Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zloději vám zkouší „vyluxovat“ účty. Vyplatí se pojištění proti zneužití karty?

Autor: ula - 
1. února 2018
06:13

Téměř každý Čech vlastní platební kartu, vlastní ji i studenti a děti. Způsobů, jak můžete přijít skrze kartu o své peníze, je bohužel bezpočet a hackeři vymýšlejí stále nové a nové. Na základní ochranu proti zneužití má každý držitel karty nárok ze zákona, za nadstandard si samozřejmě musíte připlatit. Vyplatí se vůbec pojištění proti zneužití platební karty? Na co byste si měli dávat pozor?

Na co je ze zákona nárok?

Ztrátu či odcizení karty je nutné hlásit okamžitě, zbytečné váhání může vést až ke ztrátě zákonného nároku na odškodnění. To se dělí na odškodnění před nahlášením ztráty karty a po nahlášení.

Na odškodnění před žádostí o blokování karty se podílí 150 eury držitel karty (klient banky). Za zbytek zneužité částky u neautorizovaných transakcí ručí banka. Neautorizovanými transakcemi se rozumí ty, u kterých nebyl zadán PIN kód.

„U autorizovaných plateb (když byl zadán PIN kód), nenese banka žádnou zákonnou odpovědnost. Tu banka nemá ani v případech, kdy měl držitel karty v její blízkosti napsán PIN kód nebo jiným způsobem nezajistil ochranu svých personalizovaných bezpečnostních prvků,“ upozorňují finanční experti z portálu Skrblík.cz.

Spoluúčast 150 euro lze pokrýt z placeného pojištění, kterým je často možné pojistit osobní věci a pokrýt náklady spojené s vystavením nových dokladů či klíčů. Ceny nejlevnějších pojištění platebních karet začínají na 120 Kč za rok.

Po nahlášení ztráty platební karty nese veškerou povinnost odškodnění banka. Tato situace může nastat prakticky jen v případě špatného provedení blokace ze strany banky.

Video  Jak bezpečně platit v restauraci: Znalec radí, co nikdy neudělat!  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Co si můžete pojistit?

Téměř všechny banky nabízejí k vydávaným platebním kartám pojištění, které rozšiřuje ochranu před škodou zapříčiněnou ztrátou či odcizením karty. U některých pojištění je možné si vybrat z více variant produktu, které se mezi sebou zpravidla liší limity pojistného plnění a rozsahem situací, které pojištění kryje.

Zneužití karty na internetu? Problém

Velkým problémem je zneužití platební karty prostřednictvím internetu či zmanipulovaného bankomatu. Většina bank má ve smluvních podmínkách dodatek, že náhrada bývá vyplacena pouze tehdy, dojde-li k odcizení karty. Zatímco v případě poupraveného bankomatu bude poškozených více a s náhradou škody nebude větší problém, u zneužití přes internet se bez nahlášení ztráty karty zneužití dokazuje velmi složitě.

Kolik to stojí?

„Nejlevnější pojištění pořídíte za zhruba na 120 Kč ročně, limity plnění u nich většinou nepřekročí 30 000 Kč. Pojištěny často bývají také osobní věci odcizené společně s pojištěnou platební kartou, zcizení hotovosti neprodleně po výběru z bankomatu či náklady na výrobu nových klíčů a vystavení osobních dokladů,“ vysvětlují experti z portálu Skrblík.cz.

Většina připlácených pojištění rozšiřuje ochranu na autorizované transakce, u kterých byl po zcizení karty zadán PIN kód. S rostoucí cenou pojištění se zvyšují limity pojistného jak u neoprávněných aplikací z platební karty, tak u odcizených osobních věcí.

Video  Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Podívejte se na návod  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Má pojištění platební karty smysl?

Pojištění má smysl v případě, kdy platební kartu nosíte neustále s sebou, držíte na účtu vyšší zůstatek a máte nastavený vyšší denní limit. Vcelku nevýhodná bývají levnější pojištění s nižšími limity plnění do 5 000 nebo 10 000 Kč, která často nepokryjí ani zlomek škod.

Dobré rady:

  • Číslo na vaši banku, na kterém je možné zablokovat platební kartu, mějte uložené v telefonním seznamu. Při ztrátě karty tak ušetříte cenný čas.
  • Při blokaci platební karty slouží pro ověření vaší identity zpravidla jen jméno, rodné číslo a adresa.
  • Před uzavřením pojištění platební karty si důkladně pročtěte příslušné podmínky. Ty obvykle skrývají řadu podmínek a výluk ze situací, na které se pojištění nevztahuje.

Na co si dát pozor?

  • Máte u platební karty napsaný PIN kód? Od banky nedostanete ani korunu!
    Povinnost bank  nahradit škodu při zneužití karty neplatí ve všech případech. Typickým příkladem je situace, kdy má držitel karty přímo na ní či v její blízkosti poznamenán PIN kód.
    Tím hrubě porušuje podmínky rámcové smlouvy o pojištění a v případě vzniku pojistné události banka nevyplatí z pojištění ani korunu a veškerá škoda jde na vrub držitele karty.
  • Blokování karty je bezplatné.
    Nově je dle zákona zablokování platební karty bezplatné, v případě ztráty karty tedy neváhejte a nechte kartu bezodkladně blokovat.
    Pozdě nahlášená blokace může vést až ke ztrátě nároku na náhradu ztracených peněz. Vydání karty nové je již u některých bank zpoplatněné, nicméně ho pokrývá příplatkové pojištění.
  • Spoluúčast při zneužití karty se platí jen jednou.
    Spoluúčast poškozeného při provedení neautorizované transakce v době před blokací činí 150 euro
    (v přepočtu zhruba 3 750 Kč) a platí se pouze jednou. Stejná výše poplatku je tedy v případě jedné i deseti podvodných transakcí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi