Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skandál: Umělci vykupují urny s popelem za 500!

Autor: Vlaďka Hradská, apk - 
26. listopadu 2010
05:30

Provokující a neetické! Titulky z novin s tématem smrti najdou na zdech návštěvníci kontroverzní výstavy v budějovickém Domě umění. Její součástí má být i výkup uren s lidskými ostatky za 500 Kč! Expozici připravila výtvarná skupina Pode Bal. Umělci vydali i letáky, že nepotřebné urny s popelem zesnulého vykupuje Dům umění denně kromě pondělí!

„Pokládáme to za sociální experiment. Nevíme, jestli někdo přijde, ani co případně s popelem uděláme. Prvních deset prodávajících dostane za urnu s ostatky příbuzného pětistovku. Musí se ale prokázat občanským průkazem a kopií úmrtního listu,“ poznamenal Michal Šiml ze seskupení Pode Bal.

Bojí se krádeží na hřbitovech

Že to umělci myslí vážně, potvrdily i pracovnice Domu umění. Už dostaly od autorů na případný odkup peníze. Údajně umělecký záměr vzbudil v krajském městě rozporuplné reakce. Lidé vesměs pokládají nápad za nehorázný a neuvěřitelný. Strážníci dokonce po dobu výstavy plánují posílit kontroly na hřbitovech, protože správci hřbitovů se obávají krádeží.

„Není to v rozporu se zákonem. Konzultovali jsme to s právníkem. Protizákonné by bylo, kdybychom s urnami zacházeli nedůstojně,“ poznamenal Michal Šiml. „O výstavě víme, žádné oznámení jsme zatím nedostali. Až se to stane, budeme zjišťovat, nakolik byl porušen zákon,“ řekla mluvčí českobudějovické policie Regina Tupá.

podebal ( 26. listopadu 2010 23:50 )

kteri se rozciluji podle toho, jak jim jejich oblibeny bulvar udalost serviruje, aniz by vystavu navstivili, udelali svuj vlastni nazor, bych si dovolil doporucit tento clanek: http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=684002

pepik20 ( 26. listopadu 2010 18:49 )

to jsi má milá špatně pochopila. Oni nastavují zrcadlo sami sobě, tedy jinak současnému modernímu umění, protože to již dávno zabředlo do metod, které odjakživa používá bulvár a neví jak z toho. Takže jsi se smála vlastní blbosti...

ladislav ( 26. listopadu 2010 15:32 )

Umělci? Lidské hyeny!!

luffi ( 26. listopadu 2010 13:52 )

to je přesně reakce kterou napíše blesk. btw. všechny nápisy, který sou opravdovým předmětem výstavy, a né vykupování uren, jsou nadpisy z plátků jako je blesk, a ze smrti dělaj karikaturu a komerci. já osobně sem se u toho dost nasmála - protože titulky jako : rozepnul si bundu a umřel... oni jen nastavujou zrcadlo vám.

repro ( 26. listopadu 2010 11:49 )

Souhlas

Zobrazit celou diskusi