Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Roztrhané Pendolino pojede přes půl republiky, trvat to může i 24 hodin

Autor: Klára Brunclíková - 
24. července 2015
13:47

Zničené Pendolino, které po srážce s kamionem tragicky havarovalo na železničním přejezdu ve Studénce, čeká cesta přes půl republiky. Vlak se zničeným předním vagonem bude muset urazit zhruba 300 kilometrů. Vše budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření.

Pendolino, které se po tragické nehodě přesunulo do bohumínského depa, čeká další převoz. Technici už našli černou skříňku, ze které stáhli první data. Dozví se z ní třeba to, jak rychle Pendolino jelo nebo jestli strojvedoucí vůbec stihl brzdit.

Další zkoumání trosek bude pokračovat v Praze. Předcházet mu ale bude dlouhá a pomalá cesta. Vlak totiž musí bezpečně zdolat zhruba 300 kilometrů, z Bohumína by měl vyrazit v pátek okolo 19. hodiny.

Cestovat bude v noci

Pod čelní vůz, který je zničený, se vloží provizorní transportní podvozek,“ popsal Blesku mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, jak se vlak může znovu rozjet. Při převozu bude celou dobu Pendolino hlídat bezpečnostní technik. Během cesty musí Pendolino často zastavovat, aby se průběžně kontroloval stav zničeného vagonu.

A to není jediné opatření, na které je třeba při převozu dbát. Důležitá je i doba, kdy se roztrhané Pendolino po kolejích rozjede do Prahy. „Přeprava probíhá mimo špičku, aby nedošlo ke zpoždění dalších vlaků,“ doplnil Šťáhlavský.

Nejlepší doba pro transport tak bude v noci. Vše samozřejmě za snížené rychlosti, a to obzvlášť v zatáčkách. „Přeprava je vždy individuální, na technikovi záleží, jak přesně bude vypadat,“ vysvětlil mluvčí. Cesta může trvat 12, ale i 24 hodin.

Při tragické nehodě ve Studénce zemřeli 3 lidé, další jsou ve velmi vážném stavu. Podívejte se na video, jak krátce po nehodě záchranáři pomáhali zraněným cestujícím:
Video Nehoda Pendolina u Studénky - Hasiči.tv
Video se připravuje ...


cipisek134 ( 25. července 2015 11:22 )

Tohle říkám taky, viz můj příspěvek níže.

cipisek134 ( 25. července 2015 09:11 )

S náhlou překážkou na trati se může setkat kdekoliv, třeba spadlá strom na koleje, stožár VN apod. a pak dopadne uplně stejně, ba ještě hůř protože v zahraničí jezdí ještě rychleji. A je to co psala rozmaryna, stačí si přečíst její příspěvek. Vezmi si to Esíčko (řada 363) jak vletělo do toho spadlého mostu taky u Studénky a taky 140 km/h, opravili ho a zase jezdí. Holt bytelná česká mašina. Kdyby to bývalo bylo tohle Sračkolino tak bylo totál na hadry a těch mrtvých by bylo daleko víc. Myslím si, že hodně poklesne o Sračkolino zájem.

cipisek134 ( 25. července 2015 09:01 )

rozmaryna:

kuniksicht ( 25. července 2015 03:27 )

ano, je papundekl ale takove pendolino nepatri na nase koleje. v zahranici se tyhle rychlovlaky vubec nesetkavaji s pozemnimi komunikacemi. zadne silnicni prejezdy........

rozmaryna ( 24. července 2015 21:30 )

Jela jsem Pendolinem 3x, ale už nikdy více. Docela mě zajímá, jestli neklesnou Českým drahám tržby za jízdy Pendolinem. Vsadila bych se, že víc lidí bude mít strach.

Zobrazit celou diskusi