Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete si vzít půjčku? Toto je 7 zásadních otázek, které byste si měli položit

  • Autor: ula - 
    2. 10. 2015
    06:00

    Chcete řešit finanční nouzi půjčkou? Nejdříve byste měli pečlivě zvážit, zda si opravdu potřebujete půjčit a hlavně jaká je vaše finanční situace. Přinášíme vám přehled zásadních otázek a odpovědí, které se týkají půjček. 

     

     

  • 1.1) „Potřebuji vůbec půjčku?“

    ilustrační foto ilustrační foto | Profimedia, Blesk

    Zásadní otázka, kterou je třeba si položit. Je zboží či služba, na kterou si hodláte půjčit, skutečně až tak nezbytná? Je to dobrá a důležité investice, která stojí za omezování se po dobu splácení půjčky?

     

  • 2.2) „Opravdu půjčka vyřeší moje problémy?“

    ilustrační foto ilustrační foto | Profimedia, Blesk

    „Zboží či služba, kterou si pořizujete, by měla mít delší životnost, než je doba splácení,“ říká Dalibor Z. Chvátal, finanční analytik serveru Měšec.cz. „Nejhorší je půjčit si, abych splatil jiný dluh,“ dodává.

     

    Na co si tedy vzít půjčku a na co ne?

    ANO: Pračka, lednička, televizor, výpočetní technika, bydlení, auto
    Ne: Dovolená, potraviny, dárky, dluhy

     

  • 3.3) „Je úvěr výhodný?“

    ilustrační foto ilustrační foto | Profimedia, Blesk

    Nabídky úvěrů porovnávejte. Zjistěte, kolik skutečně zaplatíte. Ke splátkám
    připočtěte další poplatky, za uzavření smlouvy, za pojištění proti neschopnosti splácet, za správu úvěru apod.

     

    „Půjčka u banky by měla vyjít laciněji. Díky velké konkurenci ale dnes nebankovní společnosti dokážou nabídnout srovnatelné cenové podmínky s bankami,“ říká ředitel právního oddělení Providentu Martin Šváb.

  • 4.4) „Mám dost peněz na splátky?“

    ilustrační foto ilustrační foto | Profimedia, Blesk

    Zvažte svoji finanční situaci. Sedněte si s rodinou, spočítejte hrubé příjmy a výdaje, zjistěte si, zda vám po odečtení splátek půjčky zbudou prostředky na živobytí i rezerva. Zároveň si položte otázky: Budete si moci dovolit splácet i za rok? Máte pokrytá rizika typu nemoc, ztráta zaměstnání, úmrtí, apod.?

     

  • 5.5) „Je ten, kdo půjčku poskytuje, důvěryhodný?“

    ilustrační foto ilustrační foto | archiv Blesku

    Dávejte přednost seriózní a prověřené finanční instituci.  Mějte se na pozoru zejména před anonymními inzeráty vylepenými na autobusových zastávkách, kde je uvedeno jen telefonní číslo a není jasné, kdo úvěr poskytuje. Vždy se ale informujte, jaké sankce vám hrozí při nesplácení.

    „Půjčit si u banky nebo zavedené nebankovní společnosti představuje minimální riziko, ale jenom tehdy, pokud pravidelně a bez problémů splácíte. Proto je dobré dopředu vědět, co by po vás finanční instituce požadovala, kdybyste třeba přišli o práci a neměli z čeho splácet,“ uvedl Martin Šváb.

     

  • 6.6) „Je pro mně právě tento druh půjčky výhodný?“

    ilustrační foto ilustrační foto | Tommy Stachi

    Půjčka má různé podoby, od spotřebitelského úvěru, kreditní karty po kontokorent. Každý typ půjčky má svoje pro a proti. Zjistěte si aktuální nabídky trhu, ale neberte hned tu první, volte tu nejvýhodnější. Prostudujte si nabídky pečlivě, nestačí jen informace z letáků či reklamy. Nejednejte ukvapeně.

     

     

  • 7.7) „Vím, co podepisuji?“

    ilustrační foto ilustrační foto | Profimedia.cz

    Smlouva by měla rozhodně obsahovat stanovení roční procentní sazby nákladů (RPSN) na spotřebitelský úvěr, podmínky změny smlouvy, výše splátek, ustanovení o právu na předčasné splácení úvěru apod. Než jakoukoli smlouvu podepíšete, pečlivě si ji pročtěte. Měla by být napsaná jednoduše a srozumitelně. Dávejte si pozor na skryté poplatky a sankce za zpoždění splátky. Poskytovatel úvěru by vám měl smlouvu klidně půjčit domů, abyste si ji mohli prostudovat.

     

    Filip si vzal půjčku dvakrát, jednou v podobě kontokorentního účtu, podruhé podlehl svodům kreditní karty. Od té doby říká: „Půjčku už nikdy.“ Podívejte se na jeho příběh:

    Video Neberte půjčky na lehkou váhu. Filipovi ničily život hned dvakrát. - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
    Video se připravuje ...