Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Radovan Krejčíř dostal osm let natvrdo

Radovan Krejčíř dostal osm let
Radovan Krejčíř dostal osm let  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, mivr - 
3. ledna 2011
19:58

Za vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing uložil v pondělí Městský soud v Praze uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi souhrnný osmiletý trest vězení. Trestní senát jej uznal vinným z organizování trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Krejčířovi, který celou podlou akci podle soudu zosnoval a řídil, má podle dnešního rozsudku propadnout majetek, prvoinstanční senát mu uložil i zákaz činnosti ve výkonu statutárního orgánu nebo člena statutárního orgánu v obchodních společnostech na osm let.

Právní zástupce Krejčíře se ale proti rozsudku na místě odvolal. "Jsem velice potěšena tím, že soud shledal vinu obžalovaných v podstatě v tom skutkovém ději tak, jak je v obžalobě popsán. Samozřejmě posoudil jejich jednání jinak, než jsem navrhovala já, těmi mírnějšími tresty... Při soudem užité právní kvalifikaci považuji trest za adekvátní," řekla ale novinářům spokojená žalobkyně Petra Pavlánová.

Radovan Krejčíř a jeho komplicové Přemysl Synek a Michal Kurcina, kterým byl také navrhnut trest, podle žalobkyně v roce 2002 ovládli Technology Leasing, z níž pak vyváděli peníze z úvěrů, které firmě poskytla Česká spořitelna. Státní zástupkyně celkovou škodu, kterou údajně Krejčíř a spol. způsobili, v obžalobě vyčíslila na více než 150 milionů korun, u dalších téměř 30 milionů podle spisu zůstalo u pokusu.

Jeden pachatel spáchal sebevraždu

Krejčíř podle dnešního rozsudku v první polovině roku 2002 vymyslel plán na ovládnutí Technology Leasing a jejích finančních prostředků, aby mohly být vyvedeny prostřednictvím dalších společností s využitím leasingových operací. Do všeho byli kromě Krejčíře, Synka a Kurciny podle soudu zapleteni další tři muži - stíhání dvou z nich však bylo před časem přerušeno ze zdravotních důvodů, třetí se zabil.

Soud Krejčířovi uložil souhrnný trest, již dříve byl totiž pravomocně odsouzen za daňové delikty a podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. Souhrnný trest dostal i Kurcina, který byl v minulosti odsouzen za krádež. Trestní senát v jeho případě z předchozího rozhodnutí převzal uložení třicetitisícového peněžitého trestu, který již Kurcina zaplatil.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas. Soud v jihoafrickém Johannesburgu v únoru 2008 rozhodl, že nemá být vydán z JAR k trestnímu stíhání do Česka. Vyšší jihoafrický soud ale loni v září rozhodl o tom, že se žádostí o Krejčířovo vydání bude znovu zabývat nižší soud.

gogo ( 4. ledna 2011 08:31 )

je to až příliš nevkusný humor.....

crakazasecrak ( 4. ledna 2011 04:17 )

si užívá svobody a peněz

husqarnowicz ( 3. ledna 2011 22:44 )

Než mu vyprší pro trest promlčecí lhůta, může dálkově školit vedení ODS, jak správně tunelovat, aby jim na to nějaký Michálek nepřišel.

jpavlik ( 3. ledna 2011 20:45 )

Odsoutili NATVRDO v nepřítomnosti. Kolik pak dostanou pánové Knetig a Drobný? Ja si poradí s p.Batákem?

nasralson ( 3. ledna 2011 20:31 )

Radovan má nějaké rozsudky českých soudů hluboko,ale opravdu hluboko v análním otvoru.

Zobrazit celou diskusi