Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ups, vzali jste si unáhleně nevýhodnou půjčku? Víme, jak z toho ven

Nevýhodná půjčka? Zkuste refinancování.
Nevýhodná půjčka? Zkuste refinancování.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
31. ledna 2016
06:01

Na Vánoce jste si vzali půjčku, předtím jste si vzali ještě jednu na rozbitou pračku a ještě tu máte jednu z léta a najednou zjišťujete, že nemají výhodný úrok nebo poplatky? Lze to změnit? Můžete půjčky refinancovat.

Výměna staré půjčky za novou

Refinancování půjčky je nahrazení jednoho již existujícího úvěru úvěrem novým, který uzavřete u nové banky.

"Refinancování je běžně nabízený produkt, který je navíc výhodnější než kdykoliv předtím, protože se na něj banky výrazně zaměřují. Navíc se s refinancováním pojí i velmi zajímavá úspora," vysvětluje Pavla Rýznarová, finanční specialistka z portálu Ušetřeno.

Jaké jsou výhody refinacování?

  • zbavíte se nevýhodné půjčky
  • snížíte měsíční splátku
  • dosáhnete na výhodnější úrok i podmínky
  • celkově snížíte náklady na půjčku
  • většinou se podaří i zachovat stejnou dobu splatnosti

"O refinancování by měli uvažovat lidé, kteří mají jednu půjčku a nejsou spokojeni s jejími podmínkami, ať už jsou to vysoké poplatky, vysoký úrok či neférové jednání banky," radí Rýznarová. Pokud jste si tedy vzali ve spěchu půjčku před Vánoci a nyní jste zjistili, že není výhodná, uvažujte o refinancování.

Jak postupovat při refinancování?

O refinancování může požádat každý, komu je víc než 18 let a má trvalý nebo dočasný pobyt v Česku. Nabídky na refinancování mají banky i nebankovní společnosti. Dříve než si nějakou vyberete, porovnejte jejich nabídky na online srovnávačích, poraďte se s přáteli, poptejte se na zkušenosti, případně vše konzultujte s finančním poradcem.

K vyřízení refinancování si připravte:

  • způsobilost k právnímu jednání a dva doklady totožnosti (občanka, řidičák či pas)
  • dokumentaci o půjčce, kterou chcete refinancovat
  • podklady o vašich příjmech

Na co si dát pozor?

Ujistěte se, že ve smlouvě všemu rozumíte, že máte jasno v podmínkách i poplatcích. Také zvažte, zda máte na splácení dostatečný příjem a bez potíže budete zvládat jednotlivé splátky splácet.

Jste už dlužník?

Refinancování je dostupný produkt a podmínky k jeho získání nejsou příliš přísné. Podmínkou je ale také prokázání toho, že jste své dosavadní závazky řádně spláceli a nejste dlužníky. Pokud jste vedeni v registru dlužníků, může to být problém. I tak ale existují možnosti, jak z toho ven. "Pokud vám banka refinancování zamítne, doporučuji zkusit se obrátit na jinou banku, která má pro schválení jiné podmínky. Na trhu najdeme bankovní společnosti, kterým jako prokázaní stačí jen fakt, že už klient nějaký úvěr má. Naopak na nebankovní společnosti by se lidé měli obracet jen s tou největší obezřetností," varuje Rýznarová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi