Američtí občané vyměnili demokraty za republikány. Empatického džentlmena Baraca Obamu za silového vysoce arogantního macha Donalda Trumpa, jenž ihned po své inauguraci vydal exekutivní příkaz ke stavbě zdi na mexické hranici dlouhé 3200 kilometrů. Vyhlásil tvrdý boj nelegálním imigrantům stejně jako potratům. A již ve volbách se prezentoval jako nepochybující, slabšími a handicapovanými pohrdající nadsamec, jenž ženy vnímá jako sexuální objekt, nikoliv rovnocenné partnerky.

Nová první dáma Ameriky, šestačtyřicetiletá Melania, potřebu sexuálního objektu splňuje. Je jedním z aktiv portfolia miliardáře. Archetypem profesionální, patřičně submisivní manželky. Je velmi atraktivní kosmetickými zákroky decentně vylepšenou ženou sedmdesátníka, jež okem nemrkne, když se Donald vůči něžnému pohlaví vyjadřuje s těžkým despektem. A stojí za svým chotěm, i když se v době jeho kandidatury na prezidentské křeslo objeví kompromitující video, v němž newyorský magnát velmi vulgárně mluví o tom, jak líbá a osahává ženy. „Když jsi hvězda, dovolí ti to. Dovolí ti všechno.“

Má dáti, dal?

Když jsi hvězda, dostaneš i o čtvrt století mladší Melanii, přistěhovalkyni ze Slovinska, která se v modelingu dokázala prosadit. Dostat na tituly prestižních magazínů jakými např. jsou Vogue, Vanity Fir, Harper´s Bazaar, Elle, Sport Illustrated. Tehdy ji bylo osmadvacet, v modelingu pomalu končila. Vztah s Trumpem byl třešničkou na dortu kariéry, sňatek s ním jí přinesl vytoužené americké občanství. Stejně jako kdysi modelce a lyžařce Ivaně Zelníčkové pocházející z Československa. Pan Trump má pro holky z Evropy slabost, byť imigranty považuje za mor USA. I to přispívá k jeho image kontroverzního machisty.

Na Donalda se v prezidentské kampani vytáhlo ono zmíněné video, na Melanii její akt, jenž svého času nafotila pro jistý časopis. Příliš pohoršení nevzbudil. Spíš muži kvitovali, jakou má Trump doma kost. Ta kost mu porodila syna, nejmladšího z jeho pěti potomků. Jeho možného následovníka

Barrona Williama Trumpa. Jako plodná žena uspěla. Její ambice stát se TV moderátorkou však krutě selhaly. Stejně jako jí navržená kolekce šperků i hodinek či pokus prorazit vlastní kosmetikou. Melanii tedy zbyla reprezentace dominantního Trumpa v roli profesionální, vlastní patro v manhattanském mrakodrapu Trump Tower obývající manželky, jež svého chotě na veřejnosti podporuje ze všech sil.

Lapena v síti

Podle informací světových médií se zdá, že Melanii je v její zlaté kleci na Manhattanu dobře. A těžko uvěřit, že jen kvůli tomu, že se jí zdá Bílý dům příliš civilní, nedostatečně opulentní, v ní chce setrvat. Ani výmluva na syna, který by musel opustit školu v N.Y. a jít do jiné ve Washingtonu, neobstojí. Vše spíš naznačuje, že se Slovinka Melania role první dámy, povinností z ní plynoucích, hlavně očekávání Američanů děsí. Ví, že bude přinejmenším srovnávaná se svou předchůdkyní Michelle Obama, která je absolventkou Princetonské a Harvardské univerzity a byla spolu s Laurou Bush a Hillary Clinton v pořadí třetí první dámou s postgraduálním studiem. A rozhodně měla k profesionální manželce daleko.

Trumpova soupeřka v boji o Bílý dům, Hillary Clinton, i její nástupkyně v roli první dámy Michelle Obama dokázaly ze stínu prezidentů vystoupit. Zejména právnička Michelle, jež s image všem občanům otevřené optimistky dokázala svým ambicím na poli charity a vzdělávání, zdravého životního stylu dát správný směr, jenž nanejvýš korespondoval s demokratickým postojem, jehož byl Barac zvoleným symbolem.

Ale jaký, vizím Donalda konvenující styl první dámy má Melania Americe předvést? Michelle nastavila vysokou laťku, machistický Trump vše komplikuje. Ani při inauguraci nedokázal být vůči ní dvorný při příjezdu k Obamovým. Navíc je tu konkurentka - Donaldova dcera Ivanka. O deset let mladší blondýna, matka tří dětí s dokonalým vzhledem, jež ve volebním tažení stála otci neochvějně po boku. Na rozdíl od Melanie svého tátu do Washingtonu s rodinou následovala.

Jackie z Melanie nebude

Deník Hospodářské noviny s titulkem Bílý dům opustila módní ikona (myšleno Michelle Obama) oslovil oděvní návrhářky Beatu Rajskou a Kláru Nademlýnskou spolu se stylistou Filipem Vaňkem aby odcházející Michelle a nastupující Melanii ohodnotili. Obě návrhářky preferovaly Michelle s tím, že byla lidovější, tím pádem mase Američanek bližší. Byla svá, což se cení. Stylista Vaněk byl v glorifikaci Michelle opatrnější a decentně poznamenal, že její look nejde s trendy doby, ale o to víc je davu sympatičtější.

V překladu řečeno, Michelle k ikonám módy nenáleží, ale o to víc se s ní Američanky ztotožní. Faktem je, že její postava není na prezentaci módy ideální. Na rozdíl od figury Melanie, kterou Beata Rajská stejně jako Klára Nademlýnská na poli módy považují za nudně dokonalou. Já bych slovo nuda každopádně vynechala.

Fotogalerie: Inaugurace Donalda Trumpa 45. prezidentem USA
44 fotografií

Melanin světle blankytný, dlouhými rukavičkami doprovozený outfit od Ralpha Laurena, jenž oblékla na prezidentskou inauguraci, byl dokonale elegantní. Plný počet bodů zasloužila i bílá róba, v níž odtančila několik plesů poté. Jsem přesvědčená, že na stejné úrovni se ponese i její další garderoba. V tomto ohledu na první dámu má. Je protipólem hrubiána, jemuž tvůrci image schválili obleky z osmdesátých let, příšerně dlouhé kravaty strejce s kšiltovkou na hlavě, neboť se s ním Američané o to víc více ztotožní.

Melania po zvolení Trumpa prezidentem prohlásila, že hodlá být co nejlepší první dámou USA. Jak toho chce dosáhnout, neuvedla. O něco konkrétnější byla v průběhu kampaně, kdy se nechala slyšet, že jejím vzorem je Jacqueline Kennedy. Na takové patro nedosáhne. U tvůrců módy je většinou v nespravedlivé nemilosti a hlavně jí na to chybí neuchopitelné charisma.

P.S.

Příběh první dámy USA, Melanie Trump je další verzí pohádky o Popelce. Tentokrát ze Slovinska. Anebo pokračováním nikdy nekončícího amerického snu. Také je o zlaté kleci, o níž Šeherezáda v pohádkách tisíce a jedné noci nevypráví.

V bleděmodrém outfitu od světového tvůrce módy Ralpha Laurena, který oblékla na prezidentskou inauguraci Trumpa, stoprocentně splnila požadavek elegance na první dámu kladený.
Autor: profimedia.cz, čtk, epa, reuters

V bleděmodrém outfitu od světového tvůrce módy Ralpha Laurena, který oblékla na prezidentskou inauguraci Trumpa, stoprocentně splnila požadavek elegance na první dámu kladený.

Melanie vlastní patro v manhattanském mrakodrapu Trump Tower. Fascinující vyhlídka, moderní mrakodrapy a zdobný, na hranicí vkusu vybavený interiér. O korespondenci pečující matka a její hodný syn. Dokonalý kýč.
Autor: profimedia.cz, čtk, epa, reuters

Melania vlastní patro v manhattanském mrakodrapu Trump Tower. Fascinující vyhlídka, moderní mrakodrapy a zdobný, na hranicí vkusu vybavený interiér. O korespondenci pečující matka a její hodný syn. Dokonalý kýč.

Akt Slovinky Melanie, která se stala první dámou USA, prezidentskou kampaň Trumpa nepoznamenal.
Autor: profimedia.cz, čtk, epa, reuters

Akt Slovinky Melanie, která se stala první dámou USA, prezidentskou kampaň Trumpa nepoznamenal.

 

„Donald je nejlepší,“ prohlásila v rámci kampaně profi manželka Melanie. Její lepý zadek bílý model šatů patřičně vykreslil a s nohou splývající lodičky od Louboutina s vysokou jehlou nohy potrápily.
Autor: profimedia.cz, čtk, epa, reuters

„Donald je nejlepší,“ prohlásila v rámci kampaně profi manželka Melania. Její lepý zadek bílý model šatů patřičně vykreslil a s nohou splývající lodičky od Louboutina s vysokou jehlou nohy potrápily.

Psal se rok 2000, už dva roky znala realitního makléře Trumpa, s nímž čtyři roky poté měla svatbu, které se, mimochodem, zúčastnil i Bill Clinton s Hillary.
Autor: profimedia.cz, čtk, epa, reuters

Psal se rok 2000, už dva roky znala realitního makléře Trumpa, s nímž čtyři roky poté měla svatbu, které se, mimochodem, zúčastnil i Bill Clinton s Hillary.

 

Fotogalerie
63 fotografií