Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Noční bouřky řádily po celé republice. Hasiči nejčastěji vyjížděli kvůli spadlým stromům

Hasiči nejčastěji vyjížděli kvůli spadlým stromům
Hasiči nejčastěji vyjížděli kvůli spadlým stromům  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: sou, ČTK - 
16. srpna 2015
13:41

Spadlé stromy na cestách i kolejích nebo hasiči zasažení bleskem. Tak to je jen krátký výčet toho, co v noci na dnešek způsobily bouřky na našem území. Podle meteorologů za to může tlaková níže ze západní Evropy.

Během víkendu k nám postoupila ze západní Evropy tlaková níže. Na její přední straně se podle meteorologů vyvíjela intenzivní bouřková činnost. Její aktivita trvala celou noc ze soboty na neděli.

Video bylo pořízeno na vrchu Špička/Hrobce, který je vzdálený asi 10 km jižně od Křivoklátu. Na jih od něj, v oblasti Českých Budějovic a Písku, se včera večer vyskytovaly bouřky. „Postupovaly zvolna k severu, bohužel jejich činnost, zabíraná kamerou, slábla a utichla, zatímco v jiných úhlech pohledu se vyvinuly nové bouřky,“ dodal mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák, který tuto bouřku natočil.

Ve Středočeském kraji, ve kterém bylo video natočeno, hasiči přes noc vyjeli k dvaceti událostem. V souvislosti s bouřkami pak museli řešit dva spadlé stromy na železniční trati. „V 5:36 byl ohlášen na tísňovou linku 112 spadlý strom na železniční trať u obce Sázava v okrese Benešov,“ řekla pro Blesk.cz Veronika Švorcová Mocová z HZS Středočeského kraje.

Druhý problém pak museli řešit krátce před desátou ráno. U obce Roztoky u Rakovníka spadl strom na silnici. Jednotka dobrovolných hasičů z Roztok, která celou událost ohlásila, ho z cesty odstranila.

Vážnější problémy bouřky způsobily na Moravě

V sobotu večer u Vizovic na Zlínsku blesk zasáhl a zranil tři dobrovolné hasiče, kteří řezali bouřkou poškozený strom. Všechny tři muže převezla záchranná služba do nemocnice. V nemocnici skončil i mladý muž, kterého v noci na dnešek poranil blesk v Němčičkách na Brněnsku.

Ve Zlínském kraji kvůli bouřce zaznamenali hasiči tři desítky výjezdů, při kterých ze silnic odstraňovali spadlé stromy a větve. V Otrokovicích velkou škodu napáchala zahradní trampolína, která nebyla připevněna k zemi.

„Při náporu větru se vznesla do vzduchu, poškodila střechu rodinného domu, přeletěla přes silnici a jako žiletka se zařízla do oken sousedního rodinného domu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn,“ řekl mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička. V Moravskoslezském kraji hasiči evidují za sobotní odpoledne a večer čtyři desítky zásahů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi