Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Americký Fritzl: Znásilňoval dceru, druhou držel přes rok pod zámkem

Autor: INT, mivr, šimk - 
7. září 2010
15:16

Otec dvou dcer Jeffrey York (47) z amerického města Madison Township v Ohiu byl obviněn z opakovaného znásilňování jedné z nich a držení druhé v místnosti ne větší než skříň déle než rok. Na zločiny a tyranii upozornila jeho manželka Danita.

York nyní čelí devatenácti obvinění z trestných činů, mezi nimiž jsou týrání dětí a znásilnění. Jeho manželka Danita i všechny děti byly převezeny do ubytovny pro zneužívané ženy, kde se o ně starají školení poradci, kteří se zároveň snaží zjistit, co se v domě hrůzy vlastně celá léta odehrávalo.

York se se svou rodinou, manželkou a sedmi dětmi, moc nepáral. Zakazoval jim jakékoli styky s přáteli či příbuznými a za každý přečin je trestal. To ještě Danita, ač s těžkým srdcem, snášela. Pomyslný pohár hořkosti ale přetekl loni v prosinci, kdy policii oznámila, že Jeffrey znásilnil jednu z jejich dcer. Té bylo méně než třináct let.

Policisté nevěřili vlastním očím

Když do jejich domu přijeli policisté, Danita jim řekla, že s dětmi, dvěma chlapci a pěti dívkami, ve věkovém rozmezí tři měsíce až devatenáct let, chtěla už dávno odejít. York je podle jejich slov psychicky i fyzicky týral několik let.

„Představte si pokoj 8x10 metrů rozdělený na tři části. Dvě třetiny fungovaly jako skladiště, jedna jako obytný prostor. V této místnosti bylo rok zavřeno dítě, bylo pouštěno na záchod, ale obecně vzato, jídlo dostávalo zvenčí. Přístup k oblečení, toaletě a ostatnímu byl řízen Yorkem,“ popsal život zavřené dívky jeden z vyšetřujících kriminalistů Dan Boerner.

„Zdá se, že rodina byla zcela odtržena od světa,“ uvedl Boerner a vysvětlil: „Není to sekta, ale neměli vůbec žádnou podporu zvnějšku a ani možnost, aby matka odešla. Nemohli komunikovat s přáteli. Nátlak byl neustálý. Když obviněný opouštěl dům, pokaždé si s sebou bral jedno z dětí. Vždycky hrozila otázka, co kdyby...“

Nový Fritzl?

Jeho případ připomíná kauzu Rakušana Josefa Fritzla, který držel svou dceru Elizabeth dvacet čtyři let ve sklepě, opakovaně ji znásilňoval a zplodil s ní šest dětí, z nichž jedno zemřelo.

York všechna obvinění odmítl a v současnosti je držen ve vazbě na kauci ve výši přes čtyři a půl milionu korun. V případě odsouzení mu hrozí patnáct let vězení.

mandat ( 7. září 2010 16:00 )

Nic jineho si nezaslouzi!

Zobrazit celou diskusi