Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mohutné exploze v Číně si vyžádaly 85 životů

Autor: ČTK - 
15. srpna 2015
09:09

Středeční výbuchy nebezpečného materiálu v čínském přístavním městě Tchien-ťin si podle nejnovějších údajů vyžádaly nejméně 85 mrtvých, včetně 21 hasičů. Informovala o tom dnes agentura AP. Více než 720 lidí bylo zraněno a několik hasičů se stále pohřešuje.

Na místě navíc po několika nových explozích zase začalo hořet, uvedla dnes agentura China News Service. Bilance neštěstí ještě nemusí být konečná, a to zejména kvůli pohřešovaným a těžce zraněným lidem. Podle úřadů je v nemocnicích 33 lidí v ohrožení života.

Reportéři v Tchien-ťinu navíc dnes ohlásili, že na spáleništi tři dny po prvním výbuchu vypukl další požár. Nejprve prý bylo slyšet sedm nebo osm explozí a z místa stoupá kouř. Úřady dnes pokračují v evakuaci lidí, kteří bydlí v dosahu zničeného skladiště, uvedla agentura Nová Čína. Panuje totiž podezření, že látky, které ve zničeném areálu byly, mohou kontaminovat okolí a ohrozit lidské zdraví. Podle agentury AFP experti na místě našli například stopy vysoce toxického kyanidu sodného.

Společnost vlastnící sklad, kde k explozím došlo, měla v minulosti problémy s porušením bezpečnostních předpisů. Výbuchem bylo poškozeno 17.000 domácností, 1700 firem a 675 obchodů. Na 6300 lidí, kteří zůstali bez střechy nad hlavou našlo dočasné útočiště ve 12 školních budovách a dalších veřejných budovách.

Evakuovaných ale bude dál přibývat. Skladiště, které explodovalo, bylo určeno k ukládání nebezpečných chemikálií. Odborníci se nyní snaží zjistit příčinu tragédie. Rozlehlý přístav Tchien-ťin, který je desátý největší na světě, leží asi 150 kilometrů jihovýchodně od metropole Pekingu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi