Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Praze chybí eskalátory a kufry nosí portýři. V Olomouci se nevešly schody

Autor: simao - 
16. dubna 2015
13:35

Nová stanice pražského metra Nádraží Veleslavín se dočkala proslulosti hned po otevření - chybí tam eskalátor na povrch, lidé při cestě na letiště tahají kufry po schodech, nebo jim pomohou portýři. Na opačný problém nyní narazili na nádraží v Olomouci. Tam sice eskalátory jsou, ale pro změnu se nevešly schody. A i tohle řešení lidem přesun občas poněkud komplikuje.

V Olomouci rekonstruovali nádražní podchod, postavili tam tři eskalátory vedle sebe. Dva jezdí směrem nahoru, jeden dolů. Schody chybí, upozornil web olomouc.cz. A vznikají i vypjaté situace.

Především u eskalátoru směrem dolů se tvoří fronty. A lidé se obávají, že nestihnou svůj vlak. "Připadá mi to jako naprosto stupidní řešení. Člověk obvykle spěchá spíš na vlak než z vlaku. Pochopila bych třeba, že dolů pojedou dva a nahoru jeden. Takhle se tu mačkají lidé nervózní, že jim jejich spoj ujede," nezakrývala na dotaz olomouc.cz své rozhořčení cestující Gabriela. Na schodech pak prý dochází ve špičce k nervózním strkanicím.

Pro méně pohyblivé cestující, případně ty, kteří táhnou kufr, jde však přesto o lepší řešení, než vymysleli v Praze. Seběhnout schody by přesto bylo v tomto případě přece jen poněkud rychlejší, jenže na schody už se nedostalo místo. Plusem olomoucké rekonstrukce je však to, že se její otevření odehrálo zhruba o měsíc dříve, než bylo plánové. To v hlavním městě jsou lidé zvyklí spíše na průtahy.

Video Místo eskalátorů mozoly: Takhle fungují nosiči kufrů v metru! - Tereza Hodáliková, David Malík, Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Podchod v Olomouci přitom vypadal před časem vyloženě odpudivě. Nový vzhled cestující potěšil. A přece jenom, jezdící schody jsou pro mnohé lepším řešením, než k jakému dospěli na Nádraží Veleslavín. V jedné ze stanic nově prodlouženého "zeleného" metra A v Praze totiž nadále eskalátor směrem na povrch zcela chybí. Kufry lidem, kteří směřují na Letiště Václava Havla, tak stále nosí portýři. O vybudování eskalátorů se však i v Praze uvažuje.

 

mememumu ( 16. dubna 2015 16:37 )

V Praze se hlavně při projektové přípravě tohoto prodloužení metra A vůbec nepočítalo s tím, že by se na Veleslavíně mělo přestupovat na autobus na letiště. Že to tak nakonec dopadlo, je dlouhá story. Nemluvě o tom, že i na tom Veleslavíně eskalátory (i výtah) jsou, jen ne na výstupu nejbližším k zastávce, z níž se jezdí na letiště.

jana999 ( 16. dubna 2015 14:36 )

v Olomouci to není problém, ty eskalátory jezdí, tak jak je zapnete, takže není problém zapnout dva dolů a jeden nahoru. Ale v Praze jsou vypatlanci, protože ten samý problém už byl na Dejvický, taky jsme tahaly kufry k autobusům na letiště po schodech, tak co se diví?

Zobrazit celou diskusi