Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza Metyl: Takhle policisté zlikvidovali lihovou mafii

Policisté zadrželi již celkem 58 lidí, z nichž 29 skončiloc ve vazbě. V rámci akce Smog objevili přes půl milionu litrů lihu a asi milion korun v hotovosti
Policisté zadrželi již celkem 58 lidí, z nichž 29 skončiloc ve vazbě. V rámci akce Smog objevili přes půl milionu litrů lihu a asi milion korun v hotovosti  (Autor: Policie ČR)
Autor: ljš - 
29. října 2012
15:26

VIDEO: Hlavy lihové mafie, která má na svědomí smrt třiceti lidí a zničené zdraví dalších sedmdesáti, byly podle policie polapeny. Vyšetřování ale dál pokračuje, protože v hledáčku detektivů jsou ještě další podezřelí.

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi společně s Útvarem rychlého nasazení v rámci rozsáhlé akce s krycím názvem SMOG celkem 8 osob. Čtyři obvinění skončili ve vazbě a zajištěno bylo přes půl milionu litrů lihu a dokonce milion korun v hotovosti.

Kromě hledaného Roberta Sedlaříka, který se skrýval v bytě jednoho ze zadržených, a podnikatele Radka Březiny, který se před policisty několik hodin ukrýval v pilinách u kotle v hotelu Lázně Kostelec, skončil před vyšetřovatelem i spolumajitel (35) zmíněného hotelu a jeden Březinův zaměstnanec.

Ten je jako jediný obviněný pouze z napomáhání trestné činnosti. Ostatní jsou obviněni z krácení daně a hrozí jim až deset let vězení. Škoda, kterou měli České republice způsobit, je detektivy odhadovaná na cca 200 milionů korun.

"Pro nás z poznatků, které máme je to vrchol toho obchodu s lihem," řekl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. "Jestliže jsme v počátku nebo v průběhu toho vyšetřování připustili, že příčinou metylalkoholové otravy je nelegální obchod s lihem, tak v těchto souvislostech lze určitě hovořit o tom, že ti lidé, kteří byli v současné době obviněni, mají co společného s tímto velkým problémem," dodal šéf týmu Metyl Václav Kučera.

Video  Takhle probíhala akce s krycím názvem Smog  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Líh ve skladu JZD, alkohol v letištním hangáru

V rámci akce Smog bylo provedeno celkem 22 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

Největší zásobu nelegálního alkoholu objevili policisté v JZD Kouty ve Valašském Meziříčí, jehož vlastníkem je jeden z obviněných. Policistům se zdálo, že vnitřní rozměry objektu neodpovídají těm vnějším. Scházel prostor o délce asi 30 metrů. Po probourání zdi objevili v narovnaných barelech 563 tisíc litrů 96% lihu.

V objektu letištního hangáru ve Slušovicích, jehož majitelem je jistá společnost s.r.o., bylo zajištěno necelých sto palet, tedy zhruba 50 až 80 tisíc litrů, různého alkoholu s označením likérky Drak. Další alkohol v množství cca 30 tisíc litrů byl nalezen v Ostravě.

Kromě zajištěného lihu si detektivové z provedených prohlídek odnesli například výpočetní techniku a také přibližně milion korun v hotovosti.

 

ariatutti ( 31. října 2012 20:59 )

SUPER clanek, ale to nam elektriku nebo benzin nezaplati! Zatimco kolegyne v praci mi dnes ukazala zajimavy zpusob privydelku z domova www.Cervena-Cerna.cz a to je jine kafe! Prestoze nejsem nejbystrejsi, tohle jsem pochopila behem 3 minut a hned jsem si vydelala prvnich par stovek, a to prakticky bez prace Kdyztak to omrknete taky

dariadida ( 31. října 2012 18:11 )

Do vyplaty daleko a kapsy prazdne? :o Nebudte smutni, sanci je spousta! Ale nez vyhazovat penize za losy a loterie, je lepsi zkusit navod vysvetleny na www.Cervena-Cerna.cz - da se to naucit za chvili a pri trose snaze se da prijit na moc hezke a jiste penize. Zkuste to

marmat ( 29. října 2012 17:07 )

oprava: POMYŠLENÍ

marmat ( 29. října 2012 17:06 )

A NEBÝT MRTVÝCH, NEROZJELO BY SE PROTI TOMU DODNES NIC!!!??? To je ale nejšílenější úomyšlení (MAMUT hned po LTO)....

Zobrazit celou diskusi