mu nestane, to se píše, jen aby se zaplnily stránky. Policajti viníka zajistí a nádvládní pustí. Přece si nechce nikdo vydělat na průser, až nás obsadí!!!! Tady je spravedlnost krátká.

rumungro ( 7. března 2016 23:26 )

--tomiku -, moc se radči při výrobě opasku nerozptyluj, ať nevybouchneš !

steelheart ( 7. března 2016 10:18 )

z a k á z a t islám v Evropě!!

308win ( 24. února 2016 15:05 )

Islám postavit mimo zákon,je to hnutí potlačující Lidská práva.

bohuz ( 24. února 2016 14:45 )

Muslim lze!!!! Jsou jak kobylky, ja bych jim ty nadace a organizace zakazal natvrdo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání