Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policejní hon na Pitra: 11 nocí v autě

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Oldřich Tichý, ČTK, hof - 
30. července 2010
05:00

Na jedné straně miliardář obklopený nejlepšími právníky a elitními expolicisty. Na straně druhé detektivové z útvaru pro boj s mafi ány a za nimi ve stínu agenti tajné služby. Po zatčení Tomáše Pitra (39) ve švýcarském Svatém Mořici se dá říct, že druhý tým vede 1:0.

Pondělní zatčení jednoho z nejznámějších českých uprchlíků, pro kterého dřív dělal i advokát Tomáš Sokol, byl »hon« se vším všudy. Poslední skoro dva týdny, než požádali švýcarské kolegy o konečný zásah, viseli čeští kriminalisté Pitrovi v patách nepozorovaně skoro na každém kroku. „Jedenáct nocí spali v autě,“ řekl ministr vnitra Radek John.

Samotnému zatýkání v alpském milionářském středisku ovšem mohli naši policisté jen přihlížet. Ve Švýcarsku nemají žádné pravomoci. „Byl odevzdaný, nekladl žádný odpor, neměl žádnou zbraň,“ popsal alespoň stručně Pitrovo zadržení v luxusním hotelu Kempinski šéf detektivů Robert Šlachta.

Informace o Pitrovi sbírali kriminalisté měsíce

Podnikatel se trochu změnil – přibral a ostříhal si krátké vlasy, ale stále byl k poznání. Informace o tom, kde se psanec skrývá, sbírali kriminalisté několik měsíců. Teď jim nahrálo i to, že do Svatého Mořice se začali sjíždět Pitrovi známí na narozeniny jeho syna Vojtěcha (4).

Hledanému podnikateli nebylo nic platné, že znal detaily policejní práce od svého nejbližšího spolupracovníka Pavla Šrytra, expříslušníka Útvaru rychlého nasazení. Celou dobu, kdy byl na útěku, se pokoušela najít Pitrova slabá místa i zahraniční rozvědka.

Stejně jako v případě Radovana Krejčíře se snažila dostat své lidi do okruhu jeho známých. Zda a jak dalece její lidé k zatčení pomohli, ale zůstává tajemstvím.

Šance na vydání: 50 na 50

Zatčení Tomáše Pitra znamená pro Česko vítěznou bitvu, ale zdaleka ne vyhranou válku. Může se stát, že ho Švýcaři nevydají a on se bude spravedlnosti smát stejně jako Radovan Krejčíř nebo Viktor Kožený.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vidí šanci na jeho vydání půl na půl. Mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli včera uvedl, že Pitr s vydáním do Česka nesouhlasil. To se čekalo.

Za daňové delikty a machinace s akciemi Setuzy ho v případě návratu čeká 6 let vězení. Škoda byla tři čtvrtě miliardy. Pospíšil odhaduje jednání se Švýcary na několik měsíců.

Pitr a jeho parta

Podsvětí, v 90. letech pracně budované bývalými veksláky, utrpělo další velkou ránu. Zatčením »posledního mohykána « Tomáše Pitra se uzavírá kruh kumpánů kolem zavražděného mafi ána Františka Mrázka. Co na ně Pitr může v base prozradit? Kdo jsou další muži kolem zatčeného Pitra?

František Mrázek (†48)

Král českého podsvětí byl zavražděn v roce 2006. Pitr prý vymýšlel jejich »obchodní transakce«, Mrázek je pak zase dokázal obratně zařídit. Společně ovládli třeba společnost Setuza.

608143:gallery:true:true

Miroslav Provod (52)

Provod, který byl stejně jako Pitr odsouzen v roce 2006 za daňové delikty na pět let, byl z basy, kde si trest odpykával, propuštěn před týdnem za dobré chování. S Pitrem a dalšími stát údajně obral o 51 milionů korun.

608142:gallery:true:true

Radovan Krejčíř (42)

Uprchlý podnikatel, který se před spravedlností ukrývá v JAR. Pitr v minulosti sám přiznal, že je s Krejčířem v kontaktu. Dokonce ho navštívil v jeho dřívějším azylu na Seychelách.

608144:gallery:true:true

Jaroslav Starka (54)

Příbramský boss Starka býval Pitrovým obchodním partnerem. Jeho fotbalovou Příbram Pitrova fi rma Marila dlouhodobě sponzorovala. Krejčíř mu zase údajně půjčoval desítky milionů na soukromé i obchodní aktivity.

608145:gallery:true:true

eurodavid ( 31. července 2010 12:57 )

To jestli podvadel, neni tak jiste. Stejne tak, jako Kajinek nemusel vrazdit. Ja zil v CR po revoluci cca8 let a to co jsem zazil by bylo na nekolik knih. Tem co nepodvadeli fandim taky, ja fandim vsem uspesnym. Ale treba by jsi si mohl uvedomit, ze nejvetsi "loupeznik" a tatka kuponovky, ktery umoznil spouste Kozenym prijit k neskutecnemu majetku na ukor lidi, jako byla treba moje babicka, sedi na hrade a masiruje si sve obrovske ego stupidni diskuzi o globalnim oteplovani. Dle meho nazoru, je to prave on a jemu podobni, komu nefandim a kdo mi se meli zodpovidat.

torro ( 31. července 2010 11:39 )

IDIOTI najmnete si mosad a mate je do ROKA vsechny ty gaunery za katrem ale to by nesmela byt podplacena cela justice a POLICIE

gevi ( 31. července 2010 11:11 )

že "policejní hon" byl podobný honům našich myslivců, kteří prakticky přesně vědí, kolik zvěře mají v revíru, kde mají hledat srnčí a jeleny. To nejsou lovy v divočině. Tak také naši policisté jistě věděli, kde mají Pitra hledat. Jenže, nyní je Pitr ve Švýcarsku a začínáme si zvykat na představu, že ho Švýcaři nemusejí vydat. I kdyby se dostal k nám a všechno bylo tak, jak má být, šel by na šest let bručet. Ale pokud vím, k propadnutí majetku odsouzený nebyl, takže by se státu moc z jeho miliard nevrátilo.

gogo ( 31. července 2010 06:54 )

A proto mu "fandíte" ? Protože měl možnost krást a podvádět a on kradl a podváděl ? Proč nefandíte těm kteří to nedělali ? Těch byla naprostá většina... A teď se nehledá pravda. Teď se hledá Pitro a peníze.

gogo ( 31. července 2010 06:52 )

To má být jako vtip ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání