Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Náměstek Dolínek o škole se šikanou: Končí celé vedení, i třídní učitel

Autor: Matěj Smlsal - 
23. února 2016
11:09

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) navrhne městské radě, aby odvolala ředitele průmyslovky Na Třebešíně Františka Bártla. V rozhovoru pro Blesk.cz navíc uvedl, že skončit by měl celý tým, který školu vedl. „A nedovedu si zároveň představit, že u třídy, kde docházelo k šikaně, zůstane současný třídní učitel,“ říká Dolínek.

Na šikanu upozornil deník Blesk. Ten zveřejnil několik videí, kde žáci ponižují učitelku Ludmilu V. Křičí na ni, zabraňují jí opustit třídu, chytají ji kolem ramen… Učitelka začátkem února zkolabovala a v nemocnici zemřela.

Vedení průmyslovky Na Třebešíně v Praze 10 tvrdí, že netušilo, že k šikaně dochází. Tomu ale náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) nevěří. V úterý oznámil, že navrhne radě odvolání ředitele.

Co bylo posledním impulzem k tomu, abyste si řekl, že navrhnete odvolat ředitele?

Pro mě osobně samotná šikana je něco, co na školách nesmí existovat, a je to asi nejhorší zlo, které se tam může dít. Seznámil jsem se nejen s videi, ale i s tím, co se několik posledních měsíců na škole dělo. Neříkám, že pan ředitel je viníkem všeho, ale je vidět, že škola nemůže dál fungovat pod stejným vedením, protože to, co se tam stalo, je otřesné.

Nemělo by skončit celé vedení školy, ne jen ředitel?

Já si myslím, že je potřeba ihned pověřit nového zástupce, který bude řídit tuto školu, a ten si samozřejmě restrukturalizuje celý tým. Nedovedu si zároveň představit, že u třídy, kde docházelo k šikaně, zůstane současný třídní učitel. Pakliže si tedy žáci sami neřeknou, že s ním chtějí pokračovat.

Druhou věcí je, že se musí vyměnit i další pracovníci ve svých pozicích. A samozřejmě je třeba posílit tým preventistů, protože celá škola je tím problémem zasažena.

Co vás z dosavadních argumentů, které zazněly od vedení školy, zarazilo nejvíce?

Mě mrzí, že veřejně zatajují jednu věc. Oni v rámci výuky paní učitelky prováděli loni na podzim hospitační činnost a ukázalo se, že hodiny, které paní učitelka vedla, byly nedostačující. Byly tam problémy. A oni bohužel ty problémy neřešili.

Jaké problémy?

Hodiny byly chaotické, neodpovídaly standardům hodin výuky jazyků. Přesto nebyly řešeny.

Nebylo by s návrhem na odvolání ředitele lepší počkat až na výsledky šetření České školní inspekce?

Já to dlouho zvažoval, proto ta reakce trvala týden. Ale zaprvé mě mrzí, že školní inspekce není rychlejší. Čekal bych jejich tvrdší reakci – ne v řádu týdnů, ale v řádu dnů. A zadruhé si myslím, že nemá smysl čekat, šikana je prokázána, seznámil jsem se s tím, co se dělo posledních pár měsíců, a myslím, že je potřeba rázně konat, aby bylo jasné, že šikanu nelze tolerovat.

Jak by podle vás měli být potrestáni šikanující studenti?

Doufám, že dojde k přehodnocení, studenti budou vyloučeni z této školy a budou studovat na jiné.

Budete se i vy sám zasazovat o vyloučení studentů ze školy?

To je správní řízení, které já nemohu ovlivnit, ale myslím, že pro dobré klima i pro dobro studentů je velmi vhodné, aby dokončili vzdělání a aby tomu tak bylo na jiných školách stejného oboru. Protože není možné tolerovat uskupení takových studentů, kteří byli toto schopni udělat a takto se v kolektivu chovat. Navíc fakt, že ostatní studenti u toho seděli a tolerovali šikanu, je naprosto neomluvitelný.

Takže by měli být potrestáni i ostatní žáci?

Neříkám trestat, ale je potřeba s těmi lidmi pracovat. Je potřeba jim vysvětlit, že to, co se tam dělo, je zlo a to nelze tolerovat. Je potřeba mladým lidem jasně vysvětlit hodnoty, které je dobré držet ve svém životě.

Video  Žáci utýrali učitelku: Vedení školy tutlá šikanu a zastrašuje studenty!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

brum ( 24. února 2016 10:57 )

Mládež,která je společností utvrzovaná o své nedotknutelnosti,si o sobě myslí,že si může beztrestně dovolit absolutně vše. A není divu,když se u nás porušuje zákon jak na běžícím pásu a vymahatelnost práva patří do oblasti sci-fi.Devastaci morálky mají na svědomí politici ve vedení státu,až na nepatrné vyjímky všichni,kteří se tady za 25 let vystřídali.Politické vymývání mozků na školách je na denním pořádku,urážky seniorů rovněž,ale nad tím se nikdo nepozastavuje.Teď můžeme čekat,kdo a kdy bude ty ha...y následovat příště A že to bude dřív než si myslíme ,protože nějaký snížení stupeň z chování a podmínečné vyloučení je k ničemu.Doposud byli potrestáni všichni,jen ne ti hlavní - viníci.

gabreta ( 24. února 2016 10:45 )

Makarenka je na ty zmetky potřeba!!

paulawilde ( 24. února 2016 08:52 )

Celé školství od dob paní Buzkové a jejího školského "zákona" se řítí do kopru. Příští školní rok se to bude určitě opakovat, neboť pachatelé nemají žádný postih.

Amos ( 23. února 2016 22:33 )

Prapůvod všeho je v tom, že je minimálně o třetinu více škol, kde lze získat maturitu, než by odpovídalo inteligenčnímu potenciálu společnosti. Potom tzv. studují i ti, kteří tam nemají co dělat a to samé platí i o učitelích, kterých je díky tomu nedostatek a tak se pokouší učit kdekdo. A vsadil bych se, že v příštích měsících bude zřizovatel a inspekce zavalena stížnostmi učitelů na zlé ředitele a stížnostmi rodičů neúspěšných žáků na učitele, samozřejmě anonymně. Vše teď bude šikana.

taktone ( 23. února 2016 21:55 )

ti žáci měli být okamžitě vyloučeni ze studia bez možnosti dostudovat jinde a ředitel a vedení školy sesazen z funkce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání