„Podobné snahy jsou více či méně stálicí v životě ředitelů škol a snahy některých lidí získat nad řediteli škol a školských zařízení absolutní moc tu byly, jsou a jistě v budoucnu budou,“ okomentoval pro Blesk.cz Jiří Nekuda, předseda Asociace ředitelů hotelových škol a ředitel Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy Teplice.

Sám prý pracoval léta jako manažer v soukromém sektoru, a tak zastává názor, že kdo vlastní a platí, ten by měl i rozhodovat. Musí to mít ale jisté hranice. „Ředitel školy nemůže být hadr, do kterého každý kopne. Podobný návrh povede jen k velké míře alibismu, leštění klik a snahám se neznelíbit, aby ředitel náhodou někoho nenaštval a ten jej na první radě nebo zastupitelstvu neodstřelil,“ dodal Nekuda.

Vážné obavy má také Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA. Podle něj je odvolání bez udání důvodu naprosto neakceptovatelné. Jako ředitel jde totiž mnohdy v zájmu školy se zřizovatelem do střetu. „Pokud by bylo možné ředitele odvolat i bez udání důvodu, dává to zřizovatelům naprosto neadekvátní nástroj k řešení problémů s ředitelem školy, který se snaží pro svoji školu pracovat co nejlépe,“ nastínil Zajíček, který vede Masarykovu střední školu chemickou.

Návrh odmítá také Asociace ředitelů církevních škol či Asociace ředitelů základních škol. Zmiňují podobné obavy jako jejich kolegové: nekompetentnost zřizovatelů vzdělávacích institucí, snaha podmanit si ředitele škol. 

Fichtner chce páku v mezních situacích

Sám předkladatel pozměňovacího návrhu to ale vidí jinak. Podle něj je smyslem „zvýšení pravomocí zřizovatelů ve prospěch dětí a mládeže v mezních situacích, kdy to doposud zákon neumožňuje, jak uvádí i v odůvodnění.

„Máme několik případů, kdy si rodiče u zřizovatele stěžují na prostředí ve škole, nekvalitní výuku, nekvalitní vedení školy, případně píšou petice, ale zřizovatel s tím nemůže nic dělat. Poslední případ je magistrátní střední škola Na Třebešíně, kde ředitel usoudil, ze není třeba rezignovat v reakci na úmrtí učitelky v důsledku šikany,“ vysvětlil pro Blesk.cz Fichtner.

Kritický incident se týká krutého týrání učitelky Ludmily V. (†55) jejími žáky. Žena nedávno na následky psychického teroru zemřela. V úterý ovšem náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) oznámil, že navrhne městské radě, aby ředitele odvolala. Touto možností podle zákona totiž disponuje i v současné době.

Na Praze 8, kde je Fichtner místostarostou, se nedávno řešil například případ „ředitele pohlavkáře“. Miroslav Koranda, který dal pohlavek nevychovanému žákovi sedmé třídy, sám skončil ve funkci. Čelil totiž návrhu na odvolání, který projednalo vedení Prahy 8 a mělo o něm hlasovat. Na Korandovu podporu se přitom postavili učitelé i ředitelé místních škol. 

Sněmovna v první polovině února dokončila druhé kolo schvalování školské novely a poslala ji do závěrečného schvalování. Platit by měla od začátku školního roku 2016/2017.

Šikana je vážným a častým problémem. Podívejte se:

Fotogalerie
10 fotografií