Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

K nehodě pendolina nemuselo dojít! Řidič šetřil za dálnice, prý svého jednání lituje

Autor: lm, rys, ČTK - 
24. července 2015
12:29

Kdyby nešetřil za dálnice, k nehodě vůbec nemuselo dojít! To zaznělo z úst soudce na adresu řidiče polského kamionu (50). Šofér si u soudu sypal popel na hlavu, obětem železničního neštěstí to ale život nevrátí. Do vynesení verdiktu bude řidič ve vazbě.

Řidič polského kamionu vjel na přejezd v době, kdy více než 30 vteřin blikala červená světla. Přímo před kamionem se spustila závora. Řidič uznal, že na přejezd vjel i přes výstražnou signalizaci, a sypal si popel na hlavu. Nečekal jsem, že vlak přijede tak rychle, zaznělo z jeho výpovědi. Kamion zůstal stát na přejezdu, dokud ho pendolino nesmetlo.

Kabina vozu se po střetu utrhla a zůstala prakticky nepoškozená na přejezdu. Řidič vyvázl bez zranění. To samé se ale nedá říci o cestujících z vlaku. Strojvedoucí přišel o obě nohy, tři lidé jsou těžce zranění a tři lidé zemřeli... „Řidič svého činu upřímně lituje, postupně mu dochází, co způsobil, řekl soudce. Už při čekání před jednáním řidič klopil hlavu a bylo vidět, že je ze situace špatný.

Soudní jednání trvalo hodinu a půl. Novojičínský soud na řidiče nakonec uvalil vazbu. Hlavním důvodem byl možný útěk řidiče. „Jde o cizince. Je reálné, že se bude vyhýbat trestnímu stíhání, že se bude skrývat,“ vysvětlil již dříve zástupce ředitele moravskoslezské policie Radim Witta České televizi. U soudu navíc zaznělo, že řidič úsekem projížděl, protože se chtěl vyhnout placeným úsekům silnic. Kdyby se nesnažil ušetřit peníze a posléze čas, k nehodě vůbec nemuselo dojít...

Video Nehoda Pendolina u Studénky - Hasiči.tv
Video se připravuje ...


ivoadler ( 26. července 2015 10:33 )

Nepleť si pojmy s dojmy. Placení mýtného se vyhýbal řidič, ne podnikatel. Nebo podnikatel vyžaduje od svých řidičů, aby se placení mýtného vyhýbali? Je řidič zainteresovaný na neplacení mýtného? Na to jsi neodpověděl. A ještě něco. Nebudu sr.át na veřejných záchodech, to je zpoplatněno. Půjdu radši do průjezdu. S vyhýbáním se jízdy po dálnici je to stejné. Ve volných chvílích přemýšlej o tom, co je blbost a co ne.

ivoadler ( 25. července 2015 21:27 )

Otázky spojené s nehodou. Copak řidič je zainteresovaný na tom, aby se vyhýbal placení mýtného? Možná, že ho na tom zaměstnavatel zainteresoval. Mýtné platí zaměstnavatel, ne řidič. Od majitele té spediční firmy to je pěkná sviňárna, pokud nabádá své zaměstnance, aby se vyhýbali placení mýtného. Inu, Poláci. U těch mně to nepřekvapuje. Mám s nimi své zkušenosti. Je vyhýbání se placení mýtného trestným činem? U dopravy jako podnikání by to trestným činem být mělo. Kolik je u nás měst a vesnic, přes které jezdí kamioňáci, aby nemuseli platit mýtné?

moiaza ( 25. července 2015 19:41 )

Původně jsem si myslel, že šlo o zkrat u řidiče. Dnes vidím, že že za volantem seděl bezcharakterní pirát sinic. Rozhodně podobní řidiči za volant nepatří. Kdyby dostal jakýkoliv trest, co je to platné. Škodu nikdy neuhradí a životy jim nevrátí. Částečnou vinu nese i náš systém kontrol. Kdyby bylo více policajtů a tyto přestupky tvrdě stíhali, hned tak lehce by na na červenou dost řidičů nejelo. A tak řidiči si jezdí jak chtěji a porušování jízdy na červenou, je koloritem velkého množství řidičů. Je to taková móda. Kolik lidí ještě zemře, až podobní řidiči dostanou rozum?

miriam ( 25. července 2015 17:56 )

Jak souvisí jízda mimo placené silnice s projížděním přejezdu na červenou? To mu taky zaměstnavatel nařídil? Baví tě tu ze sebe pořád dělat idiota?

tgbg ( 25. července 2015 17:06 )

Chudák řidič má zničený život. Určitě lituje, že nehodu přežil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání