Bombu někdo nahlásil během posledních dnů dvakrát. Zatímco v pátek lidé z Kliniky s policií spolupracovali a objekt opustili, v úterý už se bránili a připoutali se mimo jiné k sudům plným betonu.

Podle mluvčího Kliniky Arnošta Nováka byla totiž celá akce záminkou, jak je z objektu dostat. Budova patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Zástupcům Kliniky vypršela s úřadem v březnu smlouva, která jim umožňovala objekt užívat, nicméně oni i nadále zůstávají a vedou s ÚZSVM civilní spor.

Ve středu se konal happening Kliniky:

Video
Video se připravuje ...

Happening Autonomního centra Klinika – Den vyúčtování Blesk/Zuzana Kábelová

Bomba je nějaká záminka, ať policie má důvod objekt vyklidit a předat ho ÚZSVM,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz mluvčí Kliniky Arnošt Novák a zároveň vysvětluje, proč se podle něj policie chovala nestandardně.

Vy tvrdíte, že nahlášení bomby bylo záminkou pro vyklizení Kliniky. Jaké konkrétní důkazy pro to máte?

Podobná bomba byla nahlášená v pátek a nic se tam nenašlo. A konkrétní důvod, který nás vedl k tomu, že to je záminka, byl, že někdy kolem třetí hodiny už lidé z kolektivu Kliniky viděli, jak se kolem budovy pohybovali policisté v civilu.

Například v pražské restauraci Řízkárna ale nahlašuje bombu někdo téměř denně a policie pochopitelně musí objekt prohledat. Nikdy nevíte, kdy tam výbušné zařízení opravdu bude.

Falešných nahlášení bomb bylo v České republice tolik, že si spíš nevybavuju případ, kdy by se nějaká bomba našla.

No ale co kdyby…

A ti lidé zůstali v Klinice na vlastní riziko.

A vám přijde normální, aby lidé neuposlechli výzvy policie k vyklizení objektu? Co kdyby tam bomba opravdu byla?

Ten objekt nevyklidili, protože neměli důvěru v to, že policie tam přijela kvůli bombě. Nakonec se ukázalo, že ten důvod nebyla bomba. Lidé, kteří byli v domě, tvrdí, že tam vůbec nebyl psovod, část objektu nechali policisté neprohlédnutý. Kdybych přistoupil na vaši argumentaci, že by tam bomba byla, tak policie nepracovala pečlivě, protože neprohledala celý objekt.

Budete žádat po policii, aby vám ukázala anonym, který měl bombu nahlásit?

Já nevím, tak policie tvrdí, že po pachateli pátrá. To je podle mě úkol policie. Ona musí vyjíždět, vynakládá na to prostředky. V řadě případů, když byly nahlášené bomby třeba v Pardubicích na nádraží, tak měli pachatele poměrně okamžitě. Očekávám, že pachatele taky dopadnou. Pokud budou chtít…

Když to shrnu, je to spíš vaše domněnka, že tu bombu nikdo nenahlásil, protože už tam někdo chodil odpoledne okolo?

Takhle, my netvrdíme, že tu bombu nahlásila policie, to vůbec ne. To klidně mohl nahlásit nějaký odpůrce Kliniky. Ale na základě páteční akce, kdy policie přijela kvůli bombě, objekt vyklidila a předala ho majiteli, tak jsme se obávali, že nahlášení bomby bude zase využito jako záminka k vyklizení objektu.

O užívání objektu se vede občanskoprávní spor s ÚZSVM a do vyřešení my máme do objektu vstup možný a policie ho nemůže vyklízet. Že tam bomba je, je nějaká záminka, ať policie má důvod objekt vyklidit a předat ho ÚZSVM. Ale podle našeho názoru ÚZSVM nemá právo tam jít a vyměnit zámky, to znamená znemožnit nám přístup do objektu.

V pátek se podle vás chovala policie standardně, tedy že bombu opravdu hledala?

Co mám informace, tak policie v pátek víc tu bombu hledala. Že to bylo zjevné. Měla tam psovody. V pátek lidé budovu opustili, umožnili jim vstup, protože policie řekla, že tam přijela kvůli bombě, ne kvůli našemu sporu s ÚZSVM. Lidé jí důvěřovali, budovu vyklidili. Poté, co policie budovu prohledala, tak ty lidi nepustila zpátky do objektu a předala ho zpátky ÚZSVM. To znamená, že v občanskoprávním sporu se policie přiklonila na stranu jednoho toho aktéra. Na základě páteční zkušenosti lidé odmítli v úterý budovu opustit.

A v úterý, když policie přijela, tak řekla, že přijela na základě bomby?

Ano, když přijeli v úterý, tak řekli, že tam je nahlášená bomba a že to potřebují prohledat. Když jsme se jich ptali, jak budou postupovat dál, tak řekli, že to prohledají a předají právoplatnému vlastníkovi.

Což se dá očekávat, že to předají právoplatnému vlastníkovi…

Stejně tak to mohli předat osobě, která tam měla smlouvu a o které policie ví, kdo to je – tedy osobě, která vede s ÚZSVM spor.

Policie potvrdila: Naši lidé přišli už odpoledne

Policie jakékoliv pochybení odmítá. „Dovolte mi se ohradit proti nařčení, která zaznívají, že by pražská policie jednala jakkoliv účelově nebo že by měla být dokonce sama autorem těchto anonymních výhrůžek vůči budově v ulici Jeseniova. Z tohoto místa můžeme jednoznačně konstatovat, že se nic takového v žádném případě nezakládá na pravdě,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Do budovy se nejprve v odpoledních hodinách dostavili dva zástupci třetího policejního obvodu, kteří přítomné informovali o vyvstalé situaci a vyzvali je, aby budovu opustili. Jelikož ne všechny osoby tuto výzvu respektovaly, dorazili na místo následně další policisté z místně příslušné služebny, antikonfliktního týmu a speciální pořádkové jednotky,“ sdělil.

Policisté podle něj provedli pyrotechnickou prohlídku a zároveň se snažili z budovy dostat lidi, kteří odmítali odejít. „Pro zdárné dořešení celé situace museli policisté přistoupit k rozbití těchto pevných předmětů, kdy se jednalo o sudy plné betonu. Připoutaní lidé totiž odmítali, a to i přes několikeré vysvětlení celé situace policisty antikonfliktního týmu, od svého záměru upustit. Proto přišly na řadu pracovní nástroje v podobě rozbrusů a elektrických bouracích kladiv. Tyto bourací práce pak trvaly několik desítek minut, respektive několik hodin,“ dodal Hulan s tím, že celkem převezli na služebnu 16 lidí.

Fotogalerie
11 fotografií