Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dva tisíce zadarmo? Sjednejte si stavební spoření, stát vám na něj přidá

  • Autor: ula - 
    22. 12. 2016
    06:09

    Podařilo se vám výhodně pořídit vánoční dárky? Zbyla vám na účtu nějaká částka, kterou byste rádi rychle a výhodně zhodnotili? Máte šanci a my víme, jak na to. Řešením může být sjednání stavebního spoření ještě před koncem letošního roku nebo doplacení ročních příspěvků na částku dvacet tisíc korun. Obratem tak získáte od státu příspěvek na „stavebko“ za celý rok 2016, celkově až dva tisíce korun. A to přesto, že do Silvestra zbývá něco přes týden.

  • 1.Neztrácejte čas ani hlavu

    Stavební spoření v současnosti představuje nejoblíbenější spořicí produkt v Česku. Pokud se vám daří si každý měsíc odkládat určitou částku „na horší časy“, je škoda, aby vám peníze pouze nehybně ležely na účtu a jejich hodnotu plíživě snižovala inflace. Chcete-li, aby se vaše úspory naopak zhodnocovaly a pomalu množily, vyplatí se vám prozkoumat oblast spořicích produktů.


    Úspory můžete přesunout na spořicí účet, který vám ovšem při stále klesajících úrokových sazbách příliš velké výnosy nezajistí. Pokud máte rádi adrenalin, můžete zvolit investici do dluhopisů, termínovaných vkladů či podílových fondů. Ty dovedou zajistit zajímavější zhodnocení, ale zároveň se s nimi pojí více potenciálních rizik. Příslovečnou zlatou střední cestu proto představuje stavební spoření.

    Proč právě „stavebko“ Proč právě „stavebko“ | scom

  • 2.Proč právě „stavebko“

    „Stavební spoření má v Česku dlouhou tradici. Jde o výhodný způsob zhodnocování peněz, který s sebou nenese téměř žádná rizika, úspory do výše 100 000 eur jsou totiž ze zákona pojištěny. Další předností stavebního spoření je státní příspěvek ve výši 10 % z ročně naspořené částky ročně, bez ohledu na to, kdy uzavřete smlouvu nebo kdy zaplatíte své roční příspěvky. A to je vaše šance, jak své úspory výhodně navýšit během pár dnů, které zbývají do konce roku 2016,“ říká Vojtěch Adam Rychlíček, hlavní finanční analytik srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

    Téměř žádná rizika Téměř žádná rizika | Profimedia

  • 3. Téměř žádná rizika

    „Stát vyplácí 10% příspěvek na stavební spoření do částky 20 000 korun. Maximální přilepšení, jež mohou klienti za rok získat, činí 2 000 korun, což je docela příjemný bonus. Pokud vložíte jen 15 000 Kč, bude Vaše odměna činit 1 500 Kč. Samozřejmě můžete vložit i méně, každý dle svých možností,“ vysvětluje Rychlíček.

    Každý podle svých možností Každý podle svých možností | Profimedia

  • 4.Každý podle svých možností

    Strop, z něhož se počítá maximální příspěvek od státu, je dvacet tisíc korun. Pokud tedy někdo už vložil během roku na svůj účet stavebního spoření částku 20 000 korun či více, má v tuto chvíli již svých 2 000 korun na příspěvcích jistých. Tím ovšem štědrost státní kasy končí. I pokud by si člověk nastřádal za rok na svém účtu stavebního spoření třeba milion korun, stejně neobdrží více než dvoutisícovou podporu.

    Více než dva tisíce nedostanete. Více než dva tisíce nedostanete. | Profimedia

  • 5.Více než dva tisíce nedostanete

    Zatímco strop příspěvku je jasně stanoven, banky i stát jsou velmi benevolentní, co se týče data sjednání smlouvy i splátek během roku. Pokud někdo má sjednané stavební spoření a zatím v roce 2016 nevložil ani korunu, má šanci skoro až do silvestrovské půlnoci jednorázovým vkladem dosáhnout na stejnou částku.

     

    Tu samou výhodu může získat i člověk, který si stavební spoření stihne sjednat ještě během příštího týdne a vloží včas potřebné peníze.

    Výhoda platí až do Silvestra. Výhoda platí až do Silvestra. | Profimedia

  • 6.Výhoda platí až do Silvestra

    Přestože letošní načasování svátků, které nechává pobočky bank otevřené přes většinu posledního týdne roku, pozdním střadatelům nahrává, je třeba dát si pozor, aby se peníze dostaly včas na místo určení, tedy příslušný účet stavebního spoření určený bankou či spořitelnou, s níž máte smlouvu o stavebním spoření sjednanou.


    U jedné z bank lze peníze na stavební spoření vložit pomocí vkladového bankomatu ještě hodinu před půlnocí na Silvestra, ale jiné typy úhrady je většinou nutné provést již dříve. A to až o několik dní.

    Pozor na včasné platby Pozor na včasné platby | Profimedia

  • 7.Pozor na včasné platby

    „Čekat na úplně nejzazší termín je nerozum. Doporučuji si ověřit u své banky časový harmonogram platebního styku na konci roku. Ten obvykle bývá k nalezení na stránkách banky či spořitelny nebo přímo na pobočkách. Peníze musí být na účtu přesně do konce roku 2016 a byla by škoda promeškat příležitost získat až dvoutisícový státní příspěvek na stavební spoření kvůli pozdě zadané platbě,“ říká Rychlíček.

    Nečekejte! Nečekejte! | Profimedia

     

     

     

11karel11 ( 24. prosince 2016 20:43 )

Nerozhazujte během celého roku a šetřete, na stavební spoření. Za 6 let získáte od státu 12000,- Lidé prožírají a prochlastají peníze a pak si stěžují.

karel438 ( 23. prosince 2016 07:55 )

 Zase protěžování těch co mají miliónové platy a odměny.Důchodce s 10000 platí z celé sumy DPH ale oni na celou rozvětvenou rodinu mají stavební spoření /včetně babiček a dědecku/ a neplatí DPH ale jsou ještě státem dotováni. Je ještě více takových dotačních programů.

jsemtady ( 22. prosince 2016 06:28 )

Dobrej vtip. Ukažte mi normálního pracujícího člověka, ne s průměrným platem pražáků, ale s reálným příjmem, kterému na konci roku zbyde jen tak 20 litrů na stavebko?

Zobrazit celou diskusi