Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poláci se stydí za svého řidiče? Přispívají na účet strojvedoucího pendolina, který přišel o nohu

Autor: shp - 
31. července 2015
11:46

Zkušený strojvedoucí Jan Černý přežil srážku pendolina s kamionem na přejezdu ve Studénce jen díky své pohotovosti. Zřejmě tak zachránil i desítky dalších životů. Zatáhl za rychlobrzdu a poté pláchl z řídicí kabiny. Při tragédii, při níž zemřeli tři lidé, však přišel o nohu. Kolegové mu proto založili sbírku, kam lidé z celého Česka posílají peníze, aby strojvedoucímu finančně pomohli. A nejenom z Česka, přispívají i Poláci.

Z Polska přitom pochází právě řidič, který podle všeho tragickou nehodu způsobil, když vjel s náklaďákem na přejezd a když se zasekl o závory, tak z vozu utekl. Poláci finančními dary projevují nevídanou vlnu solidarity. Za svého řidiče se pořádně stydí.

Je také jistota, že přispívá i Polsko,“ uvedl správce účtu a předseda železničářských odborů Jiří Běhounek pro Lidovky.cz. Podle něj přicházejí peníze na účet ale i z Německa. Aktuálně již vybraná částka sahá k 1,5 milionu korun. I ministr dopravy Dan Ťok slíbil, že přispěje 50 tisíci.

Černý při výjezdu ze zatáčky uviděl 22. července zaklíněný kamion. Díky rychlé reakci zatáhl za rychlobrzdu, ale pendolino jedoucí rychlostí 160 km/h zastavit nemohl. Při nehodě přišel nejenom o nohu, ale navíc má poraněnou páteř.

Chcete-li přispět na podporu a rekonvalescenci strojvedoucího Jana Černého, můžete zaslat libovolnou částku na číslo účtu: 4026277399/0800

Video Pendolino - David Malík
Video se připravuje ...


renataren ( 31. července 2015 16:58 )

To je krásný, že lidi ještě nejsou všichni s.vině a přispívají... Moc mu to přeju, aby měl strojvedoucí na účtu ještě více. Bude to potřebovat, lépe se mu bude startovat do života po nehodě...

dodhol ( 31. července 2015 14:11 )

ad balika

dodhol ( 31. července 2015 14:09 )

a ty se stydíš za pražský kapsáře, za Kramného, za vraha Aničky... ty vrahu malejch dětí zlodějská? Cestářskou sůl a shnilý maso nadělují do obchodů i sami sobě... ale hoď je do jednoho pytle protože všichni šišlají, ty depalatalizovanej konsonante

dodhol ( 31. července 2015 14:00 )

že by v tom měla prsty vláda? nebo mimozemšťani? nechtějí, abysme se domákli, že Vrzáňová byla taky uprchlík? protože to by nastala panika (očekávám, že můj komentář smažou a mě odstraní... věděl jsem příliš mnoho)

zkzkz ( 31. července 2015 13:08 )

Zobrazit celou diskusi