Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potřebujete si na Vánoce půjčit? Čtěte 7 tipů, jak se nenechat ožebračit

Pozor na půjčky před Vánoci
Pozor na půjčky před Vánoci  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
25. listopadu 2015
15:48

Vánoce se blíží a poskytovatelům půjček začínají žně. Všude na nás útočí jejich reklamy, kterým se snadno podléhá, zvláště pokud chcete udělat radost svým blízkým. Domácí ekonomka má pro vás 7 jednoduchých rad, jak si půjčit o Vánocích tak, abyste po čase neupadli do dluhů.

Nejednejte pod tlakem

Vánoce jsou doba, kdy si lidé více uvědomují svoji finanční situaci. Plat, který jim stačí, je najednou malý, protože před Vánoci mají větší výdaje. „Když lidé chtějí o Vánocích udělat radost blízkým, často si v rychlosti a ve stresu vezmou nevýhodnou půjčku,“ říká Lucie Tvarůžková, ředitelka Zonky. Nenechte se ovlivnit reklamami, zkuste se zastavit a popřemýšlet, zda skutečně půjčku potřebujete. Vaše rodina jistě pochopí, když jim vysvětlíte, že nemáte na drahé dárky.

Cena je základ

Pokud si přece jen půjčku rozhodnete vzít, nechte si vyčíslit, kolik skutečně ve výsledku zaplatíte. Ujistěte se, že rozumíte nabídce, prostudujte si smlouvu. Opravdu vám dárky stojí za to, abyste zaplatili uvedenou cenu?

Výhodný úrok

Průměrný úrok v bance je 12,85 %. Snažte se tedy vyjednat úrok takový, který se průměru blíží, nic vyššího.

Pozor na sankce

Prostudujte si řádně případné sankce v případě, že se opozdíte se splátkou. U menších společností je často sankce za zpoždění velmi vysoká. Také se může stát, že při získání nebankovní půjčky můžete zaplatit řadu dalších poplatků, jako např. servisní poplatek za půjčku, takže se zajímejte i o rozsah poplatků.

Volte seriózní společnosti

Půjčujte si od společností, které jsou na trhu dlouho a řídí se zákonem o spotřebitelských úvěrech. Musí totiž dodržovat určitá pravidla, která chrání klienty. To mohou být banky, ale i nebankovní společnosti. Nastudujte si o nich informace. Nepůjčujte si od firem, které nechtějí potvrzení o příjmu a jsou ochotné půjčit vám peníze i v případě, že jste nezaměstnaní.

Pozor na optimismus

Nebuďte při půjčování peněz příliš finančně optimističtí. „Lidé si často stanovují výši splátky. Počítají optimisticky s tím, že se jim nikdy nerozbije auto, neonemocní děti. Jdou až na hranu, a pak se každý měsíc dostávají do zbytečného stresu,“ upozorňuje Tvarůžková. Stanovte si raději menší splátku, nikdy nevíte, kdy přijdou nečekané výdaje.

Jaké dárky?

„Půjčte si na dárky, které vaše blízké posunou někam dál, nebo jim zlepší kvalitu života, například jazykový kurz,“ radí Tvarůžková. Nepůjčujte si na spotřební zboží.

Podívejte se na příběh pana Ládi, který chtěl udělat na Vánoce radost své přítelkyni a vzal si půjčku na 35 tisíc korun:

Video Z třicetitisícové půjčky na Vánoce se stal dluh 400 tisíc. - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Jan Brunclík
Video se připravuje ...