Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Exstarosta Jančík: Hrozí mu 10 let vězení!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Kateřina Kycltová - 
5. ledna 2011
12:48

Na někdejšího starostu Prahy 5 Milana Jančíka (51, ODS) si došlápla policie! Viní ho, že bez souhlasu zastupitelstva uzavřel smlouvu na vymáhání pohledávek od neplatičů nájemného. Jančík vinu popírá. A současná mluvčí Prahy 5 tvrdí, že exstarosta k podpisu smlouvy souhlas zastupitelstva měl. Zatím ale bývalému vládci páté městské části hrozí deset let vězení!

Agentura Prahy 5 měla za úkol vymáhat městské části pohledávky od neplatičů nájemného. Jančík s ní z pozice tehdejšího starosty uzavřel smlouvu o postoupení pohledávek. Z toho, co se povedlo vymoci, Praha 5 ve finále dostala jen šedesát procent hodnoty. Přišla tak o nejméně 4,4 milionu korun.

784700:gallery:true:trueNevymožené pohledávky mohla agentura radnici kdykoli vrátit a nic za ně nemusela platit. „Smlouvu uzavřel s vědomím, že jedná v rozporu se zákonem, podle kterého taková smlouva nemohla být uzavřena bez předchozího schválení zastupitelstva. To souhlas nedalo,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek s tím, že Jančík je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Zastupitelstvo o tom údajně vědělo

Mluvčí Prahy 5 Jana Skalová však tvrdí pravý opak: „Zastupitelstvo o smlouvě jednalo několikrát a pokaždé ji schválilo.“ Případné dokumenty Blesku poskytnout odmítla. Současné vedení radnice Prahy 5 se přitom vůči praktikám někdejšího starosty Jančíka ostře vymezuje a několik kontroverzních rozhodnutí bývalého vedení se snaží zvrátit. Podle ČTK zástupci Agentury Praha 5 také tvrdí, že zastupitelé o smlouvách věděli. Milan Jančík včera v tiskovém prohlášení uvedl, že s obviněním nesouhlasí, a podal proti němu stížnost.

Tohle všechno má také na krku

1/ V listopadu 2002 údajně najel autem na tehdy uzavřeném Mánesově mostě do městského strážníka.

2/ Před svým odchodem z funkce starosty prosadil dodatek ke smlouvě o zajištění počítačů a informačních technologií, kterou má radnice se společností Pražská energetika. Zaručil jí tak zakázku na dalších pět let.

3/ Do popředí zájmu se dostala i Jančíkova manželka Lenka. Té vrátili podle MF Dnes magistrátní úředníci předčasně řidičák. Zadrželi jí ho za rychlou jízdu.

4/ Policie už smlouvu s firmou Agentura Praha 5 vyšetřovala. Nezjistila však žádný trestný čin. Loni v březnu podala Transparency International na Jančíka a další představitele radnice kvůli smlouvě trestní oznámení. Včera ho pak protikorupční policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby.

sakra ( 6. ledna 2011 10:30 )

Proč Paroub? Zatím ho vždy "podržela" ODS.

w.mojko ( 5. ledna 2011 21:49 )

ešte by sa malo jemu,ale aj ostatným starostom mestských častí Praha prirátať k hriechom nepriame vydieranie rôznych podnikateľov. Všetci,ktorí dostávali zakázky od mesta, museli odovzdávať "desiatky". Pokiaľ neplatili, ďalšie zakázky nedostali....

sulka ( 5. ledna 2011 17:40 )

na každé prase se už někde vaří voda ...a tady je opravdu nejvyšší čas!!!

ylatouf ( 5. ledna 2011 16:01 )

by bylo dobrých,s lopatou a krumpáčem ev.s hrablem na sníh.Může si u toho i zazpívat.Jenže jsme v Česku.

akrapaz ( 5. ledna 2011 15:34 )

naprostý souhlas: ten chlap je hrůza a děs v jedné osobě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa