Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jančík končí, zabalí to i Bém?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
22. června 2010
20:40

Kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) se rozhodl rezignovat ke konci července na svou funkci v čele městské části. Novinářům to řekl po dnešním jednání regionální rady ODS. Odstoupit chce také z funkce předsedy oblastní organizace ODS v Praze 5. O jeho odvolání z funkce se chtělo v pátek pokusit zastupitelstvo Prahy 5. Část pražské ODS se snaží donutit k rezignaci i Pavla Béma.

Jančík ke svému rozhodnutí řekl, že nechce být brzdou ODS. Volání po jeho odstoupení z funkce požadovali v posledních týdnech nejen opozice a část ODS v Praze 5, ale také občanští demokraté z pražského vedení. Vyčítali mu, že kvůli své kontroverzní pověsti ubírá ODS voličské hlasy.
Své rozhodnutí chce Jančík ve čtvrtek oznámit vedení oblastní organizace v Praze 5, v pátek pak zastupitelstvu páté městské části, které mělo jednat o jeho odvolání.

Před květnovými sněmovními volbami, které skončily pro pražskou ODS neúspěchem, byl Jančík odvolán z funkce místopředsedy občanských demokratů v hlavním městě. Na začátku června pak oznámil, že v podzimních komunálních volbách nebude kandidovat do zastupitelstva hlavního města ani páté městské části.

Ve funkci starosty byl od roku 2002, pozici obhájil v roce 2006. Jeho zvolení starostou ale rozdělilo ODS v Praze 5. Po komunálních volbách v roce 2006 se proto část zastupitelů zvolených za občanské demokraty ocitla v opozici. Jančík sám pak získal v komunálních volbách v rámci kandidátky ODS druhý nejnižší počet preferenčních hlasů. Starostou byl znovuzvolen až napodruhé, když uzavřel koalici s ČSSD a částí SNK ED.

gogo ( 24. června 2010 08:17 )

Jeden odejde a deset podobných čeká na jeho místo....

gogo ( 24. června 2010 07:05 )

Proč se politici nerekrutují z lidí slušných a moudrých, ale naopak z lidí zcela bezcharakterních, že ? Je to asi tím, že slušného a moudrého člověka vždy svazuje skromnost...

gogo ( 24. června 2010 07:03 )

Bohužel... Možná to bude tím. že v tomto neuvěřitelném Kocourkově a Absurdistánu se nekrade ale jen tuneluje ...

gogo ( 24. června 2010 07:02 )

a slušný člověk si něco našetřil, aby nemusel proboha chodit po žebrotě....

jima ( 23. června 2010 12:21 )

kde vzal Bem ty miliony franku, co ma ve Svycarsku !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa