Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohřeb Baudyše: Jeho ženy plakaly, ale neusmířily se

Autor: šim, höh, koc, ojk - 
31. srpna 2010
19:04

ÚTERÝ 31. 8. - Jen pár metrů od sebe usedly v obřadní síni před rakví první a druhá manželka Antonína Baudyše (†63). Zuzana a Pavla si nechaly mezi sebou volné místo a bedlivě hlídaly, aby o sebe nezavadiy ani letmým pohledem. V místnosti vedle síně obsadily před pohřbem každá jeden roh a ignorovaly se. Zuzana měla oporu ve svých synech a jejich partnerkách, Pavla se opírala jen o svého otce.

Velké usmíření nad rakví zesnulého muže, kterého obě milovaly, neproběhlo. Zuzana, Baudyšova první manželka, seděla obklopena svými syny, starším Antonínem a mladším Janem, usedavě plakala bolestí nad ztrátou bývalého manžela. Baudyšova druhá žena Pavla, která byla jeho manželkou pouhé tři měsíce a již na pohřbu doprovázel její otec, proplakala celý obřad. Podpírat ji musel její tatínek, který v první řadě seděl vedle ní.



Pavla dorazila do strašnického krematoria jen pár minut před Zuzanou. Přivezlo ji luxusní auto, v ruce měla jen dvě světle růžové růže převázané černou stuhou. Zuzana přišla v doprovodu svých dvou synů a jejich rodin.

Video  Pohřeb Antonína Baudyše  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Obě ženy se snažily sobě vyhnout. K setkání tváří v tvář, ke konfrontaci zhrzené manželky a milenky však dojít muselo. Když proti sobě stanuly, jen chladně si podaly ruku a téměř nepromluvily. Neusmířily se. Pak obě usedly na lavici v první řadě. Dělil je od sebe pouhý metr. A jedno volné místo. Celý obřad, který trval jen necelou půlhodinu, proplakaly. Po jeho skončení přijaly kondolence od přítomných a rozjely se každá svou cestou.

Pozvaná byla rodina a blízcí

„Zvali jsme jen nejužší kruh rodiny a přátel,“ svěřila se Blesku vdova Pavla Baudyšová Jirků (45). Přitom ale pro poslední rozloučení paradoxně vybrala Velkou obřadní síň, kde se padesátka hostů skoro ztratila.

„Nedovedu si představit, že bych Tondovi nepřišel na pohřeb,“ řekl Blesku ministr financí Miroslav Kalousek. „Byl to neskutečně milý a vzdělaný člověk, který měl naprosto nezaslouženou mediální tvář trouby,“ dodal.

Hrál Pán prstenů i Luis Armstrong

Nad rakví otce, který podlehl rakovině mozku, promluvil syn Antonín (37). „Vy všichni jste pozůstalí, měli jste velkého Tondu rádi a on měl rád vás,“ obrátil se k hostům v sále. „Jeho život byl tak bohatý, že by vydal na dva až tři životy. Setkání s tátou vyvolávalo pocit klidu a spokojenosti,“ pokračoval Antonín ve smuteční řeči. Popřál otci, aby dlouho nebloudil a setkal se s Pánem světa.

„Přejeme ti mnoho štěstí v dalších životech a aby se naše cesty znovu setkaly,“ zakončil krátký proslov starší syn zesnulého. Rodina nechala Baudyšovi zahrát jen tři písně: dvě melodie z filmu Pán prstenů a píseň Luise Armstronga. Po dvaceti minutách obřad skončil.


Smutečního rozloučení s Antonínem Baudyšem se zúčastnilo jen pár desítek hostů. Byli mezi nimi také jeho lidovečtí kolegové - ministr financí Miroslav Kalousek (bývalý člen KDU-ČSL, nyní TOP09), poslanec Jan Kasal a bývalý předseda Senátu ČR Petr Pithart. Rodina totiž datum a místo konání pohřbu tajila do poslední chvíle. Mezi hosty byli také Baudyšovi žáci z astrologické školy.

Antonín Baudyš zemřel v úterý 24. srpna. Příčinou smrti byl nádor na mozku.

ctenar ( 2. září 2010 23:49 )

a máte vůbeč ČÍM myslet?

leona ( 2. září 2010 17:44 )

Souhlas...

leona ( 2. září 2010 17:44 )

že první měli kondolovat stávající ženě a pak až bývale, zde nehraje roli, zda spolu byli 3 měsíce nebo 30 let, však syn po smrti tatínka moc pěkně nemluvil...a pan Baudyš se ženil zdráv a věděl, co činí, třeba is chtěl užít krásný zbytek života s ženou, která ho miluje a je mu oporou.

olinka2201 ( 2. září 2010 12:31 )

byla v kůži paní Baudyšové První, klidně si sednu do první řady mezi své syny. Nebudu se krčit v koutě jako nějaká odloženina, nebo brečet doma do nudlové polívky. Půjdu se s bývalým manželem důstojně rozloučit. Jsem dáma.

rezacek ( 1. září 2010 15:48 )

No co by asi říkal: patrně něco o hlupácích, kteří chtějí květnatě mluvit, a přitom neznají přechodníky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa