Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podvodnice okradla zákazníky o 5 milionů: Nabízela dárkové certifikáty

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK ljš - 
6. května 2015
12:16

Pobyty v pivních lázních, masáže, gurmánské zážitky či romantické víkendy. Na to všechno se těšili zákazníci podnikatelky, která na internetu nabízela zážitky. Po zaplacení peněz se však zájemci zážitků nedočkali. Čtyřiačtyřicetiletá žena z Olomouce byla obviněna ze zpronevěry a z podvodu. Přišla si na nejméně pět milionů korun.

Obviněná podnikatelka vlastní společnost Zlatá rybka – zážitky, která původně sídlila v Olomouci a v letech 2010 až 2012 prostřednictvím internetu prodávala dárkové certifikáty, například na pobyty v relaxačních centrech a hotelech v Česku a Rakousku. „Po převzetí finančních prostředků zákazníci obdrželi časově omezený certifikát, který opravňoval držitele čerpat vybraný zážitek. Ve chvíli, kdy si jej chtěli zarezervovat, zjistili, že poskytovatel dárkového balíčku své peníze neobdržel, a proto nebyla možná rezervace,“ uvedla policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Podle informací z insolvenčního rejstříku po sobě firma zanechala přibližně 1500 poškozených klientů a přes 130 věřitelů z řad dodavatelů. Její dluhy činí zhruba deset milionů korun. Poškozenými nejsou podle olomouckých kriminalistů pouze zákazníci, kteří si zaplatili a objednali službu, ale v některých případech i dodavatelé, kteří jim službu poskytli. Firma jim však „zážitek“ dosud nezaplatila. „Do současnosti přesáhla celková škoda 4,7 milionů korun, podle poznatků kriminalistů obviněná žena získané finanční prostředky použila pro své další podnikání,“ doplnila Dolejšová.

Firma Zlatá rybka – zážitky v letech 2012 až 2014 čelila pěti insolvenčním návrhům, všechny však soud kvůli nesplnění zákonem stanovených náležitostí zamítl. Jeden návrh podala i majitelka společnosti, která soud požádala o prohlášení konkurzu. V insolvenčním návrhu uvedla, že tuzemský trh se zážitky negativně poznamenala hospodářská krize, kvůli které firmě Zlatá rybka – zážitky výrazně klesly tržby.

V roce 2011 společnost Zlatá rybka – zážitky vykázala obrat 13,5 milionu korun, její aktiva obnášela 2,4 milionu korun a cizí zdroje 6,5 milionu korun. V roce 2012 hodnota majetku firmy činila zhruba půl milionu korun. Společnost s původním názvem Personal Magnus byla založena v roce 2007 a její základní kapitál činí 100 000 korun. Na Zlatou rybku – zážitky byla přejmenována v prosinci 2008.

Dárkový certifikát opravňující jeho držitele k prožití netradičního zážitku nabízela podnikatelka na stránkách www.zlatarybka.cz. Stránky jsou stále v provozu, stojí na nich, že se připravuje nový projekt. Obviněné jednatelce hrozí až osm let vězení, stíhána je na svobodě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání