Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Plzeňská ZOO se chlubí párečkem nosorožců indických

Autor: zb - 
6. června 2010
11:53

Plzeňská zoo v tomto týdnu zabodovala. Je totiž jedinou zoologickou zahradou v Česku, která se může pochlubit párkem vzácných nosorožců indických. Nejdříve dorazila v úterý z Berlína samička Manjula (2) a v pátek přijel z Nyíregyházy v Maďarsku sameček Beni (6). Na první sex – a tedy i na prvního potomka – si bude muset párek ale nejméně dva roky počkat.

Manjula je totiž moc mladá. „Je to stejné, jako kdybychom nezletilou dívku nabídli zkušenému třicátníkovi,“ s nadsázkou poznamenal ředitel zoo Jiří Trávníček. Transport 960 kilogramů vážící Manjuly z Berlína proběhl hladce.

„Kolem 11. hodiny jsme ji naložili a po osmi hodinách jízdy jsme byli v Plzni,“ řekl Martin Vobruba z plzeňské zoo. Zato u dvou tun vážícího samce Beniho už to tak jednoduché nebylo. „Nejdříve nechtěl nastoupit do přepravního kontejneru a pak se musel měnit jeřáb, protože ten první nosorožce neuzvedl a málem se převrátil,“ popsal těžkosti s transportem Vobruba.

Nosorožci indičtí jsou na seznamu ohrožených zvířat. Ve volné přírodě je jich kolem dvou tisíc a přežívají jen ve třech národních parcích. Na celém světě je pak v zoologických zahradách jen 150 kusů. Oba nosorožce budou moci lidé v Plzni spatřit na začátku prázdnin, až se otevře nový africký a asijský pavilon.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi