Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Elizabeth Fritzl: Už dva roky je svobodná!

Autor: INT, han, shp - 
26. dubna 2010
05:00

Prožila si muka na zemi. Dnes tomu jsou dva roky, co se vězněná Elisabeth Fritzl (44) dostala po 24 letech ze sklepního vězení. Držel ji tam vlastní otec Josef (75), který ji opakovaně znásilňoval a s nímž zplodila sedm dětí.

Zrůda z rakouského Amstettenu byla loni odsouzena na doživotí.

Elizabeth dnes žije na utajeném místě v Rakousku. Opatruje šest dětí, jedno totiž zemřelo hned po porodu. Rodinný dům v Amstettenu zeje prázdnotou. Jeho poslední obyvatelka, Fritzlova manželka Rosemarie, se již dávno odstěhovala.

Z vězení je zachránila nemocná dcera

Případ vyplynul najevo, když v dubnu 2008 upadla Elizabethina nejstarší dcera Kerstin (21) do bezvědomí kvůli selhání ledvin. Tyran Fritzl souhlasil s jejím převozem do nemocnice. Personál vše ohlásil policii a Elizabeth byla ze sklepa Fritzlova domu vysvobozena. Společně s ní i Kerstin a další děti – Štefan (20) a Felix (7).

Ostatní tři děti, které Elizabeth porodila, vyrůstaly u své babičky nahoře v bytě jako normální lidé. Své manželce Rosemarie totiž Fritzl napovídal, že je Elizabeth nechala na prahu domu.

Věznit a mučit dceru bylo pro něj přirozené

Když se reportéři Fritzla ptali, co ho k tak nechutnému činu vedlo, odpověděl: „Vyrostl jsem v době nacismu, což znamenalo ctít autoritu, potřebu někoho kontrolovat. Myslím, že jsem si některé z těchto hodnot osvojil.“ V březnu 2009 byl nad Fritzlem vynesen rozsudek. Byl uznán vinným z únosu, znásilňování, zotročování, incestu a zabití, za což byl odsouzen k trestu doživotního odnětí svobody.

Fritzlův mozek rozebere vědec

Perverzní Fritzl nyní velmi zaujal amerického neurologa Kenta Kiehla, který chce prozkoumat jeho mozek. Usiluje proto o možnost vyšetření pomocí magnetické rezonance. Kiehl prozkoumal po celém světě mozky už 1200 těžkých zločinců, násilníků a vrahů. Za 47,5 milionu Kč si vědec pořídil tomograf. Přístroj umístil do 15 metrů dlouhého nákladního vozu. Prostřednictvím magnetické rezonance pak zkoumá hlavy zločinců.

„Chci objasnit, proč kriminálníci mohou bez emocí trápit, zabíjet a znásilňovat,“ řekl neurolog. Fritzla si prý vybral proto, že jeho jednání odpovídalo chování psychopata. „Přesně věděl, že jeho dcera a jeho rodina trpí, ale neměl kvůli tomu naprosto žádné výčitky svědomí a neukázal emoce,“ zdůvodnil americký odborník. Podle něj mohou psychopati své oběti mučit a mrzačit asi s takovým pocitem, jako když běžný člověk porcuje o Vánocích kachnu.

milo ( 26. dubna 2010 07:39 )

A pak mějte rádi lidi, když se dokáží chovat tak zrůdně jako to co, o čem je celý článek. Nemůžu to ani nazvat člověkem, protože to člověk není. Když už mu napařili zmetkovi doživotí, měli ho zavřít k nějakým násilníkům, kteří by si z něj udělali znásilňovací pannu....doufám, že by mu tu *** natrhli do takové úrovně že by se mu tam vešla jeho vlastní hlava

Zobrazit celou diskusi