Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nosorožci už jsou v Keni!

Zaměstnanci zoo upravují nosorožci Sunimu podestýlku těsně před uzavřením bedny
 (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: ČTK, am - 
20. prosince 2009
08:32

Do Keni už dorazili čtyři vzácní nosorožci bílí ze zoo ve Dvoře Králové. Na letiště v hlavním městě Nairobi je dopravilo letadlo z pražské Ruzyně a dva samci a dvě samičky byli hned vypraveni na cestu do přírodní rezervace Ol Pejeta.

Cesta do rezervace potrvá asi tři hodiny. "Dorazili v pořádku, byli přeloženi do dvou kamionů a přijíždějí," řekl Adan Nuri z Keňské služby pro volnou přírodu (KWS).

Transport nosorožců ze Dvora Králové do Keni je pokusem o záchranu druhu. Severní bílí nosorožci jsou kriticky ohroženým druhem. Pokud odborníci nenajdou do konce příštího roku volně žijící jedince, bude druh prohlášen za vyhynulý.

Zaměstnanci zoo upravují nosorožci Sunimu podestýlku těsně před uzavřením bedny Zaměstnanci zoo upravují nosorožci Sunimu podestýlku těsně před uzavřením bedny | Jaroslav Krčál

Dvorská zoo vybrala na cestu osmatřicetiletého samce Súdána, devětadvacetiletého samce Suni a dvacetiletou samici Nájin a devítiletou Fatu. Súdán se jako jediný narodil ve volné přírodě, ostatní nosorožce se podařilo odchovat ve dvorské zoo. Nosorožci bílí se dožívají přibližně 40 až 45 let. Všechna zvířata jsou podle odborníků ve velmi dobrém zdravotním stavu.

dreamss ( 20. prosince 2009 10:47 )

Žádám další reportáže ze života těchto zvířat. Je to rozhodně příjemné čtení.

Zobrazit celou diskusi