Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Komentář: Skončí nesmyslná křížová výprava na ministry? Metnar nepadl, není plagiátor

Autor: jer, ČTK - 
28. července 2018
06:40

Nejdřív ministryně spravedlnosti za ANO Taťána Malá, pak ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Petr Krčál a naposled i  ministr obrany za ANO Lubomír Metnar. První dva jmenovaní padli jen po pár dnech ve vládních funkcích kvůli opisování v diplomkách, zatímco Metnar to měl ze stejného důvodu nahnuté. Už se zdálo, že poslední vládu pro změnu nesetne nedůvěra Sněmovny, ale obyčejné studentské opisování.

Metnar diplomkovou defenestraci zastavil. Jako první ministr nakonec kvůli opisování nerezignuje poté, co jeho domovská Ostravská univerzita oznámila, že jeho diplomka není plagiát. Mohla být sice lepší, řekla škola, jak už to u diplomek ostatně chodí, ministr ale není plagiátor. Univerzita ovšem navíc dodala ještě jednu důležitou věc: za menší citační úroveň své diplomky nenese zodpovědnost jen Metnar, ale i její oponent a vedoucí.

Tedy i sama škola. A stejně tak i ostatní školy, jichž se týká kauza ministerského plagiátorství. Protože za tituly, co rozdávají nebo v případě těch soukromých prodávají, musí nést zodpovědnost i vysoké školy. Konečně! Z diplomových prací členů vlády se totiž stala nesmyslná mediální křížová výprava, kdy se hlavní článek stane i z toho, že mladá novinářka Seznamu najednou nemůže najít diplomku premiéra Andreje Babiše z roku 1978, protože se tehdy diplomky prostě ještě nearchivovaly jako dnes.

A korunu svaté diplomkové válce nasadil na Metnarově tiskovce reportér České televize Daniel Stach, když se ministra vážně zeptal, jestli teď může vyloučit, že „byť jediná věta“ z jeho diplomky není převzatá odjinud. Fakt? Jako by nikdy nechodil do školy. Ano, i Metnar jistě mohl napsat lepší diplomku, stejně jako ji mohla napsat většina jiných lidí. A to včetně novinářů, z nichž někteří „studovali“ na úplně stejných školách jako politici. Začnou se teď rýpat i ve svých vlastních diplomkách?

Kdyby kvůli své diplomce nakonec rezignoval i Metnar, jenž se na tiskovce omluvil a nejen podle řeči těla svou diplomku proklínal ze všech nejvíc, bylo by to jen vítězství mediálního pokrytectví. A taky bychom pak v zájmu demokracie museli podrobit testům možného plagiátorství úplně všechny diplomky, protože v demokracii jsme si přece všichni rovni, ne? Nejspíš by to rozložilo nejen politiku a státní správu, ale i soukromou sféru.

Ale všechno špatné pro něco dobré. Snad si někdo konečně posvítí na spoustu legračních soukromých škol, které ve skutečnosti nejsou nic jiného než fabriky na stejně legrační tituly, které se hodí maximálně na volební billboardy. A snad si i politici zase uvědomí, že je lepší být poctivý vyučený automechanik, než podvodný bakalář nebo magistr. Ostatně, právě to je demokracie.

Jofl ( 4. srpna 2018 10:10 )

Vzdělání a vzdělanost je propastný rozdíl. Papír na němž je napsáno, že máte nějaké vzdělání, vám neumožní zatlouci rovně hřebík do krovu i když tam bude uvedeno - vyučen tesařem. Musíte mít zručnost, nějak získanou. Modla titulů je u nás zděděná po CK mocnářství. Současná inflace vysokoškolsky vzdělaných lidí je důsledkem , jednak nastolgie a jednak ne příliš prospěšných zákonů. Chceš být zaměstnán ve státní správě, musíš mít VŠ. Je jedno jakou, je jedno co budeš dělat. Vzdělání je investice. Tu ale platíme všichni, aby z toho mohl jedinec profitovat. Aby nedošlo k omylu. Vzdělání je dobrá věc, znalosti jsou víc než vzdělání. Krátce , kdo umí, umí. Kdo neumí, čumí.

1pravda1 ( 28. července 2018 12:10 )

a že někdo vleze na takovou krá-vu, amaea, je na pováženou, aby se nenakazil nenávistí! Nebo to můžeš prubnout s Péťou a Jaňulkou

milan1959 ( 28. července 2018 11:51 )

Už to, že někdo vleze do vlády s trestně stíhaným STBákem mluví za vše, že

1pravda1 ( 28. července 2018 10:35 )

To je zajímavé, že se čt zaměřila jen na Babišovu vládu, ale jakou měl diplomku Kalousek chemik, který byl dvakrát ministrem financí NIC? Nebo další ministři z předchozích vlád - ti nerozhodovali o vašich penězích? Nevidíte, že je to hon na tuto vládu a to veřejnoprávní čt, která je sakra povinně placená všemi, ale je na straně demobloku evidentně! Záleží na novinářích, koho si vyberou k dehonestaci a koho nechají v klídečku. A pokud chce novinář někoho kritizovat, tak má mít své diplomky v pořádku - to je snad jasné.

animka ( 28. července 2018 10:28 )

Proč by se měl někdo zabývat diplomovými pracemi novinářů, jak nám autor článku podsouvá?? Novináři nenavrhují a neschvalují zákony, které ovlivňují život nás všech. To ministři, osoby veřejné, kteří ovlivňují to, jaká společnost bude, jaké bude hospodaření s našimi financemi, to by měli být vzdělaní lidé na úrovni! A ne ti, kteří podvádějí již při studiu, nemám pravdu, pane Holče??

Zobrazit celou diskusi