Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanci i pracovníci ČT prchli před bombou: Extremisté hrozili odpálením

Autor: ČTK, nec, všm - 
1. června 2016
19:27

Poslanci ukončili předčasně jednací den Sněmovny. Příčinou byla podle informací Blesku výhrůžka uložením výbušného zařízení v dolní komoře. Kromě Sněmovny přišly výhrůžky i České televizi, Vrchnímu soudu v Praze či Kriminalistickému ústavu.

O hlasování o přerušení schůze požádal poslance předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Postupoval na základě doporučení policejní ochranné služby.

Policie ve středu rovněž vyklidila budovu České televize (ČT), podle informací Blesk.cz byla i zde nahlášena bomba. Objekt na Kavčích horách museli kolem 17:30 opustit ti, kteří se nepodílejí na vysílání. Uvedla to mluvčí ČT Alžběta Plívová. Televize dál normálně vysílá.

Na sociálních sítích se začaly krátce po půl šesté objevovat informace zaměstnanců televize, kterých se evakuace dotkla. 

Nastražená výbušná zařízení měla vybuchnout v 18:20. K tomu nedošlo. Policie žádný výbušný systém nanašla. Na místě bylo několik desítek policistů a také tři psi vycvičení na vyhledávání výbušnin. Po pachateli se nyní pátrá. Potvrdil to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan a mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Poslancům se nehrozilo poprvé

Anonym hrozil bombou ve Sněmovně i v půli prosince. Bylo to tehdy před začátkem jednacího dne a schůzi poslanců to neohrozilo. Policie podezřelého muže zadržela, ve stejný den podle ní směřoval tutéž výhrůžku i dalším místům, a to pražské zoologické zahradě, curyšskému letišti nebo jedné kavárně v Curychu.

V minulosti ohlásil anonym uložení plastické trhaviny v jednacím sálu Sněmovny v lednu 1993 při rozpravě k volbě prezidenta. Autor telefonátu se tehdy policii znovu ohlásil, přiznal se a sdělil motiv svého činu. Letos v březnu policie zadržela muže, který předtím šestnáctkrát vyhrožoval bombou různým významným osobám či institucím v Česku. Hrozby adresoval i Sněmovně.

S nahlášením bomby se potýká i sociální centrum Klinika:

jana999 ( 1. června 2016 19:56 )

tak všechny důležité instituce a na konci to nedůležité doupě fetáků, tam bych hledala viníky, už nevědí jak by o své důležitosti veřejnost přesvědčili

mikade ( 1. června 2016 19:51 )

to je vrcholně nekorektní, nezodpovědné a škaredé...... za dlouhá léta dřiny, potu a odříkání se poslancům a ČT takto odvděčit ???!!

anno ( 1. června 2016 19:06 )

Někdo z ČT asi nepřišel do práce včas!!!!

merlina29 ( 1. června 2016 18:29 )

Neda se věřit malým českým extremistům,věčně s dvěma promilemi v krvi a špatným dětstvím,že by to provedli.Celé k smichu.

Zobrazit celou diskusi