Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neodolali jste kreditní kartě? Tady je šest věcí, o které byste se měli zajímat

  • Autor: ula - 
    3. 12. 2015
    06:00

    Kreditní karta rovná se půjčka. To je jednoduchá poučka, na kterou řada lidí zapomíná a podléhá vidině peněz,  o kterých snadno ztratí přehled. Odborníci tvrdí, že nejlepší je kreditní kartu vůbec nemít. Pokud si ji přesto chcete pořídit, Domácí ekonomka vám přináší fakta, o která byste se měli zajímat, než na kreditku kývnete.

  • 1.Jak vysoká bude úroková sazba?

    Kreditní karty mají poměrně vysokou úrokovou sazbu, někdy až trojnásobně vyšší než typické spotřebitelské úvěry. U nich se sazba pohybuje od 6 do 12 %, u kreditních karet je to od 15 do 30 % ročně. Ptejte se na výši úroků, abyste nebyli překvapeni, až nestihnete splatit dluh v bezúročném období. Vysoké úroky na kreditkách jsou nejčastějším důvodem, proč je lidé nezvládají splácet.

    Jak vysoká bude úroková sazba? Jak vysoká bude úroková sazba? | Profimedia

  • 2.Jak dlouho trvá bezúročné období?

    Ptejte se také, jak dlouho trvá bezúročné období. Je to období, do kterého byste měli stihnout splatit svůj dluh. Informujte se, kdy se rozbíhá a kdy končí. Pokud v tomto období stihnete splatit čerpanou částku, máte vlastně půjčku zadarmo a nemusíte platit úroky.

    Jak dlouho trvá bezúročné období? Jak dlouho trvá bezúročné období? | Profimedia

  • 3.A co další poplatky?

    Informujte se, jaké poplatky jsou s kreditkou spojené. Kolik zaplatíte za vydání samotné kreditní karty, kolik za vedení úvěrového účtu. Většinou nejde o malé částky. Vysoký poplatek zaplatíte, pokud použijete kreditní kartu na výběr z bankomatu. Navíc si tím ukončíte bezúročné období.

    A co další poplatky? A co další poplatky? | Profimedia

  • 4.Kolik budou minimální splátky?

    Kromě úroků je stanovena u kreditky minimální výše splátky. Bývá stanovena určitým procentem z vyčerpané částky a minimální fixní sumou.

    Kolik budou minimální splátky? Kolik budou minimální splátky? | Profimedia

  • 5.Co další pokuty a sankce?

    Zajímejte se, jaké pokuty a sankce vám jako držiteli karty hrozí. Většinou se jedná o pokuty při nedodržení data splatnosti, nebo pokud překročíte schválený úvěrový limit.

    Co další pokuty a sankce? Co další pokuty a sankce? | Profimedia

  • 6.A co nějaké bonusy a výhody?

    Ke kreditním kartám se vážou i výhody, např. vracení peněz z každé provedené platby. Obvykle se jedná o 1 až 2 % z každé platby kreditkou. „Další výhodou je, že poskytovatelé kreditních karet mají několik smluvních partnerů, zpravila se jedná o obchodníky, u kterých můžete mít při nákupu nadstandardní slevu,“ vysvětluje Vladimír Weiss, finanční analytik společnosti Partners.

    S kreditní kartou byste se měli naučit zacházet. Podívejte se, jak to zvládá Honza:

    Video „Kreditní karta je půjčka s vysokými úroky,“ říká Honza. - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...