Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rodiče se dostanou ke stavebnímu spoření svých dětí. Novelu podepsal Zeman

Rodiče se snadno dostanou k penězům, které ukládají svým dětem na stavební spoření. Příslušnou novelu podepsal prezident ČR.
Rodiče se snadno dostanou k penězům, které ukládají svým dětem na stavební spoření. Příslušnou novelu podepsal prezident ČR.  (Autor: ČTK/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
22. března 2016
20:01

Rodiče budou moci v některých případech vypovědět stavební spoření svých nezletilých dětí i bez souhlasu soudu a dostat se tak k penězům. Novelu zákona o stavebním spoření podepsal v úterý prezident ČR Miloš Zeman. Senát schválil předlohu poslanců opoziční ODS minulý týden.

Podle novely soud nebude rozhodovat, pokud skončila zákonná šestiletá doba spoření. Při předčasném ukončení smlouvy propadají státu zpět státní příspěvky. Verdikt soudu se zároveň bude vyžadovat v případech, pokud s ukončením smlouvy dítěte nebudou souhlasit všichni jeho zákonní zástupci.

Občanští demokraté původně chtěli zrušit souhlas soudu zcela. Sněmovna hlasovala pro kompromisní řešení, které doporučil navzdory nesouhlasu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) ústavně právní výbor.

Pelikán: Dětská práva se léta obcházela

Pelikánovi vadilo mimo jiné to, že předloha pojednává jen o stavebním spoření a není obecná pro všechny obdobné produkty. Poslanci ale poukazovali na to, že stavební spoření je nejrozšířenějším produktem. Pelikán také uvedl, že souhlas soudu nezavedl nový občanský zákoník, jak se obecně míní, v právní úpravě byl i předtím. Zákonná pravidla, která mají chránit jmění dítěte, se podle Pelikána léta obcházela.

Předkladatelé novely z řad občanských demokratů upozorňovali na to, že dětem uzavírají smlouvy o stavebním spoření právě rodiče a také jim spoří. Bez souhlasu soudu ale s penězi nemohou nakládat ani v případě, když je chtějí použít například na opravu dětského pokoje.

tgbg ( 23. března 2016 08:01 )

Novelu podepsal Zeman. On se umí podepsat?

Zobrazit celou diskusi