Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ochromená republika: Největší stávka za posledních 20 let

Autor: ap, ot, Krvs - 
8. prosince 2010
05:00

Sledujte živě: Tato středa vejde do dějin jako den, kdy proběhne největší stávka v historii samostatné České republiky. Do ulic Prahy a jednadvaceti dalších měst České se od samého rána začínají sjíždět naštvaní demonstranti. Chtějí protestovat proti politice vlády. Vedení odborů odhaduje, že stávkujících bude nejméně sto tisíc. Blesk.cz bude po celý den sledovat situaci v ulicích a informovat o situaci ONLINE.

Do stávky se chystá přímo zapojit nejménně sto tisíc zaměstnanců veřejného sektoru. A nejedná se o symbolické přerušení práce na několik minut. Stávkovat chtějí celou směnu. Život se tak zkomplikuje zejména rodičům malých dětí, které na mnoha místech republiky nedostanou najíst.

A po zkušenostech z posledních protestů veřejnosti panuje i obava, zda se část demonstrantů neodhodlá dát najevo svou nespokojenost radikálnějším způsobem. Nepokusí se vtrhnout do sídla vlády, tak jako to minulý týden provedli demonstranti při volbě pražského primátora na magistrátu? Blesk.cz bude po celý den sledovat situaci v ulicích a informovat o situaci ONLINE.



Kdo protestuje

Protestovat se chystají zaměstnanci veřejného sektoru. Lidé pracující ve školství, zdravotnictví, soudnictví, uředníci a zaměstnanci kulturního sektoru.

Kolik jich bude

Do ulic jedenadvaceti měst má podle minimálních odhadů vyrazit 40 tisíc lidí. Do stávky se pak zapojí nejméně sto tisíc zaměstnanců. Dalších sto tisíc ji podpoří aspoň symbolicky. Policisté, hasiči a vojáci totiž ze zákona stávkovat nesmí.

Proč protestují

Nelíbí se jim, že se vládní úsporná opatření dotknou jejich platů. Ty se mají snížit o deset procent u velké většiny z nich. Nelíbí se jim ani změny v zákoníku práce.

Co na to vláda

Argumenty demonstrujících odmítá. Petr Nečas se stávkou nesouhlasí, protože "každému musí být jasné, že pokud se platy nesníží, zhroutí se celý rozpočet". Ministr financí Miroslav Kalousek je ochoten platy seškrtat, i kdyby to mělo vést k vyhlášení generální stávky.


Koho stávka nejvíc zasáhne

Stávka se nejvíc dotkne obyčejných lidí, kteří se ji nezúčastní.

Nemocnice a Úřady: Některé z nich omezí provoz. Lidé tak budou čekat mnohem déle. Situace bude kritická zejména na úřadech, kde bude v provozu třeba jen jediná přepážka.

Školy: Zavřeno bude 500 mateřských, základních a středních škol. Mnohé další omezí provoz. To se dotkne zejména malých dětí, které nedostanou obědy.

Doprava: Doprava by měla fungovat normálně. Problémy v ní jde ale čekat během demonstrací.

Kultura: Zcela zbytečně byste šli například do Národní knihovny. Bude zavřeno. Většina z kulturních institucí podpoří stávku spíše symbolicky.

Pomůže stávka?

Ne. Každému, i vedení odborů musí být jasné, že vláda odborářům neustoupí. Do nejbližších voleb zbývá spousta času a vláda má dostatečně silnou podporu v Poslanecké sněmovně. Odborářům proto neustoupí.

Anketa: Názory lidí na stávku

Většina lidí stávku podporuje. Podle průzkumu společnosti SC&C pro ČT s ní souhlasí 60 procent veřejnosti. Názory jednotlivých lidí jsou však různé.

Stávku podporují

Miroslav Ekrt (48), ředitel ZŠ, Louny

Stávku chápu v případě nepedagogických pracovníků. Těm šly totiž platy dolů. Učitelé na tom nejsou tak zle, zejména ti začínající dostali přidáno tak, že se přiblížili těm, kteří už učí léta.“ Stávku chápu v případě nepedagogických pracovníků. Těm šly totiž platy dolů. Učitelé na tom nejsou tak zle, zejména ti začínající dostali přidáno tak, že se přiblížili těm, kteří už učí léta.“ | Blesk

Stávku chápu v případě nepedagogických pracovníků. Těm šly totiž platy dolů. Učitelé na tom nejsou tak zle, zejména ti začínající dostali přidáno tak, že se přiblížili těm, kteří už učí léta.

 

Jiřina Bohdalová (79), herečka

„Jako bývalá učitelka se stávkou naprosto souhlasím. Učitelé jsou budoucnost národa. A měli by být dobře placeni, zvlášť v dnešní době, kdy žáci dokážou projevovat takovou neúctu. Stávku podporuji morálně. Nikam nepolezu, taky bych si mohla zlomit krček.“ „Jako bývalá učitelka se stávkou naprosto souhlasím. Učitelé jsou budoucnost národa. A měli by být dobře placeni, zvlášť v dnešní době, kdy žáci dokážou projevovat takovou neúctu. Stávku podporuji morálně. Nikam nepolezu, taky bych si mohla zlomit krček.“ | Blesk

Jako bývalá učitelka se stávkou naprosto souhlasím. Učitelé jsou budoucnost národa. A měli by být dobře placeni, zvlášť v dnešní době, kdy žáci dokážou projevovat takovou neúctu. Stávku podporuji morálně. Nikam nepolezu, taky bych si mohla zlomit krček.

 

 

Jiřina Jirásková (79), herečka

„Představení nemám, ale mám zkoušku a na tu jít musím, protože nás v pátek čeká premiéra. Bylo by nezodpovědné vynechat jakoukoli příležitost k přípravě. Jinak se ale domnívám, že stávka je na místě.“ „Představení nemám, ale mám zkoušku a na tu jít musím, protože nás v pátek čeká premiéra. Bylo by nezodpovědné vynechat jakoukoli příležitost k přípravě. Jinak se ale domnívám, že stávka je na místě.“ | Blesk

Představení nemám, ale mám zkoušku a na tu jít musím, protože nás v pátek čeká premiéra. Bylo by nezodpovědné vynechat jakoukoli příležitost k přípravě. Jinak se ale domnívám, že stávka je na místě.

 

 

Se stávkou nesouhlasí

Jaroslav Štěrba (42), přednosta kliniky, Brno

„Stávku rozhodně nepovažuji za vhodný způsob vyjádření názoru. Obzvlášť v té dětské medicíně. Naprosto pak ale chápu kolegy, kteří už toho mají plné zuby a děkují a odcházejí.“ „Stávku rozhodně nepovažuji za vhodný způsob vyjádření názoru. Obzvlášť v té dětské medicíně. Naprosto pak ale chápu kolegy, kteří už toho mají plné zuby a děkují a odcházejí.“ | Blesk

Stávku rozhodně nepovažuji za vhodný způsob vyjádření názoru. Obzvlášť v té dětské medicíně. Naprosto pak ale chápu kolegy, kteří už toho mají plné zuby a děkují a odcházejí.

 

 

 

Radek Brzobohatý (78), herec

„My jsme s manželkou Hanou Gregorovou ve středu na zájezdovém představení. Samozřejmě ho odehrajeme. My totiž, co si nevyděláme, to nemáme, nám nikdo nic nedá. Navíc si myslíme, že se věci nemají řešit na ulici.“ „My jsme s manželkou Hanou Gregorovou ve středu na zájezdovém představení. Samozřejmě ho odehrajeme. My totiž, co si nevyděláme, to nemáme, nám nikdo nic nedá. Navíc si myslíme, že se věci nemají řešit na ulici.“ | Blesk

My jsme s manželkou Hanou Gregorovou ve středu na zájezdovém představení. Samozřejmě ho odehrajeme. My totiž, co si nevyděláme, to nemáme, nám nikdo nic nedá. Navíc si myslíme, že se věci nemají řešit na ulici.

 

 

 

Michaela Dolinová (46), moderátorka

„Mám státního zaměstnance doma (manžel Jan Sváček je předsedou soudu, pozn. red.), takže bych měla sympatizovat se stávkujícími. Ale využiju svobody, kterou máme, a stávkovat nebudu. Když ale má někdo tu potřebu, ať si do ulic vyjde.“ „Mám státního zaměstnance doma (manžel Jan Sváček je předsedou soudu, pozn. red.), takže bych měla sympatizovat se stávkujícími. Ale využiju svobody, kterou máme, a stávkovat nebudu. Když ale má někdo tu potřebu, ať si do ulic vyjde.“ | Blesk
Mám státního zaměstnance doma (manžel Jan Sváček je předsedou soudu, pozn. red.), takže bych měla sympatizovat se stávkujícími. Ale využiju svobody, kterou máme, a stávkovat nebudu. Když ale má někdo tu potřebu, ať si do ulic vyjde.

 

 

komentator ( 9. prosince 2010 19:29 )

Ta Dolinová má vymytý mozek. Copak nechápe, že odboráři stávkovali proti pokrytectví Nečase a jeho ministrů. Kalousek a jeho lobisti dpjí státní kasu o stamilionů korun. A díry ve státním rozpočtu chtějí zamáznout snížením nízkých mezd obyčejných lidí, kteří makají za pár šupů. Zazobaná Dolinová problémy normálních lidí nevnímá.

anelam ( 9. prosince 2010 13:20 )

Ty mně neříkej že jsi inteligentní-vás živí právě ti soukromníci,asi hlavně!!!Protože dělníci spolu s rolníky si válí šumky na podporách ,směšných důchodech,nebo pod mostem-jelikož práce není-i ten soukromník dá dělníkovi jen to co musí Vždyť vás úředníků je víc než těch manuálně pracujících

mamina78 ( 8. prosince 2010 16:35 )

9030 ( 8. prosince 2010 15:39 )

Bylo jich tam jen pár kousků ani by si jih nikdo nevšiml, kdyby to nehlásali předem. Nejspokojenější byly stánkaři na trhu hned vedle svařáěek a groček glo glo glo soudruzi

delavar ( 8. prosince 2010 13:46 )

Zo všetkým súhlasím,všetko je presne ako o mojom živote,len nerozumem ako si to dokázal od A po Z napísať ako ja.Buď je to telepatia alobo rovnaký bord.l,pardón systém. Na margo personálneho osadenia štátnej správy/hovorím o úradníkoch,nie učiteľoch a zdravotníkoch/platí zlaté pravidlo: Kde ani jedinec nemá nič na prácu,tam si šikovný kolektív vždy poradí!!!

Zobrazit celou diskusi