Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Pytlák Kalousek střídá hajného Schwarzenberga. Punk už to nebude

Autor: Petr Holec - 
30. listopadu 2015
05:00

I v TOP 09 pochopili, že v nejvyšší funkci nemůžou držet předsedu v méně bdělém stavu navěky, takže Karla Schwarzenberga konečně v čele partaje vystřídal její duchovní otec Miroslav Kalousek. Svým způsobem jde samozřejmě o formalitu: méně populární Kalousek řídil stranu už od jejího vzniku, ostatně sám si ji vymyslel, zatímco oblíbený kníže dělal spíš logo. Býval starším moudrým mužem s fajfkou, mladým pankáčem…

Tím vším zůstává i dál, strana pro něj vymyslela funkci čestného předsedy. Ti sice v Česku založili, jak ukazují zkušenosti ODS s Václavem Klausem nebo ČSSD s Milošem Zemanem, konstruktivní tradici rozkládání vlastních stran, TOP 09 v tom ale má jistou výhodu: kníže poslední dobou spíš spí, takže není pro svou stranu tak akutním nebezpečím.

Je jím ale určitě nástup Kalouska do čela strany. Zatímco sám kníže byl mnohem populárnější než TOP 09 a svou stranu táhl spíš nahoru, u Kalouska je to naopak; nebo je v nejlepším případě stejně nepopulární jako nyní TOP 09 (kolem 8 procent). Takže mu vlastně nikdo nemůže nic moc vyčítat, když pod jeho velením strana podobné číslo utrhne i ve volbách.

Kníže jednou zkusil Kalouska v očích veřejnosti očistit vysvětlením, že někdy bývá lepší udělat z pytláka hajného. Snad tím myslel, že než držet někoho jako Kalousek ve sklepě a zadělávat si na věčné spekulace, jestli se tam neděje něco ošklivého, je lepší vystrčit ho ven a hned za sebe. Případně i před sebe, jak se v TOP 09 stávalo. Někdy se tomu také říká transparentnost. Teď se tedy Kalousek stal vrchním hajným TOP 09.

Ne že by nebyl schopný politik nebo neuměl být i vtipný, když zrovna neplane hněvem k Babišovi a má v hlavě zataženo. Jenže většina lidí nevolí politiky kvůli tomu, že jsou vtipní – dokonce ani profesionální komiky.

Mnohem častěji je volí kvůli tomu, že například věří, že by opravdu udělali to, co slibují. Říká se tomu emotivní splynutí a málokdo ho uměl tak jako kníže: když mnozí viděli starého šlechtice, co nemusí krást, nevěřili, že jim chce sebrat i nejlacinější zubní plombu, invalidní podporu a zavést sociální bankovní kartu, kde je věčně prázdno. Teď místo něj uvidí Kalouska a z něj pankáče neudělá ani David Černý. 

bm00790 ( 30. listopadu 2015 19:44 )

Tak jsme se dočkali, spící kmet odešel a alkoholik zůstal. Poslechla jsem si projev Myrdy Kalouska. Demagog, a co více jen sršení nenávisti, nic knkrétního, nic podtatného neřekl. Ale udivující byly roztřesené ruce Kalouska, když upíjel ze sklenice. Asi chyběl doping. vodka? Po tomto projevu jsem si říkala, že snad něco konkrétního vzejde z projevu od p. Ženíška, ambiciozního kandidáta. A zde už to byl jen vrchodl amaterizmu. Z patra ani slovo, dokonce hledal řádky kde skončil, a občas to nedávalo smysl. ubohost. Ostatní kandidáty na další posty jsme neslyšeli, a protože se pan Takáč zmínil, že by měl P. Lukša stáhnout kandidátku, vyhledala jsem si jeho proslov. Doporučila bych všem si jej přečíst.

tosto ( 30. listopadu 2015 16:59 )

Po víkendovém sněmu TOP 09 obletěla sociální sítě fotografie nově zvolené místopředsedkyně strany Jitky Chalánkové, jak pózuje u stánku iniciativy Islám v ČR nechceme (IVČRN). Právě tato iniciativa spolupracuje s hnutím Blok proti islámu Martina Konvičky, který byl 18. listopadu obviněn z podněcování k nenávisti.! správně zvolená místopředsedkyně a pravá i levá ruka Kolouse

..krakonos500 ( 30. listopadu 2015 16:44 )

Nicméně ještě se nikdy nepochcal na veřejnosti jako Zeman http://www.jenpromuze.cz/start/21694-milos-zeman-se-pochcal

giacomo_contadino ( 30. listopadu 2015 15:49 )

Viva Kalousek e il suo Partito della Libertà. Idiots non potrà mai capire la politica e ciecamente essere guidati da sciocchi.

ivoadler ( 30. listopadu 2015 10:53 )

Karel imponoval svou bohorovností (vy mně všichni můžete ...). Je starej, lépe řečeno senilní, který svou senilitu vydává za rozšafnost. Někteří voliči na to letěli. Míra je chytrej, až moc, jak se říká na SVOU STRANU. Ale jedno nepochopil. Ani nepochopí. Na státní rozpočet se dívá jako na matematické cvičení. Tuhle přidáme, támhle umázneme, aby to vyšlo. Státní rozpočet má ale i sociální funkci. Lidé musí mít pocit, že státní rozpočet je spravedlivý. Že bere/dává všem stejně. Tohle Míra nedokáže skousnout. Musel by jít proti vlastní voličské základně a tak mele hubou, že EET nic nepřinese. I kdyby přinesla jen pocit spravedlnosti, tak přinesla dost.

Zobrazit celou diskusi