Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Starosta Jančík bude prodávat trenýrky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Monika Rubešová - 
30. července 2010
10:05

Kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík (51, ODS) definitivně končí. Rezignaci podal k zítřejšímu datu. Prý se rozhodl sám a nikdo na něj netlačil. Jančík byl považován za nejproblematičtějšího pražského starostu, přežil několik pokusů o odvolání.

Jančík je spojován s řadou podivných rozhodnutí radnice, policie mu ale nidky nic neprokázala. Jak vidí svou budoucnost? Prý se vrátí k podnikání. Vlastní obchody se spodním prádlem a plavkami. Zbývá doufat, že je nebude předvádět...

Jeho rezignaci včera na zastupitelstvu potvrdilo 27 z 36 hlasujících. „K tomuto kroku jsem se rozhodl naprosto dobrovolně. Důvody jsou osobní, žádný tlak na mě nebyl,“ řekl. Jančík přežil několik pokusů od svržení, vždy ho podržela jeho strana a koaliční partneři z ČSSD a SNK ED. Jenže v poslední době začal být i vlastním spolustraníkům nepohodlný a »modří ptáci« ho k rezignaci přinutili. Aféry, které jsou s jeho jménem spojované, se ODS snažící se  o očistu už zajídaly.

„Vidím, že akt dobrovolného odstoupení není respektován se vší vážností,“ konstatoval Jančík, když ho zastupitelé vyzávalia, aby řekl důvody, které ho k rezignaci vedly. Navíc prý nechápe, proč je osočován, že zašantročuje městské peníze, když je na účtě radnice téměř 860 milionů.Jančíkovo jméno figuruje například v údajně pro městsku část nevýhodném prodeji Ženských domovů nabo za smlovou s Agenturou Praha 5, která vymáhla nájemné po neplatičích.

Opozice nyní chce, aby byly provedeny audity hospdaření od roku 2006, kdy Jančík nastoupil své druhé volební období a také, aby aby všichni zastupitelé zveřejnili přiznání o majetku a střetu zájmů.

Kvůli blížícím se komunálním volbám neprošel návrh na volbu nového starosty, pravomoce ikdyž okleštěné, převezme místostarosta Petr Horák (ODS).

Podle opozice ale Jančíkovým odchodem podivné praktiky na radnici Prahy 5 nekončí. „Bojím se, co bude pokračovat,“ uvedl Jan Martinec (SZ), podle nějž je kandidátka ODS i ČSSD do komunálních voleb stejně plná Jančíkových příznivců.

A co bude po 14 letech v politice dělat Milan Jančík? „Myslím, že si zasloužím trochu oddechu. Hodlám se také vrátit ke svým firmám, které mimo jiné obchodují s plavkami nebo spodním prádlem,“ uvedl na servru idnes.cz

 

Aféry Milana Jančíka

* V listopadu  2002 údajně najel autem do strážníka na uzavřeném Mánesově mostě. Jančík to popřel, magistrát věc odložil.

* Ještě jako místostarosta v roce 2001 zprostředkoval prodej Ženských domovů za cenu 130 milionů, byly i vyšší nabídky.

* Policie dokonce prošetřovala prodej činžáku v Zubatého ulici soukromé firmě, i když o odkup stáli nájemníci. Případ byl odložen.

* Stejně dopadlo i prošetřování smlouvy s firmou Agentura Praha 5, která pro městskou část vymáhala po neplatičích nájemné. Organizace Transparency International podala kvůli tomu letos na Jančíka  a další představitele radnice trestní oznámení.

* Byl spojován i s aférou falešných titulů na plzeňských právech. Proti tomu se ale ostře ohradil.

* Rozruch vzbudila i Jančíkova manželka Lenka, které byl údajně vrácen řidičský průkaz dříve než měl. Odebrán byl za rychlou jízdu.

gogo ( 30. července 2010 11:52 )

Dovolte abych se zasmál ... I kdyby měl dva životy, nestačil by utratit to, co si nakrad...

alex0800 ( 30. července 2010 11:50 )

Kdyby neodešel, skončil by někde s kolínkama na kašičku, mafiánek jeden.. Spojka odchází, přijde nová..

Zobrazit celou diskusi