Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nese to statečně a má můj obdiv.“ Ťok navštívil hrdinu ze Studénky

Autor: Jan Kálal - 
30. října 2015
15:20

Čtvrt roku po železničním neštěstí ve Studénce konečně navštívil hrdinného strojvůdce ministr dopravy. Dan Ťok (za ANO) ocenil, jak statečně nese Jan Černý následky srážky pendolina s kamionem, při které sám přišel o nohu. Do sbírky už mu přispěl 50 tisíci korunami a teď slibuje, že „přejezd smrti“ nejspíš zruší.

„Chceme problematický železniční přejezd ve Studénce zrušit, provoz přesunout na existující nadjezd v obci a pro pěší zřídit lávku,“ uvedl pro Blesk.cz ministr Ťok.

„Tento záměr nejdřív probereme s místní samosprávou, abychom mohli zrušení přejezdu naplánovat, zrealizovat a všichni s tím souhlasili. V pondělí jsem tento svůj návrh představil kolegům na vládě a řekl jsem ho i při návštěvě strojvůdce Černého v nemocnici, který se s následky nehody vyrovnává statečně a má můj obdiv,“ dodal.

Proč ministr nepřišel dřív? „To poslední, co lidé potřebují po takové tragédii, je, aby je obklopovali politici a chodili se s nimi fotit,“ zmínil na konci července ve Studiu Blesk. „Jsem připraven významně přispět na účet, který jeho kolegové založili. Tímto mu do budoucna pomůžu víc, než kdybych se s ním jen potkal. Budou to určitě desítky tisíc,“ dodal a Černému poslal nakonec 50 tisíc. Železničářům se celkem povedlo vybrat už přes tři miliony korun.

Video  Ministr dopravy Ťok o nehodě ve Studénce ve Studiu Blesk  - Jan Kálal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Při tragédii z 22. července řidič polského kamionu vjel na přejezd navzdory výstražné signalizaci. A když se před ním zavřely závory, neprorazil je. Pendolino se na místo blížilo 160kilometrovou rychlostí, Jan Černý ji stáhl na 142 kilometrů v hodině. Tři cestující tehdy zemřeli a řidiči kamionu, který je ve vazbě, hrozí až desetileté vězení.

Zrušení přejezdu Ťok avizoval už krátce po nehodě. Zřídil tehdy pracovní skupinu, která měla vytipovat, jaká zabezpečení se pro konkrétní přejezdy nejlépe hodí.

Chcete-li i vy přispět na podporu a rekonvalescenci strojvedoucího Jana Černého, můžete zaslat libovolnou částku na číslo účtu: 4026277399/0800.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi