Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čas na změnu zdravotní pojišťovny se krátí: Velký přehled lákadel pro pojištěnce

  • Autor: ula - 
    18. 9. 2018
    05:37

    Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Ještě máte čas do konce září. Pojištěncem u té nové se tak stanete od 1. ledna 2019. Pojišťovnu můžete měnit pouze 2x ročně, proto byste si přestup měli řádně rozmyslet. Co vlastně od pojišťovny očekáváte? Má daná pojišťovna smlouvu s lékaři, které navštěvujete? V Česku je sedm zdravotních pojišťoven. Máme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, co nabízejí.

  • 1.Jak změnit pojišťovnu?

    • Změna pojišťovny je poměrně snadná. Některé pojišťovny mají formulář přímo na svých stránkách, požádat o změnu můžete i na pobočce dané pojišťovny nebo písemně.
    • Na pobočce si připravte občanský průkaz.
    • Pokud jste živnostník, připravte si  kopii živnostenského listu a přehled vašich příjmů a výdajů pro zdravotní pojišťovnu za minulý rok. Možný je i jiný doklad o výši placených záloh.
    • U studentů je dále potřeba potvrzení o studiu, u důchodců potvrzení o přiznání důchodu. V případě, že jste na pracovním úřadu, musíte také donést potvrzení.
    • Novorozenci se stávají pojištěncem pojišťovny, u které je registrována matka. Změnit zdravotní pojišťovnu je ale možné i u dítěte, veškerou administrativu za ně v takovém případě samozřejmě vyřizují rodiče.
    • Při změně zdravotní pojišťovny musí všichni zaměstnanci nahlásit tuto změnu svému zaměstnavateli nejpozději do osmi dnů, aby mohla mzdová účetní správně platit zdravotní pojištění.
    • Změnu musí nahlásit například i studenti přivydělávající si na dohodu o provedení práce, neboť z hrubé odměny z dohody o provedení práce ve výši 10 001 korun a více se standardně odvádí zdravotní pojištění. Změnu musíte samozřejmě nahlásit u lékaře.

    Čas na změnu zdravotní pojišťovny Čas na změnu zdravotní pojišťovny | Profimedia

  • 2.Všeobecná zdravotní pojišťovna

    „Na péči o každého klienta máme letos připraveno 28 957 korun. Dále má VZP smlouvy s nejvíce lékaři a zdravotnickými zařízeními a neustále uzavírá další. Pro klienty to znamená, že se prakticky nikde nemusí bát, že by je odmítli ošetřit, protože nemají smlouvu s jejich pojišťovnou. A dalším trumfem na straně VZP je suverénně nejširší síť poboček, kterých máme po celé republice 196. Nikdo proto nemusí jezdit kvůli vyřízení každé drobnosti až bůhví kam – buď má naši pobočku přímo ve svém městě, nebo velice blízko,“ láká tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

    Co dále pojišťovna nabízí?

    • K nejžádanějším benefitům už několik let patří příspěvky na pohyb (pro dospělé 500 korun, pro děti až 1000 korun).
    • Příspěvek 500 korun na očkování proti klíšťové encefalitidě.
    • Mezi těhotnými klientkami VZP je už čtyři roky absolutní hit příspěvek na tzv. prvotrimestrální screening.
    • Nabídka pro klienty s celiakií: na bezlepkovou dietu příspěvek až šest tisíc korun ročně.
    • Od září VZP nově nabízí svým klientkám, kterým už bylo 30 let, ale ještě neoslavily 45. narozeniny, příspěvek až 300 korun na vyšetření prsou.
    • Pro všechny klienty starší 35 let příspěvek až 2500 korun na preventivní onkologické vyšetření na specializovaných pracovištích, která s VZP na tomto projektu spolupracují.

    Všeobecná zdravotní pojišťovna Všeobecná zdravotní pojišťovna | archiv Blesku

     

  • 3.Oborová zdravotní pojišťovna

     „OZP je zdravotní pojišťovna, u které klienti skutečně nemusí papírovat a trávit drahocenný čas chozením po úřadech: vše vyřídí bezplatně v aplikaci VITAKARTA. Od příspěvků, které dosahují běžně částek ve výši několika tisíc korun na rovnátka, očkování, dentální hygienu či plavání, přes běžné změny osobních údajů, až po řízení zdravotní prevence pro sebe i své děti,“ říká Ladislav Wagner z OZP.

    „OZP zřídila institut Budoucího pojištěnce, který již dříve, než nabyde účinnosti přestup tohoto pojištěnce k OZP, může využívat řadu služeb, které pro něj mají zajímavý přínos: děti a senioři mají cestovní pojištění OZP zdarma, ostatní s 50% slevou, slevy a výhody u smluvních partnerů OZP jsou novým klientům rovněž k dispozici obratem a již s předstihem mohou nahlížet také do VITAKARTY a seznámit se s jejími výhodami. Dnem oficiální účinnosti přestupu pak klient získá veškeré služby OZP v plné míře,“ dodává Wagner.

    Současně OZP spouští zcela nový bezplatný program preventivního vyšetření rizika Alzheimerovy nemoci ve spolupráci s Českou alzheimerovskou společností.  Kromě velmi kvalitního vyšetření obdrží klienti OZP drobné dárky a bude jim zajištěna následná péče, např. také v síti neurologů prostřednictvím Asistenta zdraví.

    Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví | OZP

  • 4.Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

    „V roce 2018 se ČPZP intenzivně zaměřuje na podporu zdravého životního stylu. Pojištěnci České průmyslové zdravotní pojišťovny tak mohou čerpat na pravidelný pohyb až 700 Kč. Až 3000 Kč mohou u ČPZP získat těhotné ženy, maminky po porodu a jejich děti,“ vyjmenovává Vladimír Matta z ČPZP a dodává: „Významnou částku nabízí ČPZP dětem na plavecké kurzy, a to 1000 Kč. Vyhledávaným programem je už řadu let příspěvek na očkování, který činí až 1500 Kč pro děti a mládež a 1000 Kč pro dospělé pojištěnce. Velkou výhodou je možnost volby, příspěvek je totiž poskytován na veškerá očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění.“

    Co dále pojišťovna nabízí?

    • Opravdovým hitem se v období letních prázdnin stal příspěvek 1000 Kč na letní tábory pro děti, který ČPZP poskytuje na pobytové i příměstské organizované pobyty.
    • Rodiče dětí ve věku od tří do 15 let obdrží navíc v termínu od října do listopadu na pobočkách ČPZP vitaminy zcela zdarma.
    • Pro říjen a listopad je pro pojištěnce dále připraven program, v rámci kterého budou moci navštěvovat vybrané bazény zdarma nebo se slevou.
    • Výše celkového příspěvku pro děti činí 1500 Kč + další benefity navíc.
    • 300 Kč na program Ochranná přilba, dále třeba ozdravně léčebné pobyty v Černé Hoře nebo ve Vysokých Tatrách) a 1000 Kč pro dospělé pojištěnce.
    • I dospělí pojištěnci mohou získat benefity nad limit 1000 Kč, jde např. o programy 700 Kč na pravidelný pohyb nebo příspěvky pro nastávající maminky.
    • Příspěvek na zakoupení pažního tlakoměru (program Krevní tlak) do výše 500 Kč.
    • Příspěvek na koupi doplňku stravy obsahujícího Omega 3 mastné kyseliny (program Cholesterol) do výše 200 Kč.

    Foto: 

     

  • 5.Revírní bratrská pokladna

    „RBP nabízí svým pojištěncům celou řadu kvalitních preventivních nebo bonusových programů pro celou rodinu a pro všechny věkové skupiny, které jsou naprosto konkurenceschopné s nabídkou ostatních zdravotních pojišťoven v ČR. Nad rámec balíčků preventivních programů v hodnotě 1000 Kč pak nabízíme úhradu dalších výhod nebo vyšetření, příspěvek ve výši 4000 Kč na očkování proti rakovině děložního čípku u dívek a žen a genitálním bradavicím u chlapců, pružnou elektronickou komunikaci prostřednictvím mobilní aplikace „MojeRBP“, nonstop službu ‚Lékař na telefonu‘ apod.,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí RBP Ivo Čelechovský.

    Co dále pojišťovna nabízí?

    • Od 1. září 2018 byl zahájen provoz nové nepřetržité asistenční služby. V rámci celé ČR je zajištěno prostřednictvím telefonního operátora v daném místě ošetření u praktického nebo odborného lékaře, případně v nejbližším zdravotnickém zařízení. Operátor se současně postará o to, aby pojištěncům RBP byla potřebná péče poskytnuta bez finanční úhrady i v situacích, kdy se bude jednat o lékaře nebo zařízení, které s RBP doposud nemá uzavřenou smlouvu. Tím by už nemělo docházet k případům, kdy byla po pojištěnci požadována v rozporu se zákonem přímá platba.
    • Jednou z dalších novinek letošního roku je i příspěvek na členství dětí v registrovaných sportovních klubech a s tím související lékařské prohlídky u sportovních lékařů. Na jedno dítě a rok příspěvky představují částku 1000 Kč.
    • Velmi oblíbeným bonusem je od letošního roku i příspěvek 1000 Kč na prázdninové pobyty pro děti školou povinné.

    Revírní bratrská pokladna Revírní bratrská pokladna | RBP

  • 6.Vojenská zdravotní pojišťovna ČR

    „V první řadě je potřeba zmínit systém preventivním programů, za který VoZP získala první místo v soutěži Zdravotní pojišťovna roku. Naše příspěvky jsou dostupné pro všechny, neklademe klientům do cesty žádné bariéry v podobě karty či nutnosti sbírat kredity. Každý pojištěnec si může ročně vyčerpat tři příspěvky, což u čtyřčlenné rodiny znamená při maximálním čerpání 11 200 korun. Příspěvky také poskytujeme po celý rok,“ řekl Jan Mates, vedoucí oddělení marketingu. 

    Co dále pojišťovna nabízí?

    • Letošní novinkou je zbrusu nový webový klientský portál a s ním propojená mobilní aplikace, tedy moderní elektronické nástroje, které umožňují registrovaným klientům zobrazit si kdykoli péči a léky, které na ně lékaři, nemocnice, lékárny a další poskytovatelé vykázali pojišťovně, a to včetně cen. Kromě toho poskytují množství dalších užitečných funkcí, mj. vyřízení některých záležitostí online.
    • Novinkou ve zmíněných preventivních programech pro příští rok bude nový příspěvek na prevenci zubního kazu u dětí, tzv. pečetění fisur na stoličkách.

    Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky | VZOP

  • 7.Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

    „Z fondu prevence nabízíme všem klientům příspěvky na pravidelné sportovní aktivity (aerobic, fitness, kurz plavání, sportovní soustředění, dětem pak na školy či školy v přírodě atd.), dále mohou příspěvek čerpat podle svého uvážení na různá očkování (nehrazená z veřejného zdravotního pojištění) či řadu vyšetření (rovněž nehrazená z veřejného zdravotního pojištění),“ uvádí mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

    Co dále pojišťovna nabízí?

    • Děti mohou příspěvek použít i na rovnátka, dentální hygienu, malé děti na oční vyšetření PlusOptixem.
    • Z fondu prevence lze čerpat i příspěvek těhotným či ženám po porodu na různá cvičení včetně plavání s miminkem, na vyšetření, 3D či 4D ultrazvuk, na různé pomůcky související s kojením, na laktační poradkyni a řadu dalších.
    • „Co se týče čerpání příspěvků z Fondu prevence, dali jsme rodičům možnost postoupit svůj příspěvek dítěti. Ačkoliv jsou všechny příspěvky sjednoceny na 500 Kč pro jednoho klienta, děti do 18 let a těhotné ženy a ženy po porodu mohou čerpat dva libovolné příspěvky – tedy až 1000 Kč,“ vysvětluje Kadečková.
    • Díky letní bonusové akci, která umožnila čerpat dítěti dalších 500 Kč na sportování, si mohla rodina letos přijít až na 4000 Kč. Obdobná akce se chystá i příští rok.
    • Od letošního ledna mají  klienti možnost využít nonstop službu „Lékař na telefonu“. Tato služba funguje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a poskytuje obecné poradenství v oblasti konzultací zdravotního stavu, vysvětlení medicínských pojmů a laboratorních výsledků nebo vysvětluje problematiku očkování.
    • Pojišťovna nabízí roční cestovní pojištění po Evropě pro celou rodinu E-Family s 50% slevou, dále krátkodobé pojištění dětí do 15 let zdarma, pro studenty od 15 do 26 let již tradičně zdarma základní tarif cestovního pojištění. Po dobu krátkodobějšího vycestování je možné v rámci tarifu získat i pojištění domácnosti proti krádeži vloupáním.

    Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky | archiv Blesku

     

  • 8.Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

    „Pojištěnci si mohou vybrat ze široké nabídky více než 30 zdravotních programů (očkování, podpora prevence, moderní léčebné metody…) – dlouhodobě jsme na čele mezi všemi zdravotními pojišťovnami podle výdajů na zdravotní programy v přepočtu na jednoho pojištěnce,“ uvedl Petr Kvapil ze ZPŠ.

    Co dále nabízí pojišťovna?

    • Až 3900 Kč v rámci atraktivního programu pro maminky.
    • Každý rok dětem do 15 let vánoční dárek.
    • Výhodné cestovní pojištění, které lze uzavřít i online.
    • Pojištěncům je k dispozici elektronický „průvodce“ jejich zdravím, aplikace Karta mého srdce, která hlídá, je nyní dostupná i v mobilní verzi pro tzv. chytré telefony a tablety a která slouží i ke komunikaci se ZPŠ.
    • Kvalitní síť smluvních poskytovatelů zdravotních služeb včetně smluv se všemi nemocnicemi v rámci ČR.
      Zaměstnanecká pojišťovna Škoda Zaměstnanecká pojišťovna Škoda | archiv Blesku

     

     

     

     

     

Zobrazit celou diskusi