Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Testovali jsme Českou poštu: Pošťák zvoní 2x... a pak zmizí!

Redaktorka Blesku posílala balíky z pošty v Pražské tržnici bez fronty
Redaktorka Blesku posílala balíky z pošty v Pražské tržnici bez fronty  (Autor: Tomáš Vrbenský)
Autor: Iva Dvořáková, Klena - 
21. prosince 2010
12:27

Tentokrát Blesk otestoval fungování pošty při doručování balíků. Zásilky opět křižovaly celou republikou. Téměř všechny byly doručeny adresátovi osobně, i když některé bloudily pěkně dlouho. Osm dnů. A jeden vánoční dárek přišel čtenářce rozbitý.

Když Blesk vyzval čtenáře, aby popsali své zkušenosti s poštou, spíš si stěžovali. Ale přišlo i pár pochval, které se týkaly konkrétních poštovních doručovatelů. Jak zjistil i test, často záleží opravdu na tom posledním článku v řetězci – na doručovateli. Lépe a vstřícněji poštovní služby fungují v malých obcích nebo rajonech, kde doručovatel působí dlouho a své adresáty zná osobně. Horší je to ve velkých městech a na sídlištích.

Doručovatelé poctivě zvonili

Balíky byly doručovány většinou po dvou až třech dnech. Lhůta se o den prodloužila například v případě, že se zásilka podávala koncem týdne. Doručovatelé zvonili a balíky přiváželi. Jen na pražském sídlišti pošťák s balíkem zazvonil, ale než stihla spolupracovnice Blesku sjet sedm pater dolů, byl pryč! Čekalo na ni jen oznámení ve schránce. Na poště pak strávila více než půl hodiny v »balíkové« frontě.

Bludné balíky

Dvě zásilky si cestu k adresátovi hledaly dost dlouho. Jeden balík byl odeslán z Prahy 10 a šel do redakce Blesku (Praha 7). Cesta mu trvala od 26. 10. do 1. 11. – 6 dnů, z toho 4 pracovní! Jiný balíček ze Zlína šel do Mnichovic u Prahy celých 8 dní!

Co vám vadí nejvíc?

Málo fungujících přepážek, dlouhé fronty a nevyhovující otvírací doba, tvrdí čtenáři Blesku svorně. Co se týče front, Blesk měl asi štěstí. I na velkých pražských poštách jsme byli odbaveni za několik minut. Jen na poště v Praze 10, v Žitomírské ulici, byly v poledne otevřeny tři přepážky a u nich dlouhé fronty lidí. U »balíkového« okénka bylo 6 lidí a redaktorka čekala na odeslání 30 minut.

Televize přišla rozbitá

Blesku se ozvala čtenářka Lenka, kterou Česká pošta a přepravní společnost pěkně naštvaly. Objednaný vánoční dárek – televize – přišla hodně poškozená. „Televizi nám doručila pošta za cca 140 Kč jako obchodní balík,“ stěžuje si paní Lenka a dodává: „Pošta sice hlásá »Dnes podáte, zítra dodáme«, ale v jakém stavu, to už neřeší.“ Lenku teď čeká reklamační řízení, takže dárek musí pořizovat na poslední chvíli jiný.

Jak pošta doručovala zásilky

Z

Do

Kolik šel dnů

Poznámka

Zlín

Mnichovice

8 dnů

oznámení o uložení na poště

Praha 10

Praha 7

6 dnů

doručen adresátovi do práce

Praha 7

Studénka

5 dnů

doručen adresátovi domů

Praha 7

Karlovy Vary

5 dnů

doručen adresátovi domů

Praha 5

Soběslav

4 dny

doručen adresátovi domů

Praha 10

Most

3 dny

doručen adresátovi domů

 

 

 

 

Praha 7

Brtnice

2 dny

doručen adresátovi domů

Kladno

Praha

2 dny

pošťák zazvonil, nepočkal na
adresátku a vhodil oznámení do schránky

Praha 7

Polička

2 dny

doručen adresátovi domů

Pardubice

Kladno

2 dny

doručen adresátovi domů

Mnichovice

Moravany u Kyjova

2 dny

doručen adresátovi domů

Mnichovice

Kamenice nad Lipou

2 dny

doručen adresátovi domů

ateviha ( 11. ledna 2011 10:32 )

mne posílala jedna paní botičky pro psa obchodním balíkem z ValMezu - 8.12.2010, balík dorazil na Kladno až 17.12. = to nebyla cílová adresa, do další spádové pošty až 20.12. a já nedostala ani upozornění. kdyby jsme se v tu dobu již nekontaktovaly a neposlala mi emailem číslo obchodního balíku, ani bych nevěděla, že balík JIŽ ( ?!?) dorazil a že si jej tedy můžu vyzvednout. Přesně po 14 dnech !!!! OBCHODNÍ BALÍK ...

km-mk ( 31. prosince 2010 18:38 )

Ale jo, můžete podat reklamaci, za tu zaplatíte a oni maj měsíc na vyřešení. Ale obchodní balík je pojištěný na 30 tisíc Kč a pokud se stane, že reklamaci uznaj, tak vám vrátěj pouze rozdíl oproti pojištěnému obyčejnému balíku. Velice často pošlou vyjádření: Reklamace uznána, vyplacena O Kč. Takže nějaký "Dnes podáte, zítra dodáme" je jen pouhá reklama. Navíc pošťáci jsou placeni za limit balíků, tak proč by si ho ničili, ještě by jim někdo ze židle moh upravit normy. Tam je socialismus ...a bude.

andy83 ( 23. prosince 2010 16:57 )

V říjnu mi šel balík z Prahy do Kadaně celý týden, a hezky to vzal přes Žatec, adresa srozumitelná. Poslali ho: Chomutov - Žatec- Chomutov (tam hezky odpočíval přes nsobotu a neděli do pondělí, unaven anabází) - a doručen v úterý. Omluva máme na to 5 pracovních dní, posílejte obchodní balíky. V prosinci mám obchodní balíky a opět nedoručené neboť NESJÍZDNO, uvedeno na pěti oznámeních. Připadám si jako horal, protože "nesjízdno" pouze pro jednoho balíkáře, ostatní mají "sjízdno" a doručují. Jo a stížnost vyřešena k pohodě balíkáře aby se nám neunavil ježděním po městě, !!! A TY ZÁKAZNÍKU HYBAJ DO FRONTY NA POŠTU AŤ MÁŠ POHYB!!! Ještě, že nemusíme pro balíky do Chomutova. Jo jen aby bylo jasno: rozvoz balíků je z CV do Kadaně, nedoručené jsou uloženy v Kadani pro vyzvednutí adresátem, žádost o znova doručení je: Kadaň - Chomutov - Kadaň , a pokud bude opět nesjízdno, tak bych se mohla dočkat na jaře, teda pokud nebudou záplavy.

nira ( 22. prosince 2010 12:18 )

ČP garantuje dodání obch.balíku nejpozději následující den po podání... Bohužel v předvánočním období absolutně nestíhá, takže místo aby zákazníky informovali, že dodání hned následující den nelze zaručit a doporučili poslat jako doporučený balík, nechají je to zaplatit a pak obch.balíky v klidu doručí až 3. nebo 4. den. Na dotazy nebo reklamace mailem samozřejmě nereagují...

ivana365 ( 22. prosince 2010 11:03 )

Dne 11.12. a 15.12.2010 mě zásillková služba oznámila, že poště předala k doručení celkem dva balíky. Za poštovné budu platit celkem 230.00Kč. do dnešního dne nemám ani balíky, ani avizo od pošty a po telefonickém dotazu vím, že na doručovací poště zatím nejsou. Sami rozhodněte jestli služba odpovídá ceně. Já pravděpodobně rodině pod stromkem potřesu rukou a budu jim vyprávět, jak nedoručené dárky vypadají.

Zobrazit celou diskusi