Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Neřešte hypotéku. Squateři z Kliniky ukázali, jak zdarma bydlet

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
24. května 2016
05:51

Začíná z toho být nejbizarnější sága. Když se v listopadu 2014 nastěhovala parta squaterů do bývalé žižkovské kliniky, z níž záhy udělali Kliniku, určitě netušili, že během pár měsíců odrazí útok „vlastenců“, hrozbu bombou, policejní vyklizení i autoritu státu a vymahatelnost práva. A při tom nám všem ještě ukážou, jak zadarmo přijít k bydlení tak, že se prostě nastěhujete do cizího.

Vsadím se, že je za to ještě víc než zástupci státu, kteří je nemůžou ze státní budovy dostat, nyní musí nenávidět všechny banky prodávající hypotéky. Ty si platí drahou televizní reklamu, aby lidi přesvědčily, že koupit si předražené a často nekvalitní byty nikdy nebylo výhodnější, zatímco parta anarchistů všem ukazuje, že bydlet se dá i bez hypotéky či nájemní smlouvy.

Úplně stačí, když obsadíte cizí majetek a začnete tam páchat tradiční dobro: kurzy romštiny, diskuse o feminismu nebo bezplatnou komunitní prádelnu. Taky není od věci čepovat levné pivo a prodávat bylinky. Naposled to squateři demonstrovali v pátek. Večer policie Kliniku vyklidila poté, co tam anonym hrozil bombou, pak squaterům chvíli bránila znovu se nastěhovat, nakonec ale odjela. A s ní i zástupci státu, vlastníka zchátralé budovy.

Jen tak mimochodem: nemám to potvrzené ze dvou nezávislých zdrojů, celá fraška ale nejvíc připomínala, jako by si bombový anonym ze zoufalství objednal sám stát, který se nelegální obyvatele Kliniky snaží ze své budovy neúspěšně dostat už od začátku března, kdy jim vypršela nájemní smlouva. Zajímavé je, že když státu dlužíte třeba 40 korun, můžete klidně skončit s exekucí milionového majetku. Jakmile ale provedete exekuci státního majetku sami…  

„Je nás tady o něco víc než obvykle pro případ, že by policie znovu přijela a snažila se budovu vyklidit,“ popsal současnou situaci člen Kliniky Jakub Ort. Jemu i ostatním squaterům očividně unikla i ironie transparentů s hesly jako „Neberte nám kliniku“: jsou to totiž právě oni, kdo si ji vzal od státu.

A je celkem jedno, že stát objekt nevyužívá. Jakmile si začneme nárokovat „nevyužívaný“ cizí majetek kolem nás všichni, skončí to komunismem. Někdo si jednou vezme vaše auto, jiný zase chatu…. A nakonec to začnou hájit i politici jako Matěj Stropnický.

    

Julin ( 24. května 2016 19:05 )

ingmarie ( 24. května 2016 13:31 )

Všichni bezdomovci z Prahy a okolí by měli dorazit na Kliniku ' ,budou tam ubytováni a připraven je i komunitní program. Nevím proč by se tam měl roztahovat jen pan Ort a jeho komunardů!

zahradnice ( 24. května 2016 11:12 )

Praxi "Klinikářů" zavedli po osmašedesátém soudruzi. Kdo neměl bydlení a našel někde byt po emigrantech, prostě vyrazil dveře a bylo to jeho, včetně zařízení. Nebylo to úplně legální, ale nikdo nezasahoval. Bylo to podobné jako když po odsunu Němců Češi obsazovali německý majetek. Historie se stále opakuje. Napřed dělnické kádry, potom komunisti a teď zelení...

provokaterka ( 24. května 2016 10:00 )

Havlova generace,ti dělat nebudou,umí maximálně ovládat PC,mobil a znají poslední tipy mobilů.Chce tystříkat budovu slzným plynem a u východových dveří je léčit obuškama.

gabreta ( 24. května 2016 09:58 )

Z návratu Komárů mám obavy, přesně z těch důvodů, který tu popisuješ. Prostě slušným lidem jednou trpělivost dojde a pak to žádnej "SAMET" nebude!!

Zobrazit celou diskusi