Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pendolino ze Studénky: Opraví ho, nebo sešrotují?

Autor: ČTK, bop - 
25. července 2015
14:00

Vlak Pendolino poškozený při tragické středeční nehodě u Studénky na Novojičínsku putuje do pražského depa. V současnosti je v České Třebové. Tam je odstaven a čeká na další přesun do Prahy, kam by měl dorazit v noci na neděli.

 

V České Třebové, kam vlak jel sedm až osm hodin, soupravu převezme nehodový vlak z pražského depa. Počítá se s tím, že na cestu opět vyrazí odpoledne nebo večer, aby jeho doprava co nejméně zatížila běžný provoz. Zatímco vlaky Pendolino normálně jezdí rychlostí až 160 kilometrů za hodinu, u havarovaného vlaku je to přibližně 40 kilometrů, v případě potřeby je rychlost snížena i na deset kilometrů za hodinu.

 „Přeprava je zatím bez komplikací. Nyní je vlak zhruba v půli cesty,“ uvedl v sobotu dopoledne mluvčí drah Petr Šťáhlavský. V pražském depu bude vlak odstaven. V příštím týdnu ho zkontrolují technici, demontují poškozené části, bude potřeba najít i záznamová zařízení. Zatím se našlo jen jedno.

Soupravu přijedou prohlédnout i zástupci italského výrobce. Teprve poté se bude podle Štáhlavského rozhodovat o dalším postupu.

České dráhy mají k dispozici sedm souprav Pendolino, z nichž jedna funguje jako náhradní. Aktuálně má společnost k dispozici souprav pět, protože je jedna zničená po středeční nehodě a další je na rozsáhlé údržbě.  Nehoda tak podle Štáhlavského sice pro ČD znamená komplikaci, ale určitě nebude nutné rušit spoje. V případě potřeby bude vlak nahrazen vlakem EuroCity.

 Po nehodě zůstává v Ostravě a Novém Jičíně stále hospitalizováno pět pacientů, tři v ostravské fakultní nemocnici jsou s vážnými zraněními na jednotce intenzivní péče. Nehodu nepřežili tři lidé, skoro 20 jich bylo zraněno.

 Polského řidiče (50), který všechno zavinil, už v pátek poslal do vazby Novojičínský okresní soud. Muž vjel s kamionem na přejezd přesto, že už svítila výstražná světla, a zavinil tím smrt tří osob. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí tři až deset let vězení.

josemu ( 25. července 2015 19:26 )

 Dobrý nápad bibiana!Ještě bych dodal,že kdyby ten řidič přežil tu srážku s pancířem,tak by dostal ještě určitý počet ran býkovcem i přesto,že za to nemůže,že je debil!

jsem.tu.taky ( 25. července 2015 14:53 )

 A jeste jizdenku zdrazi, za to, ze je pendolino zrenovovane.Ta Pendolina kdyby zrusili, tak by se nic nestalo.Akorat kvuli nim nas nechavaji vecne stat nekde v poli.

bibijana ( 25. července 2015 14:47 )

Opravte,nebo sešrotujte, to je jedno, ale hlavně na ty lokomotivy dejte pancíř. Řidiči, kteří i na červenou jezdí přes přejezdy, ať zabijí sebe a třeba členy své rodiny. Proč ale na jejich sprostotu a bezohlednost mají doplácet nevinní cestující?

Zobrazit celou diskusi