Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Komentář: Babiše dostihlo to, co Nečase a Grosse. Bát se může jen sám sebe

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), jeho problematické Čapí hnízdo a komentátor Petr Holec
Vicepremiér Andrej Babiš (ANO), jeho problematické Čapí hnízdo a komentátor Petr Holec  (Autor: Blesk - Daniel Černovský, Ramon Hofman a ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. března 2016
06:20

I vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše konečně dostihlo to, co všechny jeho předchůdce od Václava Klause s Milošem Zemanem přes Stanislava Grosse a Bohuslava Sobotku až po Petra Nečase: mediální kauza. Týká se podezření, že Babišova farma Čapí hnízdo získala neprávem padesátimilionovou dotaci od EU. Přinejmenším v tomto ohledu se i nepolitik Babiš stal politikem: i on má svou kauzu. 

Je logické, že političtí soupeři teď míří na jeho nejsilnější zbraň: osobní reputaci. Na jejím kultu stojí celé ANO i Babišův úspěch ve volbách. Zničte ji a celý projekt se rozsype. Problém je, že Babišovu reputaci ostřeluje armáda pěšáků s ještě horším reputačním problémem. Je to stejné, jako byste proti tanku vyrazili s pouťovou bambitkou.

Babiš se proto nemá moc čeho bát. V nejhorším se totiž za ním táhne rýha procesního dotačního podvodu. Byla by to klasická politická ironie, kdyby majitele Agrofertu, největšího soukromého příjemce dotací v Česku, zničilo 50 milionů. Druhý nejbohatší Čech by tak následoval trpký osud Víta Bárty, jehož pro změnu zničilo pár obálek na kabelky pro jeho holky.

Navíc ve stejnou chvíli lidi vidí v televizi nekonečnou kauzu ústeckého dotačního úřadu ROP, kde nejde o žádný procesní podvod, ale obyčejnou krádež: ODS s ČSSD si tady z evropských dotací prostě udělaly soukromou kasičku. Někteří politici si za ně kupovali boty z krokodýlí kůže, jiní auta. Ani se nedivím, že premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka drží ohledně Čapího hnízda omertu. Dobře ví, že vždycky může být ještě hůř.

Bohuslav Sobotka komentoval kauzu Čapí hnízdo v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Doufá prý v důsledné vyšetřování, podívejte se:

Video  Sobotka: Doufám, že vyšetřování Babiše a Čapího hnízda bude důsledné.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

ODS s TOP 09 chtějí Čapí hnízdo řešit ve sněmovně. Jenže i ta má vedle Babiše menší reputační problém. Nebo spíš větší: zatímco Babiš je nejpopulárnější politik, sněmovnu zdobí punc nejméně populární politické instituce; věří jí nejméně lidí. Na zničení něčí reputace nenajdete horší hrací hřiště. Pod sněmovnou už zbývá jen peklo.

Babiš se tak paradoxně může bát jen sám sebe. Vicepremiér, mluvící dokola o politické transparentnosti, nemůže v televizi tajit majitele anonymních akcií firmy, jež získala vyšetřovanou dotaci. Navíc ještě s tím, že ho zná. Stejně tak se nemůže od Čapího hnízda najednou distancovat, když se s ním doteď rád chlubil. Někomu by to totiž mohlo začít připadat… Netransparentní?

istyl ( 17. března 2016 10:09 )

musí najit nejakeho nebožtíka na kterého to vlastnistvi čápů hodí...ma na to cas do stredy-tedy ne sam, pracuje na tom cela armada pravniku...ani na koalicni rade to neprozradil(ještě nevi na koho to hodi)...joo, kdo umi, ten umi, lide jen čumi...

istyl ( 17. března 2016 09:59 )

musí najit nejakeho nebožtíka na kterého to vlastnistvi čápů hodí...ma na to cas do stredy-tedy ne sam, pracuje na tom cela armada pravniku...ani na koalicni rade to neprozradil(ještě nevi na koho to hodi)...joo, kdo umi, ten umi, lide jen cumi...

pjotri ( 17. března 2016 08:31 )

Pokud o tom mas dukazy, je tvoji POVINNOSTI to oznamit napolicii, jinak se jedna minimalne o zatajovani dukazu, ale taky treba o spoluvinu. Hazet hnuj na nekoho bez jedinyho dukazu je pomluva, prip. urazka na cti. Jinak muzes verit tomu, ze kdo ma takovy imperium, nema sebemensi duvod ho ohrozovat necim takovym, jako je kraceni dani. Proste to nestoji za to. Tunelovani? Vis vubec, co to je? Tunelujou se firmy, ktrych se chces zbavit. Zustane jen prazdnej barak, kterej se tvari, ze je vse v poradku, zatim, co "TUNELEM" zmizi vse, co ma cenu - stroje, pocitace, nabytek, auta... Nemam pocit, ze by Babis tuneloval vlastni, suprove prosperujici, firmu. Proste to nema za potrebi, neni to Viktor Kozeny/ Je ve fazi, kdy mu prosperujici firma nese dost a dost penez, tak proc by ji nicil, tuneloval, nebo kratil dane? Nez plivnes jedovatou slinu, zkus pouzivat to, co jini lidi maji mezi usima.

1pepan ( 16. března 2016 15:25 )

oprava: Neposílí ANO a ztrátu moc velkou mít nebudou.

1pepan ( 16. března 2016 15:23 )

Posílí ANO ztrátou Babiše bohužel moc neutrpí, posílí ksčm, kdu a úsvit a zbytku spadne brada.

Zobrazit celou diskusi