Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komentář: Trump řádí a slibuje oheň. Burzy trhají rekordy

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
27. ledna 2017
06:12

Život nového amerického prezidenta je plný barvité ironie včetně jeho účesu, proto nikoho nepřekvapí ani ta poslední: zatímco Donald Trump řádí a prezidentskými dekrety staví zdi na hranicích, deportuje migranty nebo chystá zrušit zákaz mučení v „černých dírách“ CIA, americké burzy trhají rekordy.

Je to tím, že firmy stále věří, že Trump nakonec nebude v úřadu tak šílený jako v noci na Twitteru a splní jen své příčetnější sliby: místo celní války nejen s Čínou, tedy například deregulaci ekonomiky včetně snížení daní a masivní finanční podporu infrastruktury. Do té lze vlastně započíst i stavbu zdi na americko-mexické hranici.

Tu postaví americké firmy za daně Američanů, takže i ona přispěje k hospodářskému růstu. Je to podobné, jako když umřete – někdo vám taky musí vyrobit rakev, zahrát na pohřbu a spustit do hrobu. Celý tenhle Trumpův slib může stát až 12 miliard dolarů, což není málo ani na USA. Nakonec Trump je developer a o stavění velkých zdí ví své – nikdy nebyl troškař. Kdyby byl v Česku, možná by nechal zeď postavit svou vlastní firmu šéfovanou dcerou Ivankou.

Mexiko logicky odmítá, že za vlastní izolaci zaplatí, jak slibuje Trump – ostatně horší národní ponížení snad neexistuje. Nikdo neví. Ani Trump samozřejmě nečeká, že z Mexika pošlou do USA 2 miliardy dolarů, zas tak šílený není. Jednou z variant je, že si Amerika peníze postupně vybere za prodej víz, která pro Mexičany zůstávají atraktivní. A budou ještě atraktivnější, pokud Amerika hospodářsky poroste. I to je výhoda toho, když jste skutečná supervelmoc, a ne Rusko, odkud utíkají i Rusové.

Trump sice slíbil, že se Amerika bude starat hlavně sama o sebe a zbytek světa jako OSN nebo EU za sebe konečně začne platit sám. Přesto chce ale podepsat další dekret, který by případně znovu povolil tajné zahraniční věznice CIA včetně „zostřených“ výslechových metod zahraničních vězňů, jako je waterboarding. „S ohněm musíme bojovat zase ohněm,“ řekl Trump televizi ABC.

Těžko říct. Islámští teroristi jsou fanatičtí vrahové a málokoho v noci trápí, jestli dostali „vodu“. Pravda je, že americký oheň nejen v Iráku nebyl úplně výhra, země de facto neexistuje. Oheň to ale zatím každopádně je s Trumpem, o tom žádná. I v nejvyšším americkém úřadu rozdává dekrety se stejnou vervou, s jakou ještě nedávno rozdával padáky účastníkům své televizní reality show.

A mimochodem: na burzy radši moc nesázejte, dolů umí letět ještě rychleji než nahoru. I moudra ekonomů bývají spolehlivějšími předpověďmi budoucnosti než burzovní indexy. Nakonec pamatujete ještě na rok 2008? 

sakajeva ( 27. ledna 2017 11:34 )

Trumpovi jsem v kampani docela fandila, protože jsem měla pocit, že Ameriku docela výstižně reprezentuje - bláznivé, odvážné nápady. Ale po týdnu jeho působení začínám mít pocit, že se chová jako docela obyčejný diktátor, kam se za ním hrabe Putin. Jen je otázka jak dlouho mu to Američané budou baštit. Záleží asi na tom, jak bude ekonomicky úspěšný, protože když bude blahobyt, občané budou spokojeni. Jenže on staví zdi a už se stačil pohádat s Mexikem. To k blahobytu nepovede. Jsem na to všechno docela zvědavá.

ivoadler ( 27. ledna 2017 10:10 )

Růst cen akcií ukazuje, že Amerika Trumpovi věří. Jedovaté sliny, které na něj plivají naši publicisté, na tom nic nezmění. 

hanka666 ( 27. ledna 2017 08:40 )

Bože Holec, ty jsi pako. Od tebe by si Trump nenechal ani boty očistit.

Zobrazit celou diskusi